Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Ελληνικό Ελαιόλαδο. Θρεπτική Φαρμακευτική και Οικονομική αξία

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της κλινικής μελέτης για τα οφέλη του ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και της ουσίας ελαιοκανθάλης μετέφερε κυρίως αισιόδοξα μηνύματα.

Φάρμακο και με αποδείξεις, το ελαιόλαδο από τον τόπο μας


Σε δεύτερη ανάγνωση, όμως, απέδειξε για ακόμη μια φορά τις χαμένες ευκαιρίες της ελληνικής οικονομίας και την αδυναμία των εγχώριων πολιτικών να αντιληφθούν τις δυνατότητες των ελληνικών “προϊόντων”, λόΓω των συγκριτικών τους  πλεονεκτημάτων.


Η μελέτη, που ουσιαστικά απέδειξε πως το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να λειτουργήσει ως φάρμακο, διεξήχθη από τον Ιανουάριο έως και το Σεπτέμβριο του 2015 στο Πανεπιστήμιο UC Davis των ΗΠΑ.
Όχι σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Τα κεφάλαια πήγαν στις ΗΠΑ και όχι σε κάποιο ελληνικό ερευνητικό κέντρο.
Τι άλλο, άραγε, πρέπει να δουν οι Έλληνες λήπτες αποφάσεων για να αποφασίσουν να αναπτύξουν, να ενισχύσουν και να συνδράμουν, τον κλάδο των κλινικών ερευνών, ο οποίος θα μπορούσε να αποφέρει κεφάλαια ικανά να αντιστρέψουν τη δυσμενή δημοσιονομική πορεία της χώρας;
Αναλογιστείτε μόνο ότι  με κάθε νέα κλινική έρευνα «εισάγονται» στην Ελλάδα περίπου 250.000 ευρώ και αν λάβουμε υπόψη μας τους κατάλληλους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, υπολογίζετια ότι για κάθε νέα έρευνα προκαλείται αύξηση του ΑΕΠ περίπου κατά 500.000 ευρώ (εδώ).
Αλλά ακόμα και αν οι κλινικές έρευνες και τα οφέλη τους, στην υγεία και τα οικονομικά της χώρας, δεν είναι τόσο εμφανή στους επικεφαλής των πολιτικών επιτελείων, η σπουδαιότητα του ελαιολάδου θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, ή όχι;

Φάρμακο και με αποδείξεις, το ελαιόλαδο από τον τόπο μας

Ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα διαθέτει η Ελλάδα, που με τη σωστή προσέγγιση θα μπορούσε να προστατεύσει την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων διεθνώς και ταυτόχρονα να φέρει σημαντικά έσοδα στη χώρα.
Ο λόγος για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και μια συγκεκριμένη ελληνική ποικιλία, η οποία, όπως διαπιστώθηκε και με κλινικά πλέον δεδομένα, μια ουσία της είναι αυτή που λειτουργεί σαν ασπίδα του καρδιαγγειακού συστήματος.
eliesΤα ευεργετικά οφέλη του ελαιολάδου είναι, θα πείτε, γνωστά δεκαετίες τώρα. Η κατανάλωση εκτιμάται ότι μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ωστόσο, έως τώρα τα στοιχεία ήταν μόνο επιδημιολογικά και εργαστηριακά. Πλέον,χάρη σε μια κλινική μελέτη Ελλήνων επιστημόνων (η οποία, βέβαια, διεξήχθη σε αμερικάνικό πανεπιστήμιο, το UC Davis), η ασπίδα για την υγεία μας χάρη στα ευεργετικά συστατικά του ελληνικού ποιοτικού εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και συγκεκριμένα την ουσίαελαιοκανθάλη, έχουν καταγραφεί.
Τρεις κουταλιές ελληνικό ελαιόλαδο την ημέρα…. μπορεί λοιπόν να κάνει το γιατρό πέρα;
Η ποικιλία, η γεωγραφική προέλευση και ο τρόπος επεξεργασίας είναι οι βασικοί παράγοντες διαφοροποίησης των ελαιολάδων και όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες το λάδι από την ποικιλία Κορωνέικη και συγκεκριμένα την Πελοπόννησο (καλλιεργείται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας) περιλαμβάνει υψηλές ποσότητες ελαιοκανθάλης η οποία, όπως διαπιστώθηκε έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
«Το κάψιμο στο λαιμό, όταν καταπίνουμε ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο αποδεικνύει την ύπαρξη της ελαιοκανθάλης», σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Προκόπης Μαγιάτης, που συμμετείχε στην έρευνα.
Μάλιστα, περισσότερη ποσότητα εντοπίζεται στο αγουρέλαιο (από τις πράσινες ελιές που συλλέγονται αυτή την περίοδο), το οποίο, βέβαια έχει μεγαλύτερο κόστος παραγωγής.
Όπως εξήγησε, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης, η ελαιοκανθάλη δρα όπως η ασπιρίνη και ιβουπροφίνη.
Συγκεκριμένα, τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα περιέχουν ένα ευρύ φάσμα φυσικών συστατικών των οποίων η σχετική συγκέντρωση διαφέρει πάρα πολύ μεταξύ των διαφόρων ποικιλιών ελιάς. Πολλές από αυτές τις χημικές ενώσεις έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ενώ ο όρος «ολικές φαινόλες» ενός ελαίου είναι αποδεκτός ως μέτρο της αντιοξειδωτικής του ικανότητας, η “φαρμακευτική” του δράση μπορεί να προέρχεται από συγκεκριμένες ενώσεις. Ένα παράδειγμα είναι η ουσία ελαιοκανθάλη η οποία συνδέεται με την πιπεράτη αίσθηση στο λαιμό, στην οποία αναφερθήκαμε, που προκαλείται από ορισμένα φρέσκα και υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα.
Αυτή η ένωση είναι γνωστό ότι αναστέλλει το ίδιο ένζυμο που επίσης αναστέλλεται από την ασπιρίνη, την ιβουπροφένη, και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), και σε αυτή τη δράση στηρίζεται η καθημερινή χρήση της «παιδικής» ασπιρίνης για τη μείωση του καρδιαγγειακών κινδύνων.
Στην πραγματικότητα, η ελαιοκανθάλη θεωρείται ένα φυσικό ΜΣΑΦ αλλά η δράση της δεν είχε ποτέ αποδειχθεί στον άνθρωπο αλλά μόνο στον δοκιμαστικό σωλήνα.
Η έρευνα
Στη μελέτη, που διεξήχθη στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια και χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Gaea και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης, τα ελαιόλαδα που δοκιμάστηκαν, επιλέχθηκαν έτσι ώστε να έχουν την ίδια συγκέντρωση ολικών φαινολών αλλά διαφορετική αναλογία δραστικών συστατικών ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης.
Έτσι, το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας συγκρίθηκε με ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Καλιφόρνια και ένα ελαιόλαδο «ελέγχου», από ένα τοπικό σούπερ μάρκετ, εξαιρετικά παρθένο, με ισοδύναμη περιεκτικότητα σε ολικές φαινόλες αλλά χωρίς ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.
Από αυτή την πρώτη κιόλας δοκιμή στους ανθρώπους, φάνηκε ότι το ελληνικό ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πλούσιο σε ελαιοκανθάλη μπορεί να προστατεύσει το καρδιαγγειακό σύστημα.
Συγκεκριμένα, μελετήθηκε αν η κατάποση 40 ml (3 κουταλιές) του κάθε ελαιολάδου με διαφορετική σύσταση, μπορεί να αναστείλει την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων σε υγιείς άνδρες. Οι άνδρες, φυσιολογικού βάρους, κατανάλωσαν τα τρία ελαιόλαδα με τυχαία σειρά σε απόσταση μιας εβδομάδας μεταξύ του κάθε ελαιολάδου και ο αντίκτυπος στη λειτουργία των αιμοπεταλίων αξιολογήθηκε 2 ώρες μετά τη λήψη των ελαίων. Τα έλαια πλούσια σε ελαιοκανθάλη και τη σχετική ένωση ελαιασίνη, βρέθηκαν να αναστέλλουν σημαντικά τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων, ενώ το λάδι που δεν περιείχε αυτές τις ουσίες, αλλά είχε ισοδύναμη περιεκτικότητα ολικών φαινολικών (κυρίως υπό τη μορφή ελεύθερης τυροσόλης) απέτυχε να παράγει αυτό το αποτέλεσμα.
Μάλιστα, σχεδόν οι μισοί παρουσίασαν ισχυρή απόκριση στο χρονικό σημείο 2 ωρών παρόμοια με τη φαρμακευτική δόση ιβουπροφένης, ενώ οι υπόλοιποι έδειξαν μικρή ή και καθόλου ανταπόκριση.
Ά. Κεφαλογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος GAEA, Δρ Ε.Μέλλιου, Καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Παν/μιου Αθηνών, Π. Μαγιάτης , Επ. Καθηγητής Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Παν/μιου Αθηνών, Ξ. Κάππας, Διευθυντής Ιδρύματος Καπετάν Βασίλης
Ά. Κεφαλογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος GAEA, Δρ Ε.Μέλλιου, Καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Παν/μιου Αθηνών, Π. Μαγιάτης , Επ. Καθηγητής Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Παν/μιου Αθηνών, Ξ. Κάππας, Διευθυντής Ιδρύματος Καπετάν Βασίλης
«Νέα εργαλεία όπως η μέθοδος NMR ή η μέθοδος Aristoleo, που έχουν ανακαλυφθεί στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, μπορούν με ακρίβεια να μετρήσουν το περιεχόμενο ενός λαδιού σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, είναι εξαιρετικά χρήσιμα για να ξεχωρίσουν τα ποιοτικά ελαιόλαδα με τις ισχυρότερες υγειοπροστατευτικές δράσεις» δήλωσε η Δρ. Ελένη Μέλλιου υπεύθυνη συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του κέντρου ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.
Συγκριτικά τα καλύτερα αποτελέσματα φάνηκαν να προέρχονται από το Ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ποικιλίας Κορωνέικης. Αυτή η μελέτη αποδεικνύει σαφώς ότι τα έλαια πλούσια σε φυσικές αντιφλεγμονώδεις ουσίες μπορούν να δείξουν επίδραση στον άνθρωπο αντίστοιχη με τα ΜΣΑΦ φάρμακα, αλλά επίσης ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών αποκρίσεων μεταξύ των ατόμων, γεγονός που απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση. Ως εκ τούτου, όπως και με τους ανθρώπους, όλα τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα δεν είναι ίδια και το κριτήριο «ολικές φαινόλες» δεν είναι πλέον αρκετό για να δείξει τη διαφοροποίηση τους, ενώ προκύπτει μια παράλληλη σχέση της ποιότητας του ελαιολάδου με τα οφέλη στην υγεία.
«Επρόκειτο για μια μελέτη σε μικρό δείγμα νέων υγειών ανδρών, που ανοίγει όμως το δρόμο για μεγαλύτερες κλινικές μελέτες», τόνισε ο κ. Μαγιάτης.
GAEA Press conference 2«Τα αποτελέσματα δικαιώνουν την πεποίθηση μας, ότι η ποιότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου συναρτάται ευθέως με τα οφέλη στην υγεία. Ακόμα πιο  σημαντική η ανακάλυψη ότι ένα υψηλής ποιότητας Ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ποικιλίας Κορωνέικη – όπως το ΠΟΠ Καλαμάτας, το ΠΟΠ Σητείας αλλά και αυτό από την Κρίτσα – της Gaea, όντας περισσότερο πλούσιο σε σχέση με άλλες ποικιλίας ελιάς στην Μεσόγειο στην φυσική αντιοξειδωτική – αντιφλεγμονώδη ουσία ελαιοκανθάλη, προσφέρει, έκτος από αξεπέραστη γαστρονομική απόλαυση, αποτελεσματική προστασία από τις θρομβώσεις και γενικά τις καρδιοπάθειες», τόνισε ο Άρης Κεφαλογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Gaea.
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έρχονται να επιβεβαιώσουν επιστημονικά την παγκόσμια καλή φήμη του Μεσσηνιακού και γενικότερα ποιοτικού ελληνικού ελαιολάδου. Η ποιότητα αποτελεί μοναδική ευκαιρία για το ελληνικό ελαιόλαδο και πρέπει να στηριχθεί από όλους τους φορείς στην Ελλάδα», δήλωσε από την πλευρά του ο Ξενοφών Κάππας, διευθυντής του ιδρύματος Καπετάν Βασίλη.

ΠΗΓΕΣ:
Φάρμακο και με αποδείξεις, το ελαιόλαδο από τον τόπο μας
Οι χαμένες ευκαιρίες των κλινικών μελετών και οι κοντόφθαλμοι πολιτικοί

http://olixnos.blogspot.gr/2015/11/blog-post_19.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...