Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΙΒΑΝΩΦ, ΣΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΧΑΝΟΥΚΑ, ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.



"Η Χανουκά είναι μια γιορτή της νίκης των Μακκαβαίων κατά του Ελληνο-Ασσυριακού στρατού, που έχει το συμβολισμό για τον θρίαμβο κατά του σκότους, κατά του κακού, τη νίκη κατά της τυραννίας και της ταλαιπωρίας που υπέστη ο εβραϊκός λαός".
«Η ημερομηνία αυτή συνδέεται  με τη στρατιωτική νίκη επί των Ελλήνων εισβολέων που επεδίωκαν να εξελληνίσουν τους Εβραίους».

Σκόπια,  Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016

Η  ειδησεογραφία  πάρθηκε  από  το  http://www.echedoros-a.gr

 Ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ, με την ευκαιρία της εβραϊκής γιορτής Χανουκά, συνεχάρη σήμερα τον Μπέρτα Ρομάνο Νίκολιτς, πρόεδρο της εβραϊκής κοινότητας των Σκοπίων, καθώς και όλα τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας της χώρας.


Γράφει στο σημείωμά του ο Ιβάνοφ:

«Είναι μεγάλη τιμή και χαρά, να συγχαρώ εσάς και τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας στη χώρα, για τις επερχόμενες γιορτές Χανουκά. 

Η Χανουκά είναι μια γιορτή της νίκης των Μακκαβαίων κατά του Ελληνο-Ασσυριακού στρατού, που έχει το συμβολισμό για τον θρίαμβο κατά του σκότους, κατά του κακού, τη νίκη κατά της τυραννίας και της ταλαιπωρίας που υπέστη ο εβραϊκός λαός.

Κατά τις επόμενες οκτώ ημέρες, η κοινότητα θα γιορτάσει την ελευθερία μέσα από την ιστορία της. Γιορτάζοντας τη μνήμη αυτή του φωτός που άφησαν κληρονομιά οι  πρόγονοί σας προωθείται την παράδοση και τις αξίες της ισότητας και της ελευθερίας».
 
ΜΠΑΡΑΚ  ΟΜΠΑΜΑ
«Η ιστορία του Χανουκά με τους Μακκαβαίους μας υπενθυμίζει, ότι η πίστη και η επιμονή είναι ισχυρές δυνάμεις, που μπορούν να μας στηρίξουν σε δύσκολους καιρούς και να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε ακόμη και τις μεγαλύτερες αντιξοότητες».  


ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΧΑΝΟΥΚΑ  ΣΤΗΝ  ΑΛΒΑΝΙΑ


28  Δεκεμβρίου 2016 
Ο αρχηγός του αλβανικού κράτους γιόρτασε, στην προεδρική κατοικία,  για τέταρτη χρονιά, τη εβραϊκή γιορτή Χανουκά, των εβραϊκών φώτων και της θρησκευτικής ελευθερίας. Στην εκδήλωση  παρέστησαν η αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, Βαλεντίνα Λεσκάι, βουλευτές, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των ανεξάρτητων συνταγματικών θεσμών, επικεφαλής θρησκευτικών κοινοτήτων, εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος που είναι διαπιστευμένοι στα Τίρανα, η αλβανο-εβραϊκή κοινότητα, ο σύλλογος Αλβανίας- Ισραήλ και διάφορες προσωπικότητες.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας, Μπουγιάρ Νισάνι, σημείωσε ότι ο εορτασμός αυτός που γίνεται με τους ισραηλινούς θρησκευτικούς και κοσμικούς φίλους, έχει γίνει ουσιαστικός  με την καθιέρωση της ετήσιας γιορτής φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών και χωρών.
Πριν από την ομιλία του, άναψε ένα κερί στην εβραϊκή μενορά και ο αρχηγός του κράτους τόνισε ότι το Φεστιβάλ των εβραϊκών Φώτων ή ‘Χανουκά’ στα εβραϊκά, μας θυμίζει τις προσπάθειες για έναν αγώνα για την ελευθερία και το δικαίωμα άσκησης της θρησκείας του εβραϊκού έθνους δια μέσω των αρχαίων ιστορικών ρίζων του.
«Κατά τη διάρκεια των αιώνων, διάφοροι τύραννοι και δυνάστες προσπάθησαν μάταια να καταστείλουν τους ελεύθερους ανθρώπους να τους αρνηθούν το δικαίωμα που χορηγήθηκε από το Θεό για να ασκούν την πίστη τους, αλλά δεν το κατάφεραν, δεν το πέτυχαν ποτέ!
Για αυτό η Χανουκά γιορτάζεται στην Αλβανία, που είναι τώρα ελεύθερη και δημοκρατική, επειδή λάμπει το φώς της, όχι μόνο για τις προσπάθειες του εβραϊκού λαού για αναζήτηση της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης του, αλλά και για τον λαό μας.
Όλοι εμπνεόμαστε από το παράδειγμα και την ιστορία ‘Χανουκά’, αλλά πάνω από όλα είμαστε υπερήφανοι, γιατί η Αλβανία και οι Αλβανοί, έχουν μαργαριτάρια θρησκευτικής  συνύπαρξης και αρμονίας μεταξύ των διαφόρων κοινοτήτων. Μόνο με αυτές τις σπάνιες και μοναδικές τιμές, σκοπεύουμε να εμπλουτίσουμε με τους Αλβανούς τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, στην οποία θα ενταχθούμε, γιατί το αξίζουμε αλλά και για να μοιρασθούμε απλόχερα τον πλούτο που 
 κληρονομήσαμε από τους πατέρες μας, όπως κάνουν και άλλες χώρες, όπως σήμερα με αυτήν εδώ τη γιορτή», είπε ο πρόεδρος Νισάνι.

Ο  ΑΡΧΙΡΑΒΙΝΟΣ  ΤΗΣ  ΡΩΣΙΑΣ:

«ΝΙΚΗΣΑΜΕ  ΤΟΥΣ  ΕΛΛΗΝΕΣ,  ΠΟΥ  ΕΠΕΔΙΩΚΑΝ  ΝΑ  ΜΑΣ  ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΟΥΝ»
Ο Αρχιραβίνος της Ρωσίας, (σύμφωνα με την Χαμπάντ- ХАБАД), Μπερέλ Λαζάρ, δήλωσε  στις  26.12.2016  ότι:
«Η ημερομηνία αυτή συνδέεται  με τη στρατιωτική νίκη επί των Ελλήνων εισβολέων που επεδίωκαν να εξελληνίσουν τους Εβραίους».
«Η γιορτή Χανουκά  είναι οι μέρες που μας θυμίζουν το θαύμα, καθώς ο Θεός μας έδωσε το λάδι για να έχουμε το φως στη μενορά»… (μενορά= θρησκευτικό σκεύος με επτά κεριά- έμβλημα του Ισραήλ που καθιερώθηκε το 1948).
Ευχαριστούμε την ηγεσία της χώρας και τον πρόεδρό μας Πούτιν,  για την προσοχή του στις ανάγκες των πιστών μας και για τις συνθήκες που έχει δημιουργηθεί προκειμένου να μπορέσουμε να γιορτάσουμε ανοιχτά τις εορτές μας και να αισθανόμαστε ασφαλείς καθώς τηρούμε τον παραδοσιακό εβραϊκό τρόπο ζωής».-

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
  

1 σχόλιο :

  1. ΣΚΥΘΕΣ,ΣΚΥΦΤΟΙ,ΣΚΛΑΒΟΙ,ΣΛΑΒΟΙ.......ΑΡΧΗ ΣΟΦΙΑΣ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...