Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΥ DNA ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

Θα ανοίξει νέες προοπτικές για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας

Τα επίσημα εγκαίνια της νεοσύστατης Μονάδας ανάλυσης Αρχαίου DNA του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (IMBB) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ITE) πραγματοποιήθηκαν τον  Μάιο  2016,  στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημερίδας με τίτλο «Ανάλυση αρχαίου DNA: Μια νέα ματιά στο παρελθόν».

Η σύσταση της συγκεκριμένης μονάδας, η οποία συγχρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, είναι η μοναδική στην Ελλάδα και η τρίτη σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Η μονάδα αυτή αναμένεται να ανοίξει νέες προοπτικές για την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας, την υποστήριξη της αρχαιολογικής έρευνας και την ανάπτυξη ερευνητικών συνεργασιών ανάμεσα στις ανθρωπιστικές και φυσικές επιστήμες.


Στην εκδήλωση συμμετείχαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κύριος Κώστας Φωτάκης καθώς και Αιρετός Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Ηρακλείου κύριος Ευριπίδης Κουκιαδάκης.


Ο  κ. Φωτάκης έδωσε μεγάλη έμφαση στη σημασία της δημιουργίας της Μονάδας Ανάλυσης Αρχαίου DNA, στην υποστήριξη και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας αλλά και στη δημιουργία νέων ερευνητικών ευκαιριών και συνεργασιών.

O Κώστας Φωτάκης έλαβε  το Πτυχίο του από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1973 και το Διδακτορικό Δίπλωμα στη Χημειοφυσική (Chemical Physics) από το Πανεπιστημίο του Εδιμβούργου το 1977.

Το 1984 ήλθε ως αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και το 1989 έγινε καθηγητής. Διετέλεσε Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (1994-96), Μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΓΣΕ) (1997-2001) και Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λειζερ (ΙΗΔΛ/ΙΤΕ) από το 1997 έως το 2013. 

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνουν την Φωτοφυσική και Φασματοσκοπία Λέιζερ, τα Συστήματα Λέιζερ και τις Εφαρμογές για Επεξεργασία και Ανάλυση υλικών. 

Από την πλευρά του ο κύριος Κουκιαδάκης τόνισε τη σπουδαιότητα της σύστασης της Μονάδας Αρχαίου DNA, την οποία η Περιφέρεια Κρήτης στήριξε και συνέβαλε στην υλοποίησή της.-


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...