Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Η Μυθολογία μέσα από την Αστρολογία

Όπως είναι γνωστό η μυθολογία αναφέρεται πάντα σε ένα σώμα μύθων - ιστοριών τις οποίες μια κοινωνία θεωρεί ως αληθείς και που χρησιμοποιούν το υπερφυσικό σαν τρόπο εξήγησης της φύσης του σύμπαντος αλλά και της ανθρώπινης φύσης. Με βάση αυτά φαίνεται ίσως μακρινή η οποιαδήποτε σχέση μεταξύ μύθων και ζωδίων και γενικά μυθολογίας και αστρολογίας. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια.

Υπάρχει ένα σημείο καμπής στην ιστορία του πολιτισμού. Είναι το σημείο που η λογική του ανθρώπου και ο ηθικός κώδικάς αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς στις κοινωνίες. Ο άνθρωπος
από κυνηγός και υποκινούμενος από το αίσθημα πλέον υποκινείτε από την λογική και την πρακτικότητα, προς μια νέα εποχή. Σε αυτή τη νέα εποχή, την εποχή της λογικής, το συναίσθημα που κάποτε ήταν συνώνυμο με την ανάγκη για επιβίωση πρέπει πλέον με κάποιο τρόπο να επιβιώσει το ίδιο. Αυτός είναι ένας από τους ρόλους που ανέλαβε η μυθολογία.

Η μύθοι ως διδακτικές ιστορίες υπήρξαν, μέσα από την ιστορία, το αντίβαρο στον σκληρό κόσμο της λογικής. Η λογική δεν μπορεί να λύσει ζητήματα της ψυχής. Δεν αντιμετωπίζεται, ούτε καν προσεγγίζεται, ο πόνος του θανάτου, η οδύνη της απώλειας, το τετελεσμένο του κόσμου αυτού με την πρώιμη εκείνη λογική (ούτε καν με την ανεπτυγμένη λογική του 21ου Αιώνα). Ο άνθρωπος εμπεριέχει μέσα του τόσο τη λογική όσο και το συναίσθημα και η μυθολογία έπαιξε και εκείνη τον ρόλο του εξισορροπητικού βάρους για να επιτευχθεί η ισορροπία μέσα στα μέλη της κοινωνίας.

Ποιο είναι όμως το στοιχείο εκείνο που καθιστά τους μύθους τόσο επιτυχής και δημοφιλής; Γιατί αναγνωρίζονται από το σύνολο των επιστημόνων ως διδακτικοί; Η απάντηση βρίσκεται στα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το μύθο αυτό καθαυτό. Ο πρωταγωνιστής ή οι πρωταγωνιστές του μύθου είναι συνήθως υπερφυσικές οντότητες και ονομάζονται ήρωες.



Ο ήρωας του μύθου έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και τρόπο σκέψης και έχει μια μοίρα ή ένα σκοπό να εκπληρώσει. Για να εκπληρώσει τα σκοπό αυτό είναι αναγκασμένος να κάνει υπερβάσεις, να πολεμήσει, να μάθει, να γαλουχηθεί. Για να φτάσει στην εκπλήρωση του σκοπού του πρέπει συνήθως να κάνει ένα ταξίδι και είναι στο τέλος μόνο του ταξιδιού που ανακαλύπτει την πραγματική σημασία του σκοπού του. Αν δεν φτάσει όμως στην ολοκλήρωση του σκοπού του τιμωρείται είτε από την μοίρα, είτε από τους θεούς ή και αυτοτιμωρείται.

Θυμίζουν κάτι όσα προαναφέρθηκαν; Ναι, γιατί οι μύθοι είναι αλληγορικές ιστορίες. Το ταξίδι του ήρωα είναι η ζωή. Μέσα στην ζωή θέτουμε στόχους και για να τους εκπληρώσουμε κάνουμε ότι και ένας μυθολογικός ήρωας. Πολεμάμε, πονάμε, μαθαίνουμε, ελέγχουμε και μας ελέγχουν, χτυπάμε και μας χτυπούν.

Ο ήρωας παρότι υπερφυσική οντότητα έχει συνήθως ανθρώπινη μορφή, ανθρώπινα χαρακτηριστικά και σκέφτεται σαν άνθρωπος. Ο σκοπός είναι διπλός: Από την μια υπάρχει η ταύτιση του ατόμου με τον ήρωα, από την άλλη ο ήρωας πρέπει να εκφράζει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ψυχής που περνάν από γενιά σε γενιά στα άτομα της κοινωνίας. Με απλά λόγια οι μύθοι εκφράζουν ανθρώπινα αρχέτυπα..

Σύμφωνα με τον Ελβετό ψυχολόγο και στοχαστή Carl Young τα αρχέτυπα είναι παγκόσμιες ψυχικές εκφάνσεις που υπάρχουν εκ γενετής στον χαρακτήρα όλων των ατόμων μιας κοινωνίας και σχηματίζουν το υπόβαθρο από το οποίο αναδύονται τα βασικά ζητήματα της ζωής. Ο ίδιος ο Young αναφέρει πως η επίδρασή τους εντοπίζεται ανά τον κόσμο με τη μορφή μύθων, συμβόλων, τελετών, ακόμη και ενστίκτων των ανθρώπινων όντων και για τους παραπάνω λόγους είναι συστατικά του συλλογικού ασυνείδητου.



Η λέξη κλειδί είναι «εκ γενετής» και εδώ γίνεται ο δεσμός αστρολογίας και μύθων. Η αστρολογία είναι κατεξοχήν ένα σύστημα ταξινόμηση αρχετυπικών χαρακτηριστικών. Για παράδειγμα ο Κριός είναι ορμητικός και θέλει να είναι πρωτοπόρος ενώ ο Καρκίνος είναι συναισθηματικός, ενεργεί μετά από σκέψη κοκ. Τα περισσότερα χαρακτηριστικά των ζωδίων αναφέρονται στην ποιότητα του χαρακτήρα και επειδή είναι ίδια για όλους όσους ανήκουν σε ένα ζώδιο οπουδήποτε στον κόσμο, είναι αρχετυπικά.

Για την αστρολογία ο ήρωας του μύθου είναι ο Ήλιος, το εγώ, η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου, αυτό που έχουμε την τάση να γίνουμε, αυτό που αν το κατακτήσουμε θα είμαστε σε ισορροπία με τον εαυτό μας και με το περιβάλλον μας. Με άλλα λόγια είναι ο προορισμός μας, και η ζωή είναι το ταξίδι αυτογνωσίας που πρέπει να κάνουμε. Όπως ο ήρωας έχει εφόδια όταν ξεκινά το ταξίδι του, έτσι και αστρολογικά το άτομο είναι εξοπλισμένο με κάποια χαρακτηριστικά για να αντιμετωπίσει τη ζωή.

Αυτά τα χαρακτηριστικά εκφράζονται από τον ωροσκόπο του κάθε ατόμου καθώς και από τις θέσεις και τις όψεις των πλανητών στο γενέθλιο χάρτη. Ιδιαίτερα ο ωροσκόπος είναι ο τρόπος που ξεκινάμε κάθε πορεία, κάθε βήμα, κάθε απόφαση, είναι το πρίσμα από το οποίο βλέπουμε τον κόσμο. Αυτός μας κινητοποιεί να ξεπεράσουμε εμπόδια και να προχωρήσουμε στην πραγμάτωση του ήλιου μας. Το έπαθλο μέσα από το ταξίδι με εφόδιο τον ωροσκόπο μας, είναι ο Ήλιος μας.



Η εισαγωγή αυτή κρίθηκε απαραίτητη για να προσεγγιστεί το θέμα από μια σωστή οπτική γωνία. Πρέπει να τονιστεί ότι η μυθολογία είναι ένα σημείο εκκίνησης για την αστρολογία αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι όσα αναφέρονται στους μύθους αρκούν για να περιγράψουν έναν άνθρωπο αστρολογικά.

Οι μύθοι έχουν σαν σκοπό να εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας πάνω στην αστρολογία και να συνδέσουν την αστρολογία με τις απαρχές της αλλά και με τα ψυχολογικά αρχέτυπα. Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι οι μύθοι που παρουσιάζονται εστιάζουν σε κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κάθε ζωδίου και όχι σε όλα εκείνα που το κάθε ζώδιο εκφράζει. Μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν προφανώς αδύνατη στα πλαίσια της έκτασης ενός άρθρου.

ΓιώργοςΠανόπουλος

http://mythagogia.blogspot.gr/2013/12/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...