Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Η εκστρατεία ανακύκλωσης από την Εθνική Οργάνωση Νέων. Ανεξαρτήτως των ιδεολογικοπολιτικών ενστάσεων που μπορεί να προβάλλονται για την Εθνική Οργάνωση Νέων (ΕΟΝ) του Μεταξά, αναμφισβήτητα υπήρξε πρωτοπόρος στην ανακύκλωση. Εκπόνησε και υλοποίησε τη μεγαλύτερη προπολεμική εκστρατεία. «Μην πετάτε τίποτε, όλα τα πράγματα είναι χρήσιμα» ήταν το σύνθημα που «εξαπολύθηκε» το καλοκαίρι του 1940 όταν τρίκυκλα ποδήλατα βγήκαν στους δρόμους συλλέγοντας κατ’ αρχάς τα άχρηστα χαρτιά. Στη συνέχεια καθορίστηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες, στις οποίες συνεργία της οργάνωσης συγκέντρωσαν οτιδήποτε άχρηστο από τα σπίτια και τα καταστήματα. Το κέρδος ήταν πολλαπλό, αφού πέραν της αυτονόητης περιβαλλοντικής χρησιμότητας – την οποία δε φαίνεται να είχαν υπόψη τους οι οργανωτές της εκστρατείας – ήταν σημαντικά τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.
Πολλά νεαρά άτομα κυρίως από την περιφέρεια, βρήκαν εργασία και οι μισθοί τους εξασφαλίζονταν από την πώληση των ειδών που συγκεντρώνονταν, κυρίως δε του χαρτιού. Η οργάνωση είχε έρθει σε συνεννόηση με τις μεγάλες χαρτοβιομηχανίες και πωλούσε το λευκό χαρτί αντί 7,5 δραχμών και το σκούρο προς 5,5 δραχμές την οκά. Σε χρόνο – ρεκόρ είχαν συγκεντρωθεί περίπου 10.000 οκάδες χαρτιά, που πωλήθηκαν στη Χαρτοβιομηχανία Σαραντόπουλου.
Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συμφωνίες που έγιναν με τα καταστήματα, τις βιοτεχνίες και τα εργοστάσια των Αθηνών. Συγκεντρώνονταν τα υλικά (γυαλί, μέταλλα, ξυριστικές λεπίδες κ.λπ.) και μεταφέρονταν σε αποθήκες για να ακολουθήσουν διαλογή και πώληση. Η εκστρατεία εκείνη, η οποία βεβαίως διακόπηκε με την έκρηξη του πολέμου, υπήρξε ιδιαίτερα αποδοτική, αφού όχι μόνο υπερκαλύφθηκαν τα κόστη, αλλά απέμειναν και κέρδη, που διατέθηκαν στο κράτος. Σημειωτέον ότι το πλέον πολύτιμο υλικό που συγκεντρώθηκε ήταν τα σωληνάρια της οδοντόπαστας, μπριγιαντίνης και φαρμακευτικών συσκευών, τα οποία ήταν κατασκευασμένα από κασσίτερο και πωλούνταν προς 250 δραχμές το κιλό.

Πηγή: Εφημερίδα “Δημοκρατία” , Ελευθέριος Σκιαδάς

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...