Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Γεώργιος Βαρνακιώτης

 
Γεννήθηκε στο Βάρνακα Ξηρομέρου απ’ όπου πήρε και το όνομα της η οικογένεια Βαρνακιώτη, χωριό που βρίσκεται σε ύψωμα της δυτικής πλευράς των Ακαρνανικών στο Ξηρόμερο, χωριό παλιό που ιδρύθηκε κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους, όλοι οι πρόγονοί του κατάγονταν από εκεί που ονομαζόταν και Βαρνάκι. Παππούς του ο γνωστός αρματολός Γιάννης Βαρνακιώτης που πήρε μέρος στην επανάσταση του Ορλόφ και μετά έφυγε για την Ρωσία όπου από εκεί έπεσε στην Κριμαία κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1780.

Πατέρας του Γιώργου ήταν ο Νικόλαος ο οποίος και αυτός δεν προσκύνησε τον Βεζίρη Αλί Πασά και ορίσθηκε καπετάνιος σαν άξιος διάδοχος του Γιάννου, αποκτώντας φήμη περίφημου οπλαρχηγού. Ήταν επίσης γαμπρός του γνωστού οπλαρχηγού του Ξηρομέρου Χρήστου Γρίβα. Ο Γεώργιος Βαρνακιώτης γεννήθηκε το 1780 και πέθανε το 1842, μερικοί ιστορικοί τοποθετούν την γέννησή του ένα-δύο χρόνια πριν και διαδέχεται στο αρματολίκι του Ξηρομέρου τον πατέρα του σε ηλικία 20 ετών.

Το Γεώργιο Βαρνακιώτη θα τον βρίσκουμε σε επιστολές πολλές φορές του Γεωργάκη Νικολού.

Ο Γεώργιος Βαρνακιώτης συμμετέχει ολόψυχα σε όλα τα προσκλητήρια του γένους και σ’ αυτόν ανατέθηκε η ευθύνη για την επίσημη κήρυξη της επανάστασης στην Δυτική Στερεά Ελλάδα. Ο Ανδρούτσος ήταν για την ανατολική Ελλάδα, ο Κολοκοτρώνης για την Πελοπόννησο και ο Βαρνακιώτης για την Δυτική Ελλάδα. Ο Βαρνακιώτης διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον Ομέρ Βρυώνη, τουρκαλβανό και έχει κατηγορηθεί γι’ αυτό. Οι πασάδες μεταξύ τους αλληλομισούνταν θανάσιμα, ο Βαρνακιώτης καθυστέρησε την επανάσταση στην Δυτική Ελλάδα λόγω μεγάλων δυσκολιών που παρουσιάζονταν στην επαρχία του και για την φιλία του με τον Ομέρ Βρυώνη. Η πρώτη αποτυχία των Τούρκων στην πολιορκία του Μεσολογγίου οφείλεται στον Βαρνακιώτη. Ο Γεώργιος Βαρνακιώτης πέρα από μεγάλος καπετάνιος ήταν και πολιτικός και προνοητικός και οργάνωσε την επανάσταση μεθοδικά χωρίς να βιασθεί.

Κύριος μισητός του αντίπαλος ήταν ο κονδυλοφόρος Μαυροκορδάτος που ποτέ του δεν θα του ζητούσε συγγνώμη όπως ο Γ. Καραϊσκάκης. Για την επανάσταση έχει την δική του γνώμη, δεν παρασύρεται από προτροπές τρίτων, πριν την οριστική προκήρυξη της επανάστασης υπήρχαν και νωρίτερα πάρα πολλές. Δεν ήταν δυνατόν να ορισθεί ημερομηνία ίδια σε όλη την Ελλάδα. Οι εκτιμήσεις του Βαρνακιώτη ήταν εύστοχες. Άρχισε η πολιορκία των Τούρκων στο Βραχώρι. Στέλνει τον αδερφό του Γιώτη μαζί με τους άλλους οπλαρχηγούς Δ. Μακρή, Αλέξη Βλαχόπουλο να εγκλωβίσουν τους Τούρκους. Ο ίδιος εγκλωβίζει τους Τούρκους στο Μακρύνορος στην Άρτα και γενικά στην Ήπειρο όπου δεν μπορούν να στείλουν δυνάμεις στην Δ. Στερεά με αποτέλεσμα οι Τούρκοι του Βραχωρίου να οδηγηθούν στην απόγνωση και να ζητούν να παραδωθούν στον Βαρνακιώτη και έτσι γίνεται, αφοπλίζονται και μεταφέρονται στο Ξηρόμερο.

Η Δυτ. Στερεά είναι τώρα ελεύθερη, ο ίδιος ο Βαρνακιώτης προχωρεί στην οργάνωση και ιδρύει προσωρινή τοπική διοίκηση, την γερουσία της Δυτικής χερσονήσου Ελλάδας. Ο Μαυροκορδάτος ήλθε ως πολιτικός και θέλησε να εκμεταλλευτεί την Στερεά Ελλάδα, δεν κατάφερε όμως να πάρει με το μέρος του τον ισχυρό Γ. Βαρνακιώτη και άρχισε εκστρατεία υπονόμευσης. Μην ξεχνάμε πως ο Μαυροκορδάτος ήλθε στην Ελλάδα με πλοίο στο Μεσολόγγι, ειδικότερα στις 20 Ιουλίου 1821 με πλοίο με ξένους και Έλληνες, πρώην αξιωματικούς και με πλοίο γεμάτο όπλα και υλικό για τη επανάσταση, το πλοίο όμως βυθίστηκε μετά την προσάραξη και τα όπλα προοριζόταν για αλλού αλλά είχε οργανώσει έτσι την υποδοχή του σαν μεγάλου αρχηγού. Αργότερα στις 27 Ιουλίου βάζει όσους έχουν προσεταιριστεί στο Μεσολόγγι και στέλνει γράμμα στον Γ. Βαρνακιώτη να αναλάβει την διοίκηση της Δυτ. Ελλάδας κάτι που μοιάζει με πραξικόπημα αφού δεν έχει την έγκριση της ανώτατης αρχής του Δημητρίου Υψηλάντη αφού δεν τον αναφέρει πουθενά. Ο Βαρνακιώτης όμως δεν υπέκειψε σε τέτοιο εκβιασμό του ψευτοπρίγκιπα και στην επιστολή προς τον Βαρνακιώτη που έστειλε από το Μεσολόγγι ο Μαυροκορδάτος μια διπλωματική επιστολή, πάλι ο Βαρνακιώτης αρνήθηκε να τον αναγνωρίσει και να υποταχθεί.

Επι Καποδίστρια (1830) του απονεμήθηκε ο βαθμός του χιλιάρχου.
ΠΗΓΗ : Κώστα Σαρδελή, Γεώργιος Βαρνακιώτης, ο προδομένος στρατηγός του 1821 (Αθήνα 1980).
http://xiromeronews.blogspot.gr/


  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :
 Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Δημήτριος Μελετόπουλος

 Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Γεώργιος Λασσάνης

 Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Τσόκρης Δημήτριος

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Νικόλαος Στουρνάρης
Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Χατζηγιάννης Μέξης 
Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος 
Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Κωνσταντής Νικόδημος
Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Ιωάννης Στράτος
Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος
Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Ιωάννης Ξύκης (Δυοβουνιώτης)
Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Νικόλαος Αποστόλης 
Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Ζάχος Μήλιος 
Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Κωνσταντής Λαχανάς
Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Δημήτριος Μακρης
Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Μιχάλης Κουρμούλης 
Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Δημήτριος Παπανικολής
Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Γιώργος Γιαννιάς 
Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Κωνσταντίνος Γκόφας
Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Παναγιώτης Καρατζάς
Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Αναγνώστης Στριφτόμπολας 
Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Γεώργιος Σισίνης

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Μιχαλάκης Σισίνης

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Γεώργιος Αθανασιάδης

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Γεώργιος Ανδρούτσος

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Γιώργος Ανεμογιάννης

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Εμμανουήλ Αντωνιάδης

 Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Καπετάν Γιάννακας Αποστολόπουλος

2 σχόλια :

  1. Το θέμα "Βαρνακιώτης" είναι από τα πιο σημαντικά μεταξύ των άγνωστων επεισοδίων του 1821. Ο Βαρνακιώτης διώχθηκε όσο λίγοι και αν κάποιος μπορεί να του καταλογίσει κάτι, είναι ότι δεν χειρίστηκε διπλωματικά τον διωγμό του, που έφτασε να έχει απανωτές απόπειρες δολοφονίας.
    Ο Γεώργιος Νικολού έσωσε το Μεσολόγγι μετά την τραγική ήττα στο Πέτα (μάχη του Αετού - Αύγουστος 1822) και αυτό τον έφερε πολύ πιο άμεσα στην σπίλωσή του και στην απομάκρυνσή του. Προσπαθώντας ο Καραϊσκάκης δυο χρόνια αργότερα να τον επαναφέρει στις τάξεις των αγωνιστών, υπέστη με τη σειρά του ό,τι και ο Βαρνακιώτης. Δράστης ήταν ο Αλ. Μαυροκορδάτος που εκπροσωπούσε την δυτικόφιλη πολιτική, αντίθετα με τους αγωνιστές που μετείχαν στο ρωσικό σχέδιο πολύ πριν το 1821.
    Ο κατατρεγμός που υπέστη ο Βαρνακιώτης ήταν τεράστιος. Ο Κάλβος, ενημερωμένος από τα καρμποναρικά δίκτυα, του αφιέρωσε και ποίημα με τίτλο "Εις τον προδότην".
    Ουσιαστικά, με την υπόσκαψη του Βαρνακιώτη και την φυματίωση του Καραϊσκάκη, η Επανάσταση έχασε την λαμπρή ευκαιρία να επεκταθεί στην Ήπειρο κι από κεί στην Θεσσαλία. Αν άφηναν τον Ανδρούτσο στην Αν. Ρούμελη και τους Βαρνακιώτη, Καραϊσκάκη στην Δυτική να δράσουν, η Επανάσταση είναι βέβαιο ότι θα έφτανε άμεσα στην Μακεδονία. Αντί γι αυτό, έφτασε στα δάνεια που έφεραν τον εμφύλιο και τον Ιμπραήμ.

    Εκτός από τον Σαρδελή, βλέπε και το βιβλίο του Κάρπου Παπαδόπουλου "Τα κατά Γ. Βαρνακιώτην και ανάκτησις του Μεσολογγίου"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΣ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΤΟΝ ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗ ΠΡΟΔΟΤΗ...ΕΔΩ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ Η ΠΑΡΟΙΜΙΑ "ΕΙΠΕ Ο ΓΑΙΔΑΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΤΕΙΝΟ ΚΕΦΑΛΑ"

      Διαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...