Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Υπογραφή συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Ισραήλ

Η Ρωσία και το Ισραήλ υπέγραψαν σήμερα συμφωνία-πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας, η οποία, κατά την εκτίμηση του Ρώσου υπουργού Άμυνας, θα οδηγήσει σε περαιτέρω συμφωνίες αγοράς ισραηλινών οπλικών συστημάτων και τεχνολογίας από τη Μόσχα.



Η συμφωνία υπεγράφη δύο εβδομάδες μετά τις πιέσεις του Τελ Αβίβ για ακύρωση της πώλησης των προηγμένων υπερηχητικών βλημάτων cruise ρωσικής κατασκευής P-800 Yakhont στη Συρία.

«Μόλις υπογράψαμε μακροπρόθεσμη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Είναι για μας πολύ σημαντικό στη μετάβαση προς μια νέα εικόνα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και το έργο που έχουν επιτελέσει», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Anatoly Serdyukov έπειτα από τη συνάντησή του με τον ισραηλινό ομόλογό του Εhud Barak, κατά την οποία συζήτησαν τη συνεργασία τους τόσο στον στρατιωτικό τομέα, όσο και στον τομέα των εξοπλισμών, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το υπουργείο δεν έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τη ρωσο-ισραηλινή στρατιωτική συμφωνία. «Είμαι βέβαιος ότι η συμφωνία η οποία υπεγράφη σήμερα θα δώσει ώθηση στις διμερείς μας σχέσεις. Οι απόψεις μας ως προς μεγάλο αριθμό θεμάτων είναι κοντινές ή ταυτόσημες», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.

Ωστόσο το Ισραήλ ανησυχεί για τις πωλήσεις ρωσικών οπλικών συστημάτων προς τις περιφερειακές εχθρικές του χώρες, ιδιαίτερα προς το Ιράν και τη Συρία. Η Μόσχα ανακοίνωσε φέτος την πώληση στη Δαμασκό μαχητικών αεροσκαφών MiG-29, αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς Pantsir και τεθωρακισμένων οχημάτων.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επανειλημμένως καταγγείλει διάφορους τομείς της ρωσο-ιρανικής συνεργασίας, κυρίως στον εξοπλιστικό τομέα και στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Η Μόσχα υποσχέθηκε στο Ισραήλ ότι δεν θα παραδώσει στο Ιράν τα υπό παραγγελία αντιαεροπορικά συστήματα S-300, τη στιγμή που εφαρμόζεται η νέα δέσμη των κυρώσεων του ΟΗΕ εναντίον της Τεχεράνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...