Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Παράνομη η χρήση της ονομασίας "Κρητική Ασπιρίνη"

Προ ολίγων ημερών λάβαμε επιστολή από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της BAYER AG, διαμέσου της οποίας μας ενημερώνει ότι η λέξη ασπιρίνη για το σκεύασμα ακετυλοσαλικυλικού οξέως, γνωστό ως ΑΣΠΙΡΙΝΗ, είναι νομικά κατοχυρωμένη από την προαναφερόμενη εταιρεία ως εκ τούτου απαγορεύεται η χρήση αυτής της ονομασίας σε άλλα σκευάσματα.
Ενημερώνουμε το αναγνωστικό κοινό και παραθέτουμε και την επιστολή την οποία ελάβαμε με σκοπό την ενημέρωση και την γνωστοποίηση προς τους αρμόδιους οι οποίοι διέρρευσαν την ανακοίνωση της κυκλοφορίας του Ελληνικού σκευάσματος προς αποφυγήν των εντυπώσεων χρήσης και κατάχρησης της ονομασίας του σκευάσματος και των  περαιτέρω νομικών κυρώσεων.

Ευχαριστώ,





Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ


ΠΡΟΣ
ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Κύριοι,
Πρόσφατα διαπιστώσαμε την ανάρτηση στην ιστοσελίδα σας δημοσιεύματος, που αναφέρεται σε ένα σκεύασμα για την περιγραφή του οποίου επανειλημμένα γίνεται χρήση της ένδειξης “ASPIRIN”/ “ΑΣΠΙΡΙΝΗ” (“κρητική ασπιρίνη” ή /και “νέα κρητική ασπιρίνη”  ή /και “ελληνική ασπιρίνη” ή /και “βιολογική ασπιρίνη” ή /και “κρητική ελληνική ασπιρίνη” ή /και “ασπιρίνη κατά της γρίπης” ή /και “ασπιρίνη από την Κρήτη”). Eπιπλέον, στο δημοσίευμα αυτό εμφανίζεται σε φωτογραφία ένα κουτί με την ένδειξη “ASPIRIN” και την απεικόνιση-περίγραμμα της νήσου Κρήτης.
Όπως σας είναι γνωστό, η εταιρεία BAYER AG είναι νόμιμος δικαιούχος σειράς φημισμένων σημάτων “ASPIRIN”/ “ΑΣΠΙΡΙΝΗ”. Τα σήματα αυτά προστατεύονται πλέον της 100ετίας για να διακρίνουν ένα παγκοσμίου φήμης και αναγνωρισιμότητας αναλγητικό, αντιπυρετικό και αντιφλεγμονώδες σκεύασμα, που περιέχει ως δραστική ουσία το ακετυλοσαλικυλικό οξύ.
Η κατά οποιονδήποτε τρόπο αναφορά της ένδειξης “ASPIRIN”/ “ΑΣΠΙΡΙΝΗ”, είτε μόνη της, είτε σε συνδυασμό με δεύτερη ή και περισσότερες λέξεις /απεικονίσεις, είτε ως τίτλος, είτε στο περιεχόμενο του δημοσιεύματος που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα σας, προσβάλλει τα δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας της εταιρείας μας επί του διεθνώς φημισμένου σήματός της “ASPIRIN”/ “ΑΣΠΙΡΙΝΗ”, προκαλώντας ζημία α) στους καταναλωτές τους οποίους και παραπλανεί κατάφωρα, αφού η ΑΣΠΙΡΙΝΗ συνιστά φαρμακευτικό προϊόν με δραστική ουσία το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, ενώ η φερόμενη ως “κρητική ασπιρίνη” είναι διατροφικό συμπλήρωμα που αποτελείται από ελαιόλαδο και αρωματικά φυτά της Κρήτης και β) στην ίδια την BAYER AG,  αφού η εν λόγω διαφημιστική προώθηση από την ιστοσελίδα σας του νέου σκευάσματος υποσκάπτει κατάφωρα την φήμη των σημάτων της.
Η παραπάνω ανακριβής και παραπλανητική συμπεριφορά είναι παράνομη, παραβιάζοντας σωρευτικά διατάξεις περισσότερων νόμων και ιδίως εκείνες περί σημάτων, αθέμιτου ανταγωνισμού, παραπλάνησης καταναλωτή, προσβολής προσωπικότητας και άλλες. Μάλιστα, ο παράνομος χαρακτήρας της συμπεριφοράς σας και η κακόβουλη πρόθεση προκύπτει και από το ότι οι ίδιοι οι εμπνευστές του νέου προϊόντος σας έχουν –κατά τα δικά σας δημοσιεύματα- επισημάνει ρητά ότι “ δεν υπάρχει το όνομα κρητική ασπιρίνη, και μην το λέτε, ούτε είναι φάρμακο….”.
Επίσης με το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας παραβιάζονται επιπλέον στοιχειώδεις κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας λόγω ανακριβούς και παραπλανητικής αναφοράς σε σήμα τρίτου χωρίς σχετική άδεια του δικαιούχου.
Για τους λόγους αυτούς
Σας Kαλούμε
α) Να αναγνωρίσετε τα δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας της BAYER ΑG επί των σημάτων “ASPIRIN”/ “ΑΣΠΙΡΙΝΗ” 
β) Να αποσύρετε κάθε λεκτική ένδειξη, άλλη αναφορά και οιαδήποτε απεικόνιση ΑΣΠΙΡΙΝΗΣ/ASPIRIN με ή χωρίς το περίγραμμα της νήσου Κρήτης
γ) Να αναρτήσετε ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ στη ιστοσελίδα σας με αναφορά στο προσβλητικό δημοσίευμα, διευκρινίζοντας ότι οι ενδείξεις “ASPIRIN”/ “ΑΣΠΙΡΙΝΗ” αποτελούν καταχωρημένο σήμα της BAYER AG και ότι εκ παραδρομής έγινε η χρήση της ένδειξης αυτής στο δημοσίευμα.
γ) Να ενημερώσετε εγγράφως την εταιρεία μας μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου μας εντός τριών (3) ημερών από την λήψη της παρούσας, ότι ανταποκριθήκατε προς στις νόμιμες υποχρεώσεις σας, κοινοποιώντας ταυτόχρονα στο παρακάτω e-mail την διορθωτική ανακοίνωση.
Άλλως θα προβούμε, για την προστασία των εννόμων συμφερόντων μας, στην άσκηση όλων των προβλεπομένων εκ του νόμου ενδίκων μέσων ενώπιον παντός αρμοδίου Δικαστηρίου και Αρχής, συμπεριλαμβανομένης της αξιώσεως αποζημίωσης και λοιπών κυρώσεων.
Αθήνα, 05.11.2015

ΓΙΑ ΤΗΝ BAYER AG

3 σχόλια :

  1. Αγαπητή Ιφιγένεια,

    Διάβασα σήμερα την ανακοίνωση της εταιρείας BAYER για το ελληνικό φάρμακο με την απίθανη ονομασία «Κρητική Ασπιρίνη». Δεν μπορεί ούτε να κλάψει, ούτε να γελάσει κανείς μ΄αυτούς τους «υπεύθυνους» που σκέφθηκαν να κυκλοφορήσουν ένα φάρμακο με τέτοιο όνομα. Διεθνώς η ονοματοδοσία ενός φαρμάκου είναι από τα σοβαρότερα θέματα του μάρκετιγκ μιας εταιρείας.
    Ποιός ιδιοφυής εγκέφαλος σκέφθηκε αυτό το όνομα; Δεν γνώριζε ότι η Ασπιρίνη είναι εμπορικό σήμα και όχι χημική ουσία;
    Νομίζει η ελληνική παρακμασμένη κρατική και ιδιωτική καρεκλοκενταυρία πως θα αντιμετωπίσουμε τον λυσσαλέο διεθνή ανταγωνισμό στον τομέα των φαρμάκων με μια τεμπέλικη, νωχελική ανατολίτικη κουτοπονηρία; Ότι θα πετύχουμε σήμερα σε τέτοιες προηγμένες αγορές, χωρίς σκληρή δουλειά και χωρίς εξυπνάδα, δηλαδή χωρίς επένδυση κεφαλαίου, αλλά με τον γνωστό, μη παραγωγικό αργόστροφο νεοελληνικό αθηναϊκό επαρχιωτισμό, βάζοντας και λίγο πασπάλισμα αριστερής εβραιοκομμουνιστικής φρασεολογίας;




    Ο φαρμακευτικός τομέας σήμερα διεθνώς συγκεντρώνει και απασχολεί τους κορυφαίους επιστήμονες. Η ισχύς της φαρμακευτικής βιομηχανίας είναι ανώτερη της ισχύος της βιομηχανίας όπλων. Στα εργαστήρια της φαρμακευτικής έρευνας υπάρχει κατακλυσμός ευφυΐας, αποδοτικής εξυπνάδας, καινοτομίας και εργατικότητας.
    Σ΄αυτό το κορυφαίο ανταγωνιστικό πεδίο, συγκρούονται σήμερα ορμητικά τα πανίσχυρα πνεύματα των Ιουδαίων, των Τευτόνων, των Ιαπώνων.
    Ίσως θα έπρεπε να γράψω ένα άρθρο για τον τρόπο που ανακαλύφθηκε η ασπιρίνη, τα αντιβιοτικά, η στρεπτομυκίνη, το DNA, για να δει ο νυσταλέος ανατολίτης νεοέλλην με τι επένδυση ευφυΐας και ανταγωνισμού έγιναν όλα αυτά.
    ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικά συμφωνώ κι εγώ μαζί σου αγαπητέ μου Ζήνων!
    κι ενώ έχουμε αναρτήσει αρκετές φορές το θέμα, και ενώ αναρωτήθηκα πως είναι δυνατόν η συσκευασία του Ελληνικού σκευάσματος να έχει πανομοιότυπη συσκευασία με την ίδια του ακετυλοσαλικυλικού οξέως γνωστό ως Ασπιρίνη της BAYER, δεν σκέφτηκα ότι ο τρόπος που δόθηκε δημοσιότητα σε αυτό το προϊόν δεν προέκυψε από την συνεργασία με την προαναφερόμενη πολυεθνική εταιρεία. Δεν είμαι όμως και τόσο βεβαία ότι η διοχέτευση στην αγορά αυτού του είδους, ας το αποκαλέσουμε marketing, μπορεί να είναι "ευφυής" ιδέα της εταιρείας η οποία έχει αναλάβει την παραγωγή και διάθεση του προϊόντος. Οι Bloggers πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας με την σφοδρότητα που δίνουν δημοσιότητα σε ένα θέμα αγγίζοντας και τα όρια του γραφικού... Επομένως δεν είμαστε σε θέσει γνωρίζουμε ποιος είναι ο αυτουργός αυτής της διαφημιστικής καμπάνιας.

    Σαφώς μπορούν να ειπωθούν πάρα πολλά και με πλήθος ντοκουμέντων για τον ρόλο των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών και δυστυχώς για το πως "μεταχειρίζονται" την υγεία των ανθρώπων. Είναι ένα μεγάλο και πολύ σοβαρό κεφάλαιο. Νομίζω ότι με την πρόοδο της Ιατρικής επιστήμης θα μπορούσε κανείς να τολμήσει να πει ότι πλέον στις μέρες μας η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας δεν ακριβώς τα φάρμακα αλλά οι παρεμβάσεις στο DNA. Εσύ μπορείς να μας διαφωτίσεις αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο.

    Η συγγραφή ενός άρθρου με το θέμα που αγγίζεις αγαπητέ μου Ζήνων είναι μία εξαιρετική ιδέα και είμαι βεβαία ότι θα μάθουμε πάρα πολλά!

    Θα επανέλθουμε και με νέα ανακοίνωση από την εταιρεία BAYER AG

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...