Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

ΤΡΙΕΣΠΕΡΟΝ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ

Η λέξη "Ηρακλής" αποτελεί προσωνυμία του Ηλίου και δηλώνει την ανίκητη δύναμή του να διαλύει κάθε κακό, το οποίο τείνει να σχηματίζεται ιδίως στον αέρα.
Ο φιλόσοφος Πορφύριος στο "Περί Αγαλμάτων" (Εκδόσεις Ηλιοδρόμιον, Αθήνα 2000) λέει με σαφήνεια τα εξής:
"Καθό δε απαλεξίκακος εστί των επιγείων ο Ήλιος, Ηρακλέα αυτόν προσείπον εκ του "κλάσθαι προς τον αέρα" απ΄ανατολής εις δύσιν ιόντα"
Το ρήμα κλάω-ώ σημαίνει θραύω, τσακίζω... Άρα, ο ανίκητος Ήλιος ως Ηρακλής θραύει, τσακίζει, διαλύει κάθε τυφωνικό σχηματισμό που εκδηλώνεται ιδίως στο πεδίο του αέρος... Πώς το επιτυγχάνει αυτό ο Ηρακλής; Πρωτίστως διά του Έλληνος - Ηλιακού Λόγου. Γι΄αυτό, όπου αρθρώνεται Ελληνικός Λόγος, το τυφωνικό Ψεύδος καταρρέει...
(Τα υποχθόνια όντα ξέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κυριαρχήσουν επί γης, αν δεν βρουν τρόπους να μας αποκόψουν από τις ενέργειες του Ηλίου -ορατές και αόρατες. Φαίνεται ότι αυτό αποτελεί παλιά ιστορία, που, δυστυχώς για μας,
επαναλαμβάνεται κατά τρόπο ανελέητο και στις μέρες μας: Βλ. αεροψεκασμούς σε όλη τη γη, κατευθυνόμενη πληροφόρηση, κλπ).

Το Τριέσπερον άρχιζε / αρχίζει την Εσπέρα του Χειμερινού Ηλιοστασίου (21η προς 22α Δεκεμβρίου, που είναι και η μεγαλύτερη νύκτα του έτους) και ολοκληρώνεται με την ανα-Γέννηση του Ηλίου (την νύκτα της 24ης προς ξημέρωμα 25ης Δεκεμβρίου).
Έτσι, ορθά, θα μπορούσε να ονομαστεί η συμβατική 25η Δεκεμβρίου (σε κάθε περίπτωση, η 4η ημέρα από το Χειμερινό Ηλιοστάσιο) Νεο-ήλια > Νεοήλια (Noel) ή, άλλως: Ηλιούγεννα> Ηλιού-γεννα.
Αυτό εκφράζεται κωδικοποιημένα στην συμβολική "μυθική γλώσσα" της Ελληνικής Παραδόσεως ως εξής:
"Φασί, Δία, συγκοιμώμενον Αλκμήνηι, πείσαι τον Ήλιον μη ανατείλαι επί τρείς ημέρας. Όθεν και επί τρείς νύκτας συγκοιμηθείς αυτήι ο Ζεύς, τον Τριέσπερον Ηρακλέα εποίησε".
                                                                                Ιαλυσσός

Επαναδημοσίευση


ΠΥΡίΣΠΟΡΟΣ

5 σχόλια :

  1. Εύχομαι καλό Τριέσπερο σε όλους.
    Να μου επιτρέψει όμως ο Πορφύριος να διαφωνήσω μαζί του γιατί πέφτει στο ίδιο λάθος που έπεσαν πρίν και μετά απο αυτόν άλλοι επιφανείς φιλόσοφοι και πεπαιδευμένοι άνδρες προσπαθώντας να εξηγήσουν την σημασία λέξεων και ονομάτων. Στο να ετυμολογούν δηλαδή με βάση προσωπικές πεποιθήσεις που μπορεί να είναι κοντά στην αλήθεια αλλά δεν απηχούν το πραγματικό νόημα που η λέξη ή το όνομα θέλει να μας μεταφέρει.
    Ερχόμαστε έτσι σήμερα να έχουμε έναν "αξιόλογο" αριθμό παρετυμολογήσεων που επειδή προέρχονται απο κορυφαίους διανοητές και περιέχουν ψήγματα αλήθειας τις θεωρούμε ακριβείς και με δεδομένη εγκυρότητα.
    Αν ρωτούσε κάποιος τον Πορφύριο να του ερμηνεύσει το όνομα Διοκλής τι θα έπαιρνε σαν απάντηση; Πως ονομάστηκε έτσι απο το "κλάσθαι προς τον Δία" ;;; Θου Ζεύ!!!
    Και όλα τα αρχαία ονόματα όπως Περικλής, Ιφικλής, Αγαθοκλής, Ανδροκλής έχουν δεύτερο συνθετικό απο αυτό το "κλάσθαι";
    Κι αν συμφωνήσουμε πως η κατάληξη -κλης προέρχεται απο τη λέξη κλέος, γιατί το όνομα Ηρακλής να αποτελεί εξαίρεση;
    Με ποιά γλωσσολογικά επιχειρήματα θα το εξαιρούσαμε;
    Σεβόμενος τον χώρο του απλού σχολίου δεν θα επεκταθώ.
    Και πάλι καλό Τριέσπερο.
    Δελφικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή Δελφικέ,Ηρακλής σημαίνει αυτός που έχει το κλέος της Ηρας;;Πώς ετυμολογείται;

      Διαγραφή
    2. Καλλιστώ, αυτό είναι το προφανές. Το σημαντικό όμως είναι πως η Ηρα δεν συμβολίζει τον αέρα ή αιθέρα όπως λανθασμένα θεωρούμε λόγω της ομοιότητας του Ηρα με το Αηρ. Αρα δεν ευσταθεί και το "κλάσθαι προς τον αέρα" του Πορφύριου.
      Εξηγούμαι.. Ολες οι κορυφαίες γυναικείες θεότητες, τουλάχιστον της δικής μας ηλιακής κοσμοθέασης, αντιπροσωπεύουν την Γαία. Καί πάντα έχουμε το ζεύγος του Ουράνιου Πατέρα και της Μητέρας Γαίας που "συνεργάζονται" ώστε να δημιουργηθεί ζωή και να υπάρχουμε εμείς που έχουμε "εφεύρει" και τους συμβολισμούς.
      Η εξήγηση των εννοιών της γλώσσας μας ακόμα και για του προγόνους μας των ελληνιστικών χρόνων ήταν δύσκολη γιατί η Ελληνική γλώσσα πάει πίσω χιλιάδες χρόνια αλλά αφού δεν υπάρχουν επαρκείς πηγές μπορούμε να διεξάγουμε τις έρευνές μας με βάση κάποια δεδομένα σαν αυτό.
      Το επόμενο δεδομένο είναι πως τα ονόματα Ηρα, Ρεα, Ερα είναι ταυτόσημα και με την ίδια προέλευση και αφού αποδίδονται (τα δύο πρώτα) στην ανώτερη θηλυκή θεότητα της εποχής τους αντιπροσωπεύουν και το ίδιο πράγμα.
      Γιατί τα ταυτίζω με το Ερα και τι σημαίνει αυτό το Ερα;
      Στους Ομηρικούς χρόνους το Ερα χρησιμοποιούνταν ήδη σπάνια και αυτό μας κάνει να υποθέσουμε πως πάει πολύ πίσω στον χρόνο. Δηλώνει την Γη. Πχ, υπάρχει το επίρρημα έραζε που σημαίνει στην γη (έραζε πίπτω = στην γη πέφτω). Αντίστοιχo επίρρημα με την ίδια κατάληξη είναι το γνωστό Αθήναζε (στην Αθήνα).
      Αναγνωρίζεται μέσα σε άλλες γλώσσες ακόμη και αναγραμματισμένο σαν terra, earth, area (=εδαφική έκταση). Λέξη που κάνει εντύπωση είναι το αγγλικό eradicate (=ξεριζώνω, αρα εκβάλλω απο την γη) ας το έχουν αυτούσιο (era) για να δηλώσουν την εποχή (τις εναλλαγές στην φύση-γαία).
      Το Η στο Ηρα μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει το Ε του Ερα, αντικατάσταση που συμβαίνει και με άλλα ονόματα της αρχαιότητας. Πχ σε αγγείο βλέπουμε το όνομα Διομήδης να γράφεται ΔΙΟΜΕΔΕΣ.
      Ακόμα, εχουν βρεθεί ιερά της Ρέας με την επιγραφή 'Μα Ρέα" και γνωρίζουμε πως η προσφώνηση ΜΑ απευθύνεται πάντα στην Γαία και μπορείς να αντιπαραβάλλεις το Μαρία (όνομα της Παναγίας) με αυτό το Μα Ρέα κάνοντας τους ανάλογους συνειρμούς.
      Μιλάμε πάντα για την Μεγάλη Μητέρα μέσα απο το πρίσμα της κάθε εποχής.
      Οταν το Ηρακλής -εκτός απο τον γνωστό ημίθεο και άλλους ήρωες- χρησιμοποιείται σαν προσωνύμιο του Ηλίου τότε μπορεί κάλλιστα να εννοεί αυτόν (τον Ηλιο) που προσδίδει κλέος στην Ηρα-Ερα-Γαία φωτίζοντάς την, θερμαίνοντάς την, γονιμοποιόντας την.
      Δελφικός


      Διαγραφή
    3. Δελφικέ απλά σ'ευχαριστώ, για την καταπληκτική σου ερμηνεία!!!

      Διαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ κι εγώ για αυτόν τον εξαιρετικό διάλογο αγαπημένοι μου φίλοι και για τις εξέχουσες διδακτικές ερμηνείες σου Δελφικέ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...