Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΘΑΒΑΝ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Τούρκος  εργάτης,  αποκαλύπτει τον ανατριχιαστικό διάλογο Τούρκων στρατιωτών για το μέλλον Ελληνοκύπριων κρατουμένων.
"Αν τους πάρουμε μαζί μας στα Άδανα, θα τους κάνουμε  ό,τι κάναμε στους άλλους", είπε ένας από τους στρατιώτες και συνέχισε: "Τους πήραμε, τους δέσαμε τα πόδια και τα χέρια και τους θάψαμε ζωντανούς κοντά σε ένα ποτάμι. Δεν χαραμίσαμε καμία σφαίρα. Επειδή τους θάψαμε στις όχθες του ποταμού, τα σώματά τους με το πέρασμα του χρόνου θα παρασυρθούν από το νερό και δεν θα βρεθεί κανένα ίχνος τους".

Η Ερευνητική Επιτροπή για Αγνοούμενα Πρόσωπα θα αρχίσει σύντομα τη διερεύνηση δημοσιεύματος, σύμφωνα με το οποίο Ελληνοκύπριοι κρατούμενοι θάφτηκαν ζωντανοί μετά την τουρκική εισβολή το 1974, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος την Πέμπτη.




Το επίμαχο δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Αφρίκα, υπό τον τίτλο "Τους έθαψαν ζωντανούς", αναφέρει ότι Ελληνοκύπριοι κρατούμενοι θάφτηκαν ζωντανοί κοντά σε ένα ποτάμι στα Άδανα της Τουρκίας ενώ γίνεται λόγος για ομαδικό τάφο κοντά στην εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα, στη Σαλαμίνα, με τους νεκρούς να είναι Ελληνοκύπριοι από την γύρω περιοχή.


Οι πληροφορίες έχουν προέλθει από άτομα, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ήταν εργάτης στο λιμάνι της Κερύνειας και άκουσε δύο Τούρκους στρατιώτες να μιλάμε για το θέμα.


Εκείνη την περίοδο, υπήρχαν Ελληνοκύπριοι κρατούμενοι στην περιοχή που περίμεναν τη μεταφορά τους στην Τουρκία.


"Αν τους πάρουμε μαζί μας στα Άδανα, θα τους κάνουμε  ό,τι κάναμε στους άλλους", είπε ένας από τους στρατιώτες και συνέχισε: "Τους πήραμε, τους δέσαμε τα πόδια και τα χέρια και τους θάψαμε ζωντανούς κοντά σε ένα ποτάμι. Δεν χαραμίσαμε καμία σφαίρα. Επειδή τους θάψαμε στις όχθες του ποταμού, τα σώματά τους με το πέρασμα του χρόνου θα παρασυρθούν από το νερό και δεν θα βρεθεί κανένα ίχνος τους".


Ο μάρτυρας, που τότε ήταν περίπου 18 ετών, είχε επιστρατευθεί από τον τουρκικό στρατό, μαζί με άλλα άτομα να στρώσουν μπετόν στο δρόμο προς το λιμάνι, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη πρόσβαση. Δήλωσε, επίσης, ότι οι Ελληνοκύπριοι κρατούμενοι είχαν παραταχθεί στο λιμάνι και στους εργάτες ο τουρκικός στρατός είχε πει να μην τους κοιτάνε.


Το δημοσίευμα, που υπογράφεται από τον διευθυντή της εφημερίδας Σενέρ Λεβέντ, ισχυρίζεται ότι ο μεγαλύτερος ομαδικός τάφος βρίσκεται στην αυλή της εκκλησίας Αποστόλου Βαρνάβα, στη Σαλαμίνα ενώ επισημαίνεται ότι ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Κουτλού Ανταλί δολοφονήθηκε το 1996 γιατί έψαχνε το θέμα.


Μετά τη δημιουργία της Ερευνητικής Επιτροπής για τα Αγνοούμενα Πρόσωπα, στις αρχές της δεκαετίας του '90, γράφει ο Λεβέντ, η Τουρκία προσπάθησε να σβήσει όλα τα ίχνη των ομαδικών τάφων στην Κύπρο. Για το σκοπό αυτό, έστειλε μια ομάδα στο νησί, η οποία έψαχνε άτομα που είχαν σχετικές πληροφορίες. Ο Ανταλί ήταν ένας από αυτούς.-






ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...