Σε νέα αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων οδηγήθηκαν οι τράπεζες μετά τη συνεχιζόμενη μείωση των αποταμιεύσεων των ιδιωτών και των επιχειρήσεων που έφτασε πλέον τα 25 δισ. ευρώ, με τους τραπεζίτες ωστόσο να εκφράζουν φόβους για νέα απόσυρση καταθέσεων ύψους 10 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους καιοδηγώντας το τραπεζικό σύστημα σε αδιέξοδο ρευστότητας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, πολλές τράπεζες έχουν αυξήσει τα επιτόκια καταθέσεων έως και 2 μονάδες σε σχέση με τον μήνα Ιούλιο σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συγκρατήσουν τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, αν και ένα μεγάλο μέρος από τις αποταμιεύσεις χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή υποχρεώσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Με βάση τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου, από την Ελλάδα υπήρξε εκροή 22 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα έχουν φύγει από τις τράπεζες περίπου 35 δισ. ευρώ με την Alpha και την Εurobank να έχουν τη μεγαλύτερη εκροή (πάνω από 3 δισ. ευρώ), ενώ αντίθετα η Κύπρου είχε τη μεγαλύτερη εισροή περίπου 4 δισ., όπως και η Marfin που αύξησε τις καταθέσεις της κατά 1,45 δισ. ευρώ.
Μετά την εξέλιξη αυτή, αναβάλλεται το «φρένο» που σχεδιαζόταν στα υψηλά επιτόκια καταθέσεων προθεσμίας που είχαν προαναγγείλει οι ίδιοι οι τραπεζίτες, χαρακτηρίζοντάς την αναγκαία ώστε να μπορέσει να μεταφερθεί αυτή η μείωση και στα επιτόκια δανεισμού.
Μετά την εξέλιξη αυτή, αναβάλλεται το «φρένο» που σχεδιαζόταν στα υψηλά επιτόκια καταθέσεων προθεσμίας που είχαν προαναγγείλει οι ίδιοι οι τραπεζίτες, χαρακτηρίζοντάς την αναγκαία ώστε να μπορέσει να μεταφερθεί αυτή η μείωση και στα επιτόκια δανεισμού.
Σήμερα οι τράπεζες δίνουν επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις που φθάνουν στο 3,95% για ποσά 5.000 έως 50.000 ευρώ 12μηνης διάρκειας, επιτόκιο πάρα πολύ υψηλό σε σχέση με αυτά που ίσχυαν πριν από έναν χρόνο και περίπου εφάμιλλα με αυτά που έδιναν οι τράπεζες στο ξεκίνημα της κρίσης το 2008.
Για μεγαλύτερα ποσά οι καταθέτες μπορούν να διαπραγματευτούν μεγαλύτερα επιτόκια, αν και η τάση πριν από περίπου 2 μήνες ήταν να αποκλιμακωθούν. Τότε, οι τραπεζίτες υποστήριζαν πως πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια ώστε να είναι πιο λογικά και συμβατά με της Ευρώπης για να μεταφερθεί αυτό και στα επιτόκια δανεισμού.
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τον Ιούλιο το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε σημαντική άνοδο 10 μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,71%.
Το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από τα νοικοκυριά με διάρκεια έως 2 έτη όσο και το επιτόκιο των αντίστοιχων καταθέσεων από επιχειρήσεις, παρουσίασαν σημαντική άνοδο τον Ιούλιο του 2010 (κατά 26 και 33 μ.β. αντίστοιχα) και διαμορφώθηκαν στο 3,31% και 3,55% αντίστοιχα.
Σήμερα, τα τραπεζικά στελέχη προειδοποιούν ότι η βαθιά ύφεση της οικονομίας έχει συμβάλει στη συνεχή μείωση των καταθέσεων, καθώς οι πολίτες ουσιαστικά χρησιμοποιούν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες ώστε να καταβάλουν τους φόρους ή να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Αλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών το μέσο νοικοκυριό έχει αυξήσει κατά 30% τη χρήση του καταθετικού λογαριασμού σε σχέση με το παρελθόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.