Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Γεωφυσική διασκόπηση του ΑΠΘ "δείχνει" και δεύτερο μνημείο στο λόφο Καστά


Ένα δεύτερο μνημείο, κατά πολύ μικρότερο απ’ αυτό που ήδη έχει βρεθεί στον Λόφο Καστά στην Αμφίπολη, εικάζεται ότι υπάρχει δυτικά, σε βάθος περίπου δύο μέτρων όπως προέκυψε από τη γεωφυσική διασκόπηση που διενεργεί το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ.
Όπως αποκάλυψε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας, στο περιθώριο ομιλίας του με θέμα «Πώς εντοπίζονται θαμμένες αρχαιότητες: τα μυστικά του λόφου Καστά στην Αμφίπολη», έχουν εντοπιστεί «στόχοι» δυτικά του μνημείου που χρήζουν ανασκαφικής πιστοποίησης.


 
«Έχουμε, σε τρισδιάστατη απεικόνιση, την κατανομή της αντίστασης και βλέπουμε ότι κάτι υπάρχει εκεί. Εικάζουμε ότι είναι ένα δεύτερο μνημείο, κατά πολύ μικρότερο (απ’ αυτό που έχει βρεθεί), σε βάθος περίπου δυο μέτρων, το οποίο πρέπει να ερευνηθεί» εξήγησε ο Γρηγόρης Τσόκας.




Συμπλήρωσε δε, ότι στον λόφο Καστά που έχει εξερευνηθεί πλήρως με την γεωφυσική διασκόπηση, βρέθηκε ότι υπάρχει μια θαμμένη κοιλάδα, «ένα φαράγγι δηλαδή στη ΒΑ του πλευρά, το οποίο έχει σκεπαστεί από την ανθρώπινη επίχωση και χρήζει περαιτέρω ανασκαφικής διερεύνησης».

«Η γεωφυσική μελέτη του λόφου Καστά ανατέθηκε στο δικό μας εργαστήρι το 2014 και το πανεπιστήμιο χρηματοδότησε εξολοκλήρου την έρευνα. Έχουμε ήδη εξερευνήσει τον λόφο και επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα, κάτι που είναι δύσκολο λόγω του όγκου του, ενώ έχουν βρεθεί και κάποια δεδομένα που χρήζουν ανασκαφικής πιστοποίησης και γι’ αυτό προσπαθούμε να βρούμε πόρους για να το συνεχίσουμε» ανέφερε ο καθηγητής. «Επιπλέον», συνέχισε, «έγινε και χρονολόγηση σε ένα κομμάτι λιθάνθρακα που βρέθηκε στα θεμέλια και προέκυψε ότι το μνημείο δημιουργήθηκε το 300, συν-πλην 30, π.Χ.»

Ο Γρηγόρης Τσόκας, αναφέρθηκε γενικότερα στην σύγχρονη ερευνητική προσπάθεια του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, η οποία έχει αποδώσει καινοτόμες προσεγγίσεις σε σημαντικά αρχαιολογικά ζητήματα, όπως είναι ο εντοπισμός ταφικών μνημείων στο εσωτερικό τύμβων. Μάλιστα, το εργαστήριο, έχει διενεργήσει έρευνες, τα τελευταία 30 χρόνια, στην Βεργίνα, το Δίον, την Ακρόπολη, τον Μαραθώνα και σε 50 θέσεις στο εξωτερικό, όπως στο Κουβέιτ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Ρωσία.

«Το εργαστήριο, παρήγαγε πρωτοποριακή τεχνολογία στο πώς να εντοπίζουμε και να χαρτογραφούμε χαμένες αρχαιότητες» είπε χαρακτηριστικά ο Γρ. Τσόκας. Μάλιστα, στην Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων, υλοποιεί έρευνα κάτω από τα θεμέλια της Παναγίας Χαλκέων, «γιατί σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή πάνω στην πόρτα, θεμελιώθηκε «σε ανίερο τόπο», δηλαδή προϋπήρχε ναός», ενώ έρευνα γίνεται και στα τείχη του Επταπυργίου, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο έχουν επηρεαστεί από την υγρασία.

Σημειώνεται ότι η διάλεξη του Γρηγόρη Τσόκα, διοργανώθηκε από το Μέγαρο Μουσικής, σε συνεργασία με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του δήμου Θεσσαλονίκης. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η επικεφαλής της ανασκαφής στην Αμφίπολη Κατερίνα Περιστέρη, η οποία δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι γίνεται μελέτη του ανασκαφικού υλικού και γίνεται προσπάθεια να γίνει το μνημείο, κάποια στιγμή, επισκέψιμο, τονίζοντας ωστόσο, ότι απαιτούνται πόροι για να συνεχισθεί η ανασκαφή.


ΠΗΓΗ : http://amfipolinews.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...