Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Τρισέ: Η επιστροφή στην δραχμή είναι η χειρότερη επιλογή...


■Η συνέχιση και η αύξηση της λιτότητας θα δημιουργήσει εμφυλιοπολεμικές συνθήκες, σύμφωνα με τον Χανς-Βέρνερ Σιν



Όχι σαν αδύνατη αλλά σαν χειρότερη είναι η επιστροφή στην δραχμή, πλέον, για τον κύριο Τρισέ. Η σαφής διαφοροποίηση της αλλαγής θέσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας είναι βέβαιο πως προδικάζει την πιθανότητα αυτή για την Ελλάδα. Μία πιθανότητα, που όμως δεν είναι διόλου "βολική" για τους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι θα δούνε ξαφνικά τεράστια προβλήματα λόγω των Ελληνικών ομολόγων που δεν έχουν προλάβει να "ξεφορτωθούν" οι τράπεζές τους. Είπαμε, η αλληλεγγύη της Ευρώπης δεν ακουμπάει την Ελλάδα (γι αυτή την ιδιότυπη και ασύμφορη για εμάς "αλληλεγγύη" βραβεύεται εξάλλου και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο "δικός τους άνθρωπος", όπως ομολόγησε η Τρόικα). "Αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη και επέστρεφε στη δραχμή, αυτό θα ήταν η χειρότερη δυνατή επιλογή", είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε ετήσιο φόρουμ στο Κόμο της Ιταλίας. «Δημιουργήσαμε το ευρώ για να πετύχουμε την κοινή αγορά για την ευημερία και τη σταθερότητα της Ευρώπης», τόνισε. Αλλά κάπου, στα λεγόμενά του ο κύριος Τρισέ ξέχασε να αναφερθεί στην κερδοφορία κάποιων Ευρωπαίων, εις βάρος κάποιων άλλων Ευρωπαίων, με την βοήθεια του ευρώ... Στην ίδια πολιτική και επιχειρηματική σύνοδο, ο επίτροπος της ΕΕ για τον Ανταγωνισμό Χοακίμ Αλμούνια ανέφερε ότι ο ίδιος έχει «πλήρη εμπιστοσύνη» στα μέτρα που πήρε η Ελλάδα μετά την κρίση. Την Παρασκευή, ο Γερμανός καθηγητής οικονομικών Χανς-Βέρνερ Σιν περιέγραψε τρεις περιπτώσεις για την Ελλάδα:

■συνέχεια της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον

■ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα που θα φέρει το χώρα σε εμφύλιο πόλεμο

■επιστροφή στη δραχμή με κατάρρευση των τραπεζών στο εσωτερικό.

Σε αντίθεση με τον Τρισέ, περιέγραψε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σαν τη λιγότερο κακή λύση, παρότι θα ήταν περίπλοκη διαδικαστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...