Κύτταρα. Η μικρότερη μονάδα ζωής που μπορεί να αναπαραχθεί ανεξάρτητα.Ονομάζονται και «δομικά στοιχεία της ζωής]. Απειροελάχιστα μικρά βιοχημικά εργαστήρια που εργάζονται κάθε λεπτό για να μας κρατάνε στη ζωή. Ακούραστα, συνεργάζονται τέλεια για να κρατάνε όλες τις λειτουργίες του σώματος μας σε ισορροπία.
Στον πυρήνα κάθε κυττάρου τα γονίδια μας είναι διατεταγμένα μέσα σε δίκλωνα μόρια του DNA που ονομάζονται χρωμοσώματα. Στις άκρες κάθε χρωμοσώματος υπάρχουν μικρά «καλύμματα» που ονομάζονται τελομερή, τα οποία προστατεύουν το DNA μας και είναι πολύ πιθανό να κρατούν μυστικά για το πώς γεράζουμε και κατ'επέκταση για το πώς να μείνουμε νέοι.
Kάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται τα τελομερή μικραίνουν, μέχρι που το κύτταρο κάποια στιγμή πεθαίνει. Οπότε όσο πιο γρήγορα μικραίνουν τα τελομερή μας, τόσο πιο γρήγορα πεθαίνουν τα κύτταρα μας με αποτέλεσμα η διαδικασία της γήρανσης να επιτυγχάνεται.
Το 2009 το Νόμπελ στη Φυσιολογία και Ιατρική απονεμήθηκε στους Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider και Jack W. Szostak για την ανακάλυψη των τελομερών, το ένζυμο τελομεράση και τον τρόπο με τον οποίο τα χρωμοσώματα προστατεύονται από τα τελομερή. Έχει βρεθεί ότι η τελομεράση, το ένζυμο που επιβραδύνει το ρυθμό με τον οποίο τα τελομερή αποικοδομούνται, μπορεί να είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του στρες και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Το στρες κουράζει και γερνά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς η αυξημένη κυτταρική διαίρεση σημαίνει ότι τα τελομερή μικραίνουν.
Κατά ενδιαφέροντα τρόπο, η επιλογή του τρόπου ζωής μας μπορεί να έχει άμεση επίδραση στον τρόπο με τον οποίο τα τελομερή συμπεριφέρονται και τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας. Μελέτη του 2014 από ερευνητική ομάδα του Harvard βρήκε ότι η Μεσογειακή διατροφή έχει άμεση επίδραση στο μήκος των τελομερών, διατηρώντας το μήκος τους σε επιθυμητά επίπεδα. Γι'αυτό προτιμήστε μια δίαιτα πλούσια σε ελαιόλαδο, ψάρι, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.
Τα τελευταία χρόνια μια καινούργια μορφή χαλάρωσης-διαλογισμού-συγκέντρωσης έχει τραβήξει πολύ ενδιαφέρον. Το λεγόμενο mindfulness δεν έχει ακριβή μετάφραση στα ελληνικά αλλά η πιο κοντινή ερμηνεία του είναι αυτή της ευσυνειδητότητας, δηλαδή της συνειδητής αποδοχής και χωρίς κρίση εστίασης της προσοχής στα συναισθήματα, στις σκέψεις και στις αισθήσεις στον παρόντα χρόνο.
O Mark Williams, καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας στο Oxford Mindfulness Centre λέει ότι το Mindfulness σημαίνει «να γνωρίζεις άμεσα τι συμβαίνει μέσα και έξω από τον εαυτό σου κάθε στιγμή». Συνεχίζει λέγοντας ότι «είναι εύκολο να σταματήσουμε να παρατηρούμε τον κόσμο γύρω μας και να χάσουμε επαφή με το σώμα μας. Εμπλεκόμαστε σε σκέψεις χωρίς να παρατηρούμε πώς αυτές επηρεάζουν τα συναισθήματα μας και τη συμπεριφορά μας».
Το National Health Service δηλαδή το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, αναγνωρίζει πλέον επίσημα το mindfulness ως θεραπεία κατά του άγχους και της κατάθλιψης. Μελέτη ερευνητικής ομάδας του Harvard βρήκε ότιάτομα που κάνουν 20 λεπτά ευσυνείδητου διαλογισμού την ημέρα έχουν αυξημένη φαιά ουσία στον εγκέφαλό τους. Επίσης ερευνητές από τοUniversity of California Davis-Centre for Mind and Brain μελέτησαν ομάδα ατόμων, τα οποία πήραν μέρος σε τρίμηνη καθημερινή άσκηση mindfulness, και τους βρήκαν αυξημένη δραστηριότητα τελομεράσης. Τέλος, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer από την ερευνητική ομάδα της Dr. Linda Carlson, διαπίστωσε ότι το mindfulness βοήθησε στην διατήρηση υγιούς μήκους τελομερών σε άτομα που βρίσκονταν σε ανάρρωση από καρκίνο του μαστού.
Η επιστήμη πλέον αρχίζει να αναγνωρίζει το γεγονός ότι μέσω διαλογισμού, όπως το mindfulness, μπορούμε να μειώσουμε την ταχύτητα με την οποία τα κύτταρά μας γερνούν. Το 2014 το περιοδικό Scientific American είχει δημοσιεύσει άρθρο με τίτλο "Changing Our DNA Through Mind Control" εξερευνώντας την πιθανότητα, με επιστημονικές αποδείξεις για το μήκος των τελομερών, ότι μπορούμε να αλλάξουμε το DNA μας μέσω «σωστής σκέψης».
Αφού λοιπόν η σωστή φροντίδα προς το σώμα και το μυαλό μας διατηρεί τα τελομερή μας σε υγιή επίπεδα και επιβραδύνει την διαδικασία γήρανσης, τι πιο καλή δικαιολογία για να προσέχουμε ακόμα παραπάνω τον εαυτό μας και να γεμίσουμε την καθημερινότητα μας με θετικές και ήρεμες σκέψεις.
~~~~~~~~~~~~~~~~~
της Κύρα Αλεξάκου
Διδάκτωρ Φυσικών Επιστημών (Freie Universität Berlin) & Φωτογράφος
http://botanologia.blogspot.gr/2016/02/blog-post_20.html
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.