Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Διονύσης Σιμόπουλος: «Είμαστε αστρόσκονη και θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα»

Εγώ είμαι φυσικός και χρησιμοποιούμε τη λέξη «απόδειξη». Οι θρησκείες, αντίθετα, χρησιμοποιούν τη λέξη «πίστη». Επτάμισι δισεκατομμύρια άνθρωποι υπάρχουν στη Γη, σας πληροφορώ ότι τόσες είναι και οι αντίστοιχες δοξασίες. Οπότε, όταν με ρωτούν για θρησκευτικά και μεταφυσικά θέματα, προτιμώ να μη δίνω μια απλοϊκή απάντηση σε ένα τόσο πολύπλοκο ερώτημα. 
Ο γνωστός αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου προσεγγίζει μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα και λύνει όλες μας τις απορίες.

Tο άγνωστο συχνά τρομάζει τον κόσμο. Πολλούς τους κάνει να αισθάνονται χαμένοι. Μόνοι. Ανασφαλείς. Σε άλλους το άγνωστο κεντρίζει την περιέργεια. Τους κάνει ανυπόμονους. Περήφανους. Να αισθάνονται μέρος από κάτι μεγαλύτερο απ' αυτούς. Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα. Κάποια μέρα θα υπάρξουν άλλοι κόσμοι, γεμάτοι με άλλα όντα, αστράνθρωποι σαν εμάς, που θα γεννηθούν από τις στάχτες ενός, κάποιου άλλου, πεθαμένου άστρου. Ενός άστρου που σήμερα το λέμε Ήλιο» γράφει στο οπισθόφυλλο του νέου του βιβλίου ο γνωστός αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος. 

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει κάνει πράξη την εκλαΐκευση της επιστημονικής γνώσης και προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να δώσει απαντήσεις σε έναν αινιγματικό και άγνωστο κόσμο. Συναντηθήκαμε ένα παγωμένο πρωινό στο σπίτι του, στον Γέρακα. Μαζί μας ήταν η σύζυγός του και τα εγγόνια του σ' ένα σπίτι στολισμένο και γιορτινό. 

Οι απορίες για τη νέα ανακάλυψη της NASA έκαναν τα τηλέφωνα να χτυπούν διαρκώς. Στη συνέντευξη που ακολουθεί συζητήσαμε για γαλαξίες και άστρα, υπαρξιακά ερωτήματα, τη ζωή στον Άρη, για το πότε θα πάψουν να υπάρχουν η Γη και ο Ήλιος, για τα χρόνια που έζησε στην Αμερική αλλά και γιατί πιστεύει ότι είμαστε αστρόσκονη σε ένα σύμπαν με ιστορία δίχως τέλος.   

Συνεχίστε την ανάγνωση στο: www.lifo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...