Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Αρχαία όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί


Ενα διαδικτυακό μουσείο αρχαιοτήτων με εντυπωσιακές δυνατότητες για τους επισκέπτες και ελεύθερη πρόσβαση σε όλους εμπνεύστηκε ο φωτογράφος Ορέστης Κουράκης. Το πρώτο βήμα; Φωτογράφισε 50 ελληνικά και ρωμαϊκά εκθέματα, μεταξύ των οποίων ειδώλια, σκεύη, κοσμήματα και γλυπτά επτά μουσείων των Ηνωμένων Πολιτειών, δημιουργώντας καινοτόμους τεχνολογίες.
Η συγκεκριμένου τύπου φωτογράφιση δίνει πολλαπλές δυνατότητες στον χρήστη της πλατφόρμας όπου θα εκτεθούν τα αντικείμενα. Θα μπορεί να τα περιστρέφει,
να αλλάζει τη γωνία και το είδος φωτισμού, να μετακινεί τη γωνία λήψης, να αφαιρεί μέρη του αντικειμένου, να διαβάζει πληροφορίες για επιλεγμένες λεπτομέρειες, να συγκρίνει αντικείμενα μεταξύ τους, καθώς και να κάνει μετρήσεις στην επιφάνειά τους.
Για την προεργασία της φωτογράφισης ο Ορέστης Κουράκης εξήγησε στα «ΝΕΑ»: χρειάστηκε «να σχεδιάσω και να κατασκευάσω με τη βοήθεια ειδικών ρομποτική πλατφόρμα περιστροφής αντικειμένων και ρομποτικό βραχίονα περιστροφής φωτιστικών σωμάτων που να ανταποκρίνονται στις υψηλές ειδικές απαιτήσεις των εφαρμογών που θέλησα να υλοποιήσω. Ταυτόχρονα, δημιούργησα ειδικό λογισμικό που επιτρέπει τη διάδραση με τις εικόνες».
Η επιλογή των αντικειμένων προς φωτογράφιση ήταν χρονοβόρα κι έγινε σε συνεργασία με τους υπεύθυνους αρχαιολόγους με κριτήριο της εξής παραμέτρους: πλήρες ιστορικό, χρονολόγηση, σπουδαιότητα και μοναδικότητα. Ακολουθούσε συζήτηση για εξεύρεση των κατάλληλων τεχνικών ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους.
Η ιδέα του έλληνα φωτογράφου για δημιουργία διαδραστικού διαδικτυακού τόπου με αρχαιότητες γεννήθηκε από την τριβή του τα τελευταία οκτώ χρόνια στον χώρο της αρχαιολογικής  φωτογραφίας. «Από την καθημερινή συνεργασία μου με αρχαιολόγους και ερευνητές αντιλήφθηκα την ανάγκη συγκριτικής μελέτης αντικειμένων από διαφορετικά μέρη του πλανήτη», τόνισε ο κ. Κουράκης, ο οποίος αξιοποίησε υποτροφία του διεθνούς προγράμματος εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών Φούλμπραϊτ για καλλιτέχνες στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Το φωτογραφικό υλικό που συγκέντρωσε σε περίπου επτά μήνες παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια προκειμένου να κατασκευάσει τη διαδικτυακή βάση δεδομένων με ελληνικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες των μουσείων των ΗΠΑ. Ο Ορέστης Κουράκης παρουσίασε το καινοτόμο αυτό εγχείρημα - που θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2014 - μιλώντας στη διημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αμερικανικών Σπουδών «Χωρο-γραφώντας την Αμερική» και καταχειροκροτήθηκε. «Ανάμεσα στα σχέδιά μου είναι η εφαρμογή του πρότζεκτ και σε μουσεία της Ευρώπης, κάτι που ωστόσο απαιτεί επιπλέον χρηματοδότηση» είπε καταλήγοντας.
.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...