Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΠΙΛΟΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΜΙΚΑΖΙ

Ο  ΣΜΗΝΑΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ
O Σμηναγός  Ιωάννης  Σακελλαρίου  γεννήθηκε το 1915 στα Βίλλια 
Αττικής. 
Τον Οκτώβριο του 1932  κατατάχθηκε  στο  Τμήμα  Αξιωματικών της Σχολής Αεροπορίας.  Αποφοίτησε το Νοέμβριο του 1935, με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού.


Με την έκρηξη του B Παγκοσμίου Πολέμου, τοποθετήθηκε στην 21η Μοίρα Διώξεως, με έδρα τα Τρίκαλα.

 P.Z.L.24 Το αεροσκάφος του Ιωάννη Σακελλαρίου

Στις 2 Νοεμβρίου του 1940, διετάχθη να εκτελέσει πολεμική αποστολή στον τομέα της VIII Μεραρχίας, προς αντιμετώπιση εχθρικών αεροσκαφών που κατευθύνονταν προς τα Ιωάννινα, με σκοπό το βομβαρδισμό της πόλης.
Οι  Ιταλοί  είχαν  στο  μέτωπο  τετρακόσια  αεροσκάφη. Εμείς  διαθέταμε εκατόν σαράντα. Τα αεροπλάνα  των  Ιταλών  
βομβαρδίζουν μαζικά  τις αμυντικές μας γραμμές. Η τιτανομαχία μαίνεται ανάμεσα στους πολλούς Ιταλούς και στους λίγους Έλληνες. Οι Έλληνες γνωρίζουν την τραγικότητα της κατάστασης και αγωνίζονται με την ψυχή ατσάλινη να ανακαταλάβουν την Γραμπάλα και να αναχαιτίσουν τον εχθρό. Τα ιταλικά αεροπλάνα αγκομαχούν στην σκληρή πάλη με τους Έλληνες Ίκαρους που τους ρίχτηκαν σαν αετοί και υπερασπίζουν την φωλιά τους με άγριο μάτι και νύχια θανατερά.


Ο  Σακελλαρίου  είναι  ο  αρχηγός  του  σχηματισμού των  τριών αεροπλάνων διώξεως P.Z.L.  Απογειώνονται  από το αεροδρόμιο των Τρικάλων, έχοντας αριστερά του τον Υποσμηναγό I. Κατσαρού και δεξιά του τον Επισμηνία Χρ. Παπαδόπουλο με κατεύθυνση, την περιοχή βορείως των Ιωαννίνων.

Ενώ πετούσαν πάνω από το  χωριό  Ζίτσα και σε ύψος 3000 μέτρα, αντελήφθησαν 5 εχθρικά βομβαρδιστικά, χωρίς τη συνοδεία καταδιωκτικών εκείνες τις στιγμές. H έκπληξη όμως ήρθε ύστερα από ελάχιστα λεπτά της ώρας, όταν εμφανίσθηκε σμήνος διώξεως με αεροπλάνα Fiat, τα οποία πρώτος αντελήφθη ο Υποσμηναγός I. Κατσαρός και ειδοποίησε τον Σμηναγό I. Σακελλαρίου, όχι όμως και τον Επισμηνία Χρ. Παπαδόπουλο, του οποίου ο ασύρματος ήταν εκτός ενεργείας.
Τα 10 περίπου εχθρικά καταδιωκτικά διαμοιράστηκαν ανάλογα και ενεπλάκησαν σε αερομαχίες με τα 3 Ελληνικά (αναλογία 3 προς 1).
Ο υποσμηναγός Ιωάννης Σακελλαρίου αφού  καταρρίπτει  ένα  ιταλικό,  κυνηγάει με πάθος ένα ακόμη αεροπλάνο και το ρίχνει συντρίμμια στην γη. Τότε μανιασμένο το σμήνος των Ιταλών κυκλώνει τον Έλληνα αετό. Δεν έχει όμως άλλα πυρομαχικά ο Σακελλαρίου. Έχει όμως το αεροπλάνο του.  Ορμάει και πέφτει πάνω  στο εχθρικό  αεροπλάνο. Αυτή ήταν η τελευταία πτήση του αείμνηστου Σμηναγού I.Σακελλαρίου.
 Ο  άνισος  αγώνας  τελειώνει.  Τα  εχθρικά  αεροπλάνα  καταρρίπτουν  και  το 
αεροσκάφος  του   Χρ. Παπαδόπουλου  στα βουνά της περιοχής  Ζίτσας.

 ΙΩΑΝΝΗΣ  ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ (1915-1940)
O Υποσμηναγός I. Κατσαρός, που κι αυτός είχε εμπλακεί σε λυσσώδη αερομαχία με 3 εχθρικά, επίσης Fiat, αφού έβαλε το αεροπλάνο του δύο φορές σε περιδίνηση, ύστερα από αλλεπάλληλους ελιγμούς, κατόρθωσε να διαφύγει και με χαμηλή πτήση επέστρεψε στη βάση του, όπου ανέφερε τα δυσάρεστα συμβάντα στο Διοικητή της Μοίρας.

Στοιχεία από τα Αρχεία της Υπηρεσίας Ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας.
Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ετίμησε με ηθικές αμοιβές,τόσο τους φονευθέντες, Σμηναγόν I. Σακελλαρίου  και  Επισμηνία Χρ. Παπαδόπουλο, όσο και τον επιζήσαντα Υποσμηναγό I. Κατσαρό  με το εξής αιτιολογικό:«Εξετέλεσαν πολεμικάς αποστολάς, μετά εξαιρετικής τόλμης και αυτοθυσίας, υπερβαινούσας κατά πολύ, την εκτέλεσιν του καλώς εννοουμένου καθήκοντός των».
 Ο κινητήρας του αεροπλάνου του Ι. Σακελλαρίου
                                                                     
Στον Γιάννη μου, τον Αεροπόρο.
 Από ψηλά στα Γιάννενα φωνή αγγέλου φτάνει,
Ετοίμασε, πατέρα μου, το δάφνινο στεφάνι
τις αδελφές μου φίλησε, της μάνας μου το χέρι
στάσου στη θέση μου πιστός σε κάθε θέλημα της
και πες της, υπερήφανη, πρώτη αυτή να ξέρει
ως άλλη μάνα, η Ελλάς, με κράτησε κοντά της.

"Από τον πατέρα του Αριστοτέλη Σακελλαρίου"
"Δέχομαι συγχαρητήρια σαν Έλληνας και συλλυπητήρια σαν πατέρας.  Το χρωστούσαμε στην Ελλάδα". 
 Ο  πατέρας  του  Σακελλαρίου.
      ΑΥΤΟΙ  ΟΙ   ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ  ΕΛΛΗΝΕΣ  ΗΡΩΕΣ   
ΠΕΘΑΝΑΝ  ΓΙΑ  ΜΑΣ
Κανείς  έλληνας  δεν  γνωρίζει  αυτούς  τους  ήρωες.  Γνωρίζουμε  κάθε  προδότη  της  πατρίδας  μας,  (τους  εβραιοκομμουνιστές  και  τους  άλλους  πράκτορες).  Γι αυτούς  όμως  που  θυσιάστηκαν  για  την  
πατρίδα, έχει  επιβληθεί  μία  συνωμοσία  σιωπής. 
 Έτσι  είναι  η  ίδια  η  Ελλάδα   εκείνη,  που  τρώει  τα  ικανά  και  άξια  παιδιά  της  και  αφήνει  κάθε  ανίκανο  πράκτορα κοπρίτη  να  κυβερνά  την  χώρα.- 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...