Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ H ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ



Γενικό Πλάνο Ελληνικής Επίθεσης: Οι  Ελληνικές Τεθωρακισμένες  Δυνάμεις  ξεχύνονται στην Ανατολική Θράκη  με  στόχο  την  απελευθέρωση  της  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ. Με κόκκινους κύκλους συμβολίζεται η δράση των ελληνικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων οι οποίες θα καταλάβουν και εκκαθαρίσουν τα κύρια σημεία παράλληλα με την προέλαση των ελληνικών αρμάτων.
Η κατάλληλη απάντηση, την κατάλληλη στιγμή στην Άγκυρα και στον Τούρκο πρόεδρο εξωμότη  Ρ.Τ.Ερντογάν.
Η  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ  ΘΡΑΚΗ  ΔΟΘΗΚΕ  ΣΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ  ΜΕ  ΤΗΝ  ΣΥΝΘΗΚΗ  ΤΩΝ  ΣΕΒΡΩΝ  ΤΟ  1919.
Υπάρχει  μία  απόρρητη διαταγή του Γενικού Επιτελείου Στρατού του 2008, που είναι φυσικά σε πλήρη ισχύ. Στο  πολεμικό  αυτό  σχέδιο  περιγράφεται με  σαφήνεια  ο  τρόπος  που  ο  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ  ΣΤΡΑΤΟΣ  θα διαβεί τον Έβρο προς Ανατολάς, θα  απελευθερώσει  την  Ανατολική  Θράκη  και  την  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ και πώς θα διατηρήσει τα εδαφικά κέρδη.

Σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης  με  την  Τουρκία  μπορούμε να μείνουμε αγκιστρωμένοι στο ποτάμι του Έβρου δεχόμενοι ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα, το ένα κύμα επίθεσης και βομβαρδισμού μετά το άλλο.

Δεχόμενοι καρτερικά την μοίρα μας, μπορούμε να θυσιάσουμε χιλιάδες στρατιώτες μέχρι να επέμβει ο διεθνής παράγοντας που θα οδηγήσει σε ανεδαφικές μεσοβέζικες λύσεις (βλέπε Κύπρος). 

Αυτό  που  πρέπει  να  κάνουμε,  είναι  να δώσουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα στο κέντρο ισχύος του αντιπάλου. Ένα χτύπημα που θα αποσταθεροποιήσει τις αντίπαλες δυνάμεις και θα μετατρέψει τους θύτες σε θύματα. Η ελληνική πλευρά οφείλει να μην κωλυσιεργήσει και να απαλλαχθεί από φοβικά σύνδρομα και πολιτικές απόψεις ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σε 2-3 μέρες  μετά από επέμβαση κυρίως των ΗΠΑ.

Υπάρχουν  δύο  κύρια  προβλήματα.

 Α.  το ελληνικό  πολιτικό  δυναμικό

Β.   το  σθένος  του  Ελληνικού  λαού  και  η  5η  φάλαγγα.

Για  το  πρώτο   η επιστήμη έχει  σηκώσει τα πόδια ψηλά.

Για  το  δεύτερο   χρειάζεται  εκπαίδευση  του  λαού  στην   παλλαϊκή άμυνα.  Ο  Ελληνικός  Στρατός  πάντως έχει δεσμεύσει ορισμένες δυνάμεις για την απόκρουση της εσωτερικής  5ης φάλαγγας.

(Τα  περισσότερα  από  τα  παρακάτω  στοιχεία ελήφθησαν  από  το  defencegreece).

ΤΟ  ΕΔΑΦΟΣ  ΚΑΙ  Ο  ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ  ΤΗΣ  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ  ΘΡΑΚΗΣ

Το ανατολικό τμήμα της Θράκης έχει μεγάλο βάθος και χαρακτηρίζεται κατά κόρον ως πεδινό. Το έδαφος έχει το απαιτούμενο γεωγραφικό πλάτος και βάθος  για τη διενέργεια πολέμου ελιγμών,  ενώ η ύπαρξη της Κωσταντινούπολης (ως πληθυσμιακού εμποδίου) και των γεφυρών στο Βόσπορο μπορεί να επιτρέψει τη μεταφορά ικανών ενισχύσεων από τα βάθη της Ανατολίας. Η ύπαρξη επίσης πλειάδων πολιτικών ferry boat καθώς και υπόγειων σιδηροδρομικών αξόνων που συνδέουν το Ευρωπαϊκό και το Ασιατικό τμήμα της Πόλης επιτρέπει την αθρόα ροή ενισχύσεων και πολεμοφοδίων προς τις δυνάμεις της 1ης γραμμής.  Πέραν της οικονομικής αξίας της Πόλης, πρέπει να αναφερθεί ότι ο πληθυσμός των 14 εκ. ατόμων αποτελεί και ένα τεράστιο δυναμικό από όπου μπορούν να επιστρατευθούν  Τούρκοι έφεδροι. Ο μόνος περιορισμός βρίσκεται στα όπλα και μέσα που μπορούν να διαθέσουν οι Τουρκικές  Ένοπλες Δυνάμεις για τις εφεδρικές μονάδες.


ΟΙ  ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ  ΔΥΝΑΜΕΙΣ  ΣΤΗΝ  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ  ΘΡΑΚΗ

Το σύνολο του εν ενεργεία προσωπικού  των  τουρκικών  δυνάμεων  στην  Ανατολική  Θράκη  αγγίζει τα 110.000 άτομα.  Ο  όγκος, ο εξοπλισμός και οι τεράστιες δυνάμεις εφεδρείας που διαθέτουν οι Τουρκικές Δυνάμεις τις καθιστούν ικανές τόσο για πόλεμο ελιγμών όσο και για πόλεμο φθοράς. Επιπλέον, σε ένα διάστημα 3-5 ημερών αναμένεται η έλευση ενισχύσεων από τα βάθη της Ανατολίας.

Στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης εδρεύουν 3  Σώματα Στρατού τα οποία υπάγονται στην 1η Τουρκική Στρατιά. Συγκεκριμένα τον Βόρειο τομέα καλύπτει το 5ο Σώμα Στρατού (το οποίο είναι και το πιο ενισχυμένο, με έδρα το Τσορλού), τον Νότιο τομέα μαζί με τα στενά του Τσανάκαλε καλύπτει το ασθενικό 2ο Σώμα Στρατού.  Στρατηγική εφεδρεία και των 2 Σχηματισμών είναι το 3ο Σώμα Στρατού με έδρα το Σισλί, το οποίο μεταξύ άλλων ρόλων έχει στην εποπτεία του και τον έλεγχο του οικονομικού κέντρου της Τουρκίας, όπου συγκεντρώνονται 14 εκ. Τούρκοι πολίτες (κατά άλλες πηγές 17 εκ.), την Κωνσταντινούπολη. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν που παράγεται στην Πόλη ισοδυναμεί με 301 δις, αντιπροσωπεύοντας το 27% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας στην Τουρκία.

ΤΟΥΡΚΙΚΑ  ΑΡΜΑΤΑ  ΜΑΧΗΣ  ΣΤΗΝ  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ  ΘΡΑΚΗ

Ένα  σύνολο  από  339 τουρκικά  άρματα  μάχης Leo2A4 εξοπλίζουν πλήρως τα μηχανοκίνητα τμήματα της 1ης Στρατιάς. Μαζί με τα υπόλοιπα άρματα μάχης β΄ γενιάς ένα σύνολο 1000 τουρκικών αρμάτων μάχης βρίσκεται στην Ανατολική Θράκη.

ΤΟ  ΤΟΥΡΚΙΚΟ  ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ  ΣΤΗΝ  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ  ΘΡΑΚΗ

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν και 36 οχήματα εκτόξευσης F-600T μαζί με 100 βαλλιστικούς πυραύλους Yildirim (εκτιμώμενο βεληνεκές 150 km). Επιπλέον το σύνολο των 12 εκτοξευτών ΠΕΠ M270 MLRS μαζί με 72 βαλλιστικούς πυραύλους MGM-140A Atacms Block1 (βεληνεκές 165 χλμ) υπηρετούν με το 105 Σύνταγμα Πυροβολικού. Μαζί με τα Firtina ένας μεγάλος αριθμός από παλαιότερα Μ44Τ1,Μ107 και Μ110 Α2 διατίθενται στην 1η Στρατιά. Συνολικά κοντά στα 600 Α/Κ πυροβόλα παλαιότερης και νέας γενιάς διατίθενται για την υποστήριξη των επιχειρήσεων στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης.

ΤΟ  ΤΟΥΡΚΙΚΟ  ΜΗΧΑΝΙΚΟ  ΣΤΗΝ  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ  ΘΡΑΚΗ

Στο 2ο και 5ο Σώμα Στρατού υπάρχει από ένα αυτοτελές  Σύνταγμα Μάχης Μηχανικού καταδεικνύοντας τη σημασία και την έμφαση που δίνεται στο συγκεκριμένο Όπλο από μεριάς Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ 

Στην περιοχή εδρεύει και το 5ο Σύνταγμα  Αεροπορίας Στρατού το οποίο θα αναλάβει το ρόλο της ταχείας μεταφοράς ενισχύσεων καθώς και η 15η  Μεραρχία Πεζικού που εδρεύει  ανατολικά στο Κιοσέκιοι. 



Η διενέργεια επιχειρήσεων συνδυασμένων όπλων αποτελεί το κλειδί για την νίκη  των  Ελληνικών όπλων  στον Έβρο.


Η  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΕΠΙΘΕΣΗ 

ΚΥΡΙΟΣ  ΣΤΟΧΟΣ:  
             Η  ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ  
 ΤΗΣ  ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ  ΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΩΝ 

ΚΑΙ  Η  ΤΑΧΕΙΑ  ΕΚΔΙΩΞΗ  ΟΛΩΝ  ΤΩΝ  ΤΟΥΡΚΩΝ  ΣΤΗΝ  ΜΙΚΡΑ   ΑΣΙΑ. 
ΕΦΑΡΜΟΓΗ:  «ΟΙ  ΧΡΟΝΟΙ  ΚΑΙ  ΟΙ  ΚΑΙΡΟΙ  ΓΙΑ  ΝΑ  ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΝ  ΔΙΚΑ  ΜΑΣ, ΕΦΘΑΣΑΝ».

Η  ελληνική πλευρά  μπορεί  να  δώσει  αυτή  το πρώτο πλήγμα,  ή  αυτό  να  γίνει στα πλαίσια μιας ταχυκίνητης ελληνικής αντεπίθεσης.  Το χτύπημα πρέπει να είναι βαρύ, αποφασιστικό  και να μεταφέρει μεγάλη δύναμη πυρός στους πολυάριθμους στόχους στην αντίπερα όχθη του ποταμού Έβρου. Οι ελληνικές δυνάμεις θα παλέψουν σαν μια ενιαία ατσαλένια γροθιά διεξάγοντας αποφασιστικό αγώνα στο κέντρο της ισχύος του Αντιπάλου.

Οι Ελληνικές Δυνάμεις  μπορούν να χαρακτηριστούν μικρές σε όγκο αλλά με μεγάλη ισχύ πυρός. Σκοπός είναι η τάχιστη χωροχρονική επικράτηση των Eλληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.  Η  αναλογία δυνάμεων σε προσωπικό είναι 3:1 εναντίον μας, ενώ σε περίπτωση που οι Τουρκικές  Δυνάμεις επιτεθούν πρώτες, στα σημεία που θα προσβάλουν αυτό θα γίνει με αναλογία  6:1 έως 10:1.

 
   
Τα ελικόπτερα AH-64 Apache θα προσδώσουν στην Ελληνική Πλευρα το επιδιωκόμενο  συγκριτικό  πλεονέκτημα.
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ  ΑΡΜΑΤΩΝ -  ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ  ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ

Τα κατάλληλα μέσα της Ελληνικής  Επιθετικής  Πρωτοβουλίας  είναι κυρίως η συνδυασμένη δράση των 29 επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 και των 353 αρμάτων μάχης γενιάς Leo2A4/A6 HEL εξοπλισμένων με πυροβόλο 120mm,  μαζί  με  τα  90 ακόμη Μ1Α1 ΑΙΜ  που  θα  ενισχύσουν   αυτή την στιβαρή ατσαλένια γροθιά.


Η δράση των Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών στην Ανατολική Θράκη ενδείκνυται λόγω της πεδινής γεωγραφίας και του μεγάλου πλάτους της γεωγραφικής έκτασης, συστατικά που επιτρέπουν την ταχεία προέλαση και διεύρυνση των δημιουργηθέντων ρηγμάτων. Οι αρετές των σύγχρονων αρμάτων μάχης, που είναι η ταχύτητα, η θωράκιση, η αυξημένη επίγνωση κατάστασης  και ο μεγάλος όγκος πυρός, αναδεικνύονται στον μέγιστο βαθμό. Ακόμη και η δράση μιας καλοεκπαιδευμένης Επιλαρχίας Αρμάτων Μάχης γ΄ γενιάς εναντίον τεχνολογικά υποδεέστερων μονάδων,  μπορεί να επιφέρει το χάος και την παράλυση στις γραμμές του εχθρού. Οι βελτιωμένες θερμικές κάμερες β΄ γενιάς σε συνδυασμό με το αυτοματοποιημένο ΣΕΠ  και το πυροβόλο 120 mm επιτρέπουν την διενέργεια βολών από  μεγαλύτερες αποστάσεις.


Η ανωτερότητα των 170 ελληνικών αρμάτων μάχης Leo2A6 HEL δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από κανένα εν ενεργεία  μέσο της Τουρκικής πολεμικής μηχανής.  

O βλητικός υπολογιστής των LEO 2 A6 HEL επιτρέπει την διενέργεια βολών μέχρι τα 6 km σε αντίθεση με τα 4 km του Leo2 A4. To αυξημένο μήκος της κάνης L55 επιτρέπει την επίτευξη μεγαλύτερου βεληνεκούς και αυξημένη κινητική ενέργεια στο βλήμα που ισοδυναμεί με αυξημένη ταχύτητα στομίου των 1800 m/s και μεγαλύτερη διατρητικότητα. 

Πριν προλάβει να ταξιδέψει ο ήχος της βολής από τις κάνες των αρμάτων, το μόνο που θα μείνει στην αντίπερα πλευρά είναι οι  στάχτες των τουρκικών αρμάτων.

Η συνδυασμένη δράση με τα 29 επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache θα επιτρέψει την κάλυψη των νώτων των ΤΘ σχηματισμών και την ταχεία αντιμετώπιση των όποιων εμφανιζόμενων απειλών. Το κάθε ελικόπτερο AH64 είναι εφοδιασμένο τυπικά  με 8 πυραύλους Hellfire, 38 ρουκέτες 70mm Hydra και πυροβόλο Μ230 Chain gun των 30 mm (αναχορηγία 1200 βλήματα) μια πολύ υπολογίσιμη ισχύς πυρός. Σε καθαρά αντιαρματικό ρόλο αντί των 38 ρουκετών Hydra μπορούν να μεταφερθούν 8 επιπλέον πύραυλοι Hellfire ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 16. Μια πραγματικά τρομακτική ισχύς πυρός. 

Το ιπτάμενο ιππικό μπορεί τάχιστα να αποδεκατίσει μια ολόκληρη εισερχόμενη αντίπαλη Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, να επιστρέψει πίσω σε ελληνικό έδαφος, να ανεφοδιαστεί και να συνεχίσει το καταστρεπτικό του έργο.

Υπό την κάλυψη της νύχτας μπορεί να δράσει σε κατάλληλο βάθος ώστε να εξουδετερώσει μέσα του αντίπαλου πυροβολικού τα οποία θα βρίσκονται σε βάθος 40-60 km από την 1η γραμμή και έτσι να ανατρέψει την ποσοτική υπεροπλία του αντιπάλου.

Ένα αδύναμο σημείο της Τουρκικής πολεμικής διάταξης είναι το 2ο Σώμα Στρατού το οποίο έχει αποστολή μεταξύ άλλων και την προστασία των Στενών. Ιδιαίτερα η περιοχή μεταξύ της Κεσάνης-Μάλγαρα και Ουζουνκιοπρου  παρουσιάζει  ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στο Ουζουνκιοπρου  εδρεύει το 102 Σύνταγμα Πυροβολικού ενώ στην Κεσάνη (29 χλμ περίπου από τα σύνορα) η 4 Μηχανοκίνητη ΤΑΞ ΠΖ την οποία καλύπτει η 95 Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία. Η 18η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία έχει αναλάβει τον έλεγχο των Στενών ενώ το 5ο Σώμα Στρατού το οποίο είναι και ισχυρότερο έχει αναλάβει την επίθεση στο Βόρειο Έβρο.

Η εγγύτητα της 4ης Τουρκικής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας και της 95 ΤΘΤ στα ελληνοτουρκικά σύνορα τα καθιστά ιδανικούς στόχους για τις ενοποιημένες ελληνικές δυνάμεις. Η υπεροπλία που απολαμβάνουμε πάνω στη γραμμή του ποταμού Έβρου θα επιτρέψει την γρήγορη εξουδετέρωση των κατά τόπους μονάδων και την ταχεία προέλαση προς 3 κατευθύνσεις για την περικύκλωση και εξουδετέρωση των αναφερόμενων σχηματισμών. Ο  1ος κύριος άξονας επίθεσης μπορεί να συνεχίσει ανατολικά πιέζοντας περαιτέρω τον εχθρό στο Tekirdag ενώ ο δεύτερος άξονας επίθεσης μπορεί έπειτα να προωθηθεί στο Κεντρικό τομέα της Ανατολική Θράκης διενεργώντας κυκλωτικό ελιγμό πίσω από το 5ο Σώμα Στρατού.

Το Τουρκικό Πυροβολικό παρόλη την τεράστια ποσοτική του υπεροχή θα υποχρεώνεται να ανασυντάσσεται συνεχώς για να μην υπερκεραστεί από τις ελληνικές δυνάμεις. Ιδιαίτερα τα παλαιότερα Α/Κ πυροβόλα όπως τα Μ44/Μ52Τ και Μ110Α2 θα αντιμετωπίσουν μεγάλους περιορισμούς στην ταχεία ανασύνταξη με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να εγκαταλειφθούν ή να καταστραφούν.

Την δράση των Ελληνικών δυνάμεων μπορούν να ενισχύσουν αερομεταφερόμενα τμήματα τα οποία θα γεφυρώνουν τα κενά και θα προστατεύουν τα άκρα των διευρυμένων ρηγμάτων.


Το Leopard 2A6 HEL, το ισχυρότερο επιθετικό μέσο στην Ανατολική Θράκη




ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης αναμένεται τόσο το αεροδρόμιο στην 113 ΠΜ όσο και το πολιτικό αεροδρόμιο στην Καβάλα να καταστούν ικανές βάσεις ανεφοδιασμού και εξόρμησης της ΠΑ. H 130 ΣΜ στη Λήμνο καθώς και η 135 ΣΜ μαζί με την 110 και ΠΜ σε Λάρισα και Αγχίαλο αποτελούν την καρδιά της ελληνικής αεράμυνας σε μικρή σχετικά απόσταση από το επιθυμητό θέατρο επιχειρήσεων.

Με μέση τυπική απόσταση 500 km η κάθε αποστολή θα μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα διάστημα μικρότερο της 1 ώρας. Η συχνότητα των αποστολών CAS, βομβαρδισμού, υποστήριξης Ηλεκτρονικού Πολέμου  και περιπολιών CAP αναμένεται να είναι έντονη κατά τη διάρκεια της μέρας. Δεν είναι τυχαίες οι 650-700 έξοδοι αεροσκαφών που επιτεύχθηκαν κατά το πρώτο τριήμερο της άσκησης Παρμενίων 13 και ενώ η ΠΑ συνέχιζε να δεσμεύει αεροσκάφη QRA (Quick Responce Aircrat) για την αντιμετώπιση παραβιάσεων του ΕΕΧ στο Αιγαίο.


Η προώθηση των συστοιχιών Patriot της 25ης, 23ης και 24ης ΜΚΒ θα προσδώσει ένα αντιαεροπορικό πέπλο κάλυψης στις φίλιες χερσαίες δυνάμεις. Οι συστοιχίες Patriot θα αναλάβουν τις εξής αποστολές:

1. Αντιαεροπορική κάλυψη των Ελληνικών Χερσαίων Δυνάμεων. Οι συστοιχίες Patriot εφαρμόζοντας τεχνικές shoot & scoot και διενεργώντας αποστολές «Access Denial» οδηγούν την Τουρκική Αεροπορία να εκτελέσει αποτολές SEAD/DEAD οι οποίες θα ξεκινάνε από βάθος δεκάδων χιλιομέτρων μέσα στον τουρκικό εναέριο χώρο.

2.  Αντιβληματική κάλυψη. Η χρήση βαλλιστικών όπλων όπως οι πύραυλοι Yildirim I και MGM-140A Atacms από την Τουρκική πλευρά θα καταστεί προβληματική.

3. Έμμεση τόνωση του ηθικού των Ελληνικών Δυνάμεων.

 Μέσω της Εγνατίας Οδού και παρακείμενων οδικών αξόνων μπορεί να γίνει η άμεση αποστολή ενισχύσεων και εφοδίων. H ύπαρξη  αυτοτελών τεθωρακισμένων ταξιαρχιών όπως η 25, η 21 και η 23 ΤΘΤ σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη δημιουργεί μια ικανή δεξαμενή εφεδρείας, έτοιμη να διεξάγει αντεπιθέσεις σε μικρό χρόνο όταν αυτό απαιτηθεί.

Η είδηση επίσης ότι Ελληνικές Δυνάμεις προελαύνουν στην  Ανατολική  Θράκη θα προκαλέσει σοκ και πανικό στον πληθυσμό της Κωνσταντινούπολης, δημιουργώντας καραβάνια προσφύγων οι οποίοι θα κινούνται αντίθετα από τις ερχόμενες τουρκικές ενισχύσεις καθυστερώντας και κωλυσιεργώντας τον ανεφοδιασμό των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων.-
ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ 

1 σχόλιο :

  1. 5/3/2017

    ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΠΟΣΟΒΗΣΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ.

    «Λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του καθηγητή Ι.Μάζη περί επικείμενης απόβασης των Τούρκων στο Καστελόριζο, ο τουρκικός τύπος αναφέρει πως υπήρχε μυστική «επέμβαση» των Ηνωμένων πολιτειών στην διένεξη που έχει προκύψει με θέμα τις βραχονησίδες Ίμια αλλά και γενικότερα την ένταση στο Αιγαίο.
    Η «μυστική» παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς διπλωμάτες με σκοπό την μείωση των εντάσεων σε δύο χώρες, που αποτελούν τους κύριους «πυλώνες» του συστήματος ασφαλείας του ΝΑΤΟ στην ΝΑ Μεσόγειο.
    Η Ουάσινγκτον, υποστήριξε ότι δεσμεύεται στο να μειώσει και άλλο την αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.
    Η αμερικανική παρέμβαση σε Αθήνα και Άγκυρα ενδεχομένως να αποσόβησε προετοιμασμένη τουρκική εισβολή σε ελληνικό νησί, η οποία ήταν σχεδόν έτοιμη.
    «Άλλες πληροφορίες» από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες κάνουν λόγο για τουρκικό σχέδιο για κατάληψη του Καστελόριζου.
    Εκτίμηση των ισραηλινών υπηρεσιών είναι ότι «πράγματι υπάρχει ανεξήγητη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας έναντι της Ελλάδας.
    Οι Ισραηλινοί αναλυτές χαρακτηρίζουν «ακατανόητες» τις κινήσεις της Άγκυρας, καθώς η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και ειδικά της Αεροπορίας είναι σε πολύ χαμηλό σημείο.
    Οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι «στα Δωδεκάνησα βρίσκεται η εστία της σύγκρουσης και πιθανότατα σε ένα εκ των Μεγίστη (Kαστελόριζο), Ρω και Στρογγύλη. Στα Ιμια ή στην Παναγιά ή σε άλλα σημεία του Αιγαίο, απλά θα εκβιάσουν κίνηση, αλλά δύσκολα θα ρισκάρουν».
    Τα νησιά είναι μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα, δεκάδες μίλια ή εκατοντάδες μακριά από την Ρόδο και την Κάρπαθο, τα τρία αυτά νησιά «συγκρατούν» την ελληνική ΑΟΖ η οποία συναντάται με την κυπριακή ΑΟΖ.
    Ο Τούρκος εθνικιστής πολιτικός Ντεβλέτ Μπαχτσελί τόνισε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, εργάζονται πυρετωδώς για τη μείωση των εντάσεων, μεταξύ των δύο χωρών.
    Η Ουάσιγκτον έχει μια έντονη ανησυχία ότι μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ, υπάρχει φόβος ακόμη και για πόλεμο και αποσταθεροποίηση ολόκληρης της συμμαχίας.
    Η σταθερότητα στο Αιγαίο είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την περιφερειακή στρατηγική των ΗΠΑ, όπως έχει φανεί και από την πολύ σημαντική στρατιωτική κινητικότητα. Το αεροπλανοφόρο “USS George H.W. Bush” στάθμευσε για δεύτερη εβδομάδα στον Ναύσταθμο της Σούδας. Πριν από λίγες ημέρες (25/2) η 10η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ χρησιμοποίησε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως σταθμό για την αποβίβαση εννέα ελικοπτέρων τύπου Μπλακ ΧΟΚ και 70 ακόμη τμημάτων εξοπλισμού, τα οποία θα προωθηθούν στην Ανατολική Ευρώπη, στο πλαίσιο της επιχείρησης, «Atlantic Resolve». Κατά την άφιξή των ελικοπτέρων, παρόντες ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ο αρχηγός των Αμερικανικών Χερσαίων Δυνάμεων Ευρώπης Μπεν Χότζις και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκ. Στεφανής ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει στο ΝΑΤΟ «τη σημαντική στρατηγική θέση της, σταθερότητα και τον επαγγελματισμό των στρατιωτών μας».
    Όπου όμως και να θελήσουν να χτυπήσουν οι Τούρκοι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι πανέτοιμες για να ανταποδώσουν το «χτύπημα», κάνοντας τον Ερντογάν να μετανιώσει την ώρα και την στιγμή που τα έβαλε μαζί μας».

    ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...