Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ – ΑΠΟΛΟΓΗΤΕΣ ΒΡΗΚΑΝ ΤΗΝ ΝΑΖΑΡΕΤ ΤΟΥ ΝΑΖΩΡΑΙΟΥ. Η ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ. Γ΄ ΜΕΡΟΣ

Διαβάστε επίσης: ΤΟ "ΘΕΙΟ ΒΡΕΦΟΣ" ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΣΤΗΝ ΦΑΤΝΗ. ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΛΥΠΤΟ ΑΝΑΓΛΥΦΟ ΤΟΥ 330 Π.Χ. Η ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ. Α΄ ΜΕΡΟΣ

Η ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΠΟΛΗ ΝΑΖΑΡΕΤ. Η ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ. Β΄ ΜΕΡΟΣ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ: ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΝΑΖΑΡΕΤ. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΛΗ, ΧΩΡΙΟ Ή ΜΙΚΡΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ «ΝΑΖΑΡΕΤ». Η ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ. Δ΄ ΜΕΡΟΣ

Ο  ΜΙΚΡΟΣ  ΔΙΟΝΥΣΟΣ  ΗΤΑΝ ΓΙΑ  ΤΟΥΣ  ΑΡΧΑΙΟΥΣ  ΕΛΛΗΝΕΣ  ΤΟ  ¨ΘΕΙΟΝ  ΒΡΕΦΟΣ",  ΓΙΟΣ  ΤΟΥ  ΔΙΑ  ΚΑΙ  ΤΗΣ  ΠΑΡΘΕΝΟΥ  (!)  ΣΕΜΕΛΗΣ,  Ο  ¨ΣΩΤΗΡ  ΤΟΥ  ΚΟΣΜΟΥ"  ΚΑΙ  Ο  "ΚΑΛΟΣ  ΠΟΙΜΗΝ".  ΟΙ  ΕΛΛΗΝΕΣ  ΙΕΡΕΙΣ  ΤΟΥ  ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ  ΤΗΝ  ΠΟΙΜΕΝΙΚΗ  ΡΑΒΔΟ.

Η ΝΑΖΑΡΕΤ ΣΤΟΥΣ ΒΙΒΛΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ  ΚΑΤΑ  ΤΟΥΣ  ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ  ΗΤΑΝ  ΑΣΗΜΑΝΤΟ  ΧΩΡΙΟ,  ΓΙ  ΑΥΤΟ  ΛΕΙΠΕΙ  ΤΟ  ΟΝΟΜΑ  ΤΗΣ  ΑΠΟ  ΠΑΝΤΟΥ.

(ΤΟΤΕ  ΓΙΑΤΙ  ΤΟ  ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ  ΤΗΝ  ΑΝΑΦΕΡΕΙ  ΠΟΛΗ  ΜΕΓΑΛΗ  ΜΕ  ΣΥΝΑΓΩΓΗ  ΔΙΚΗ  ΤΗΣ;)

 Στα βιβλικά χρόνια, η Ναζαρέτ ήταν ένα μικρό αγροτικό χωριό κατοικημένο από μερικές δωδεκάδες οικογένειες. Η Ναζαρέτ δεν αναφέρεται στην Βίβλο, διότι ήταν ένα ασήμαντο χωριό, πολύ μικρό για να αναφερθεί εις την λίστα των αποικιών της φυλής του Ζαβουλών (Ιησούς του Ναυή, Κεφ. Θ΄ 10 - 16). Η Ναζαρέτ δεν συμπεριλαμβάνεται στις 45 πόλεις της Γαλιλαίας από τον ιστορικό Ιώσηπο και το όνομά της λείπει από τις 63 πόλεις τις Γαλιλαίας που αναφέρει το Ταλμούθ. Δεν ήταν αναμενόμενο να δώσει κάποιον προφήτη, βασιλέα ή ιερέα. Αυτό έφερε την απάντηση του Ναθαναήλ στο Κατα Ιωάννη΄, Κεφ. α΄ «45 ἦν δὲ ὁ Φίλιππος ἀπὸ Βηθσαϊδά, ἐκ τῆς πόλεως Ἀνδρέου καὶ Πέτρου. 46 εὑρίσκει Φίλιππος τὸν Ναθαναὴλ καὶ λέγει αὐτῷ· Ὃν ἔγραψε Μωϋσῆς ἐν τῷ νόμῳ καὶ οἱ προφῆται, εὑρήκαμεν, Ἰησοῦν τὸν υἱὸν τοῦ Ἰωσὴφ τὸν ἀπὸ Ναζαρέτ. 47 καὶ εἶπεν αὐτῷ Ναθαναήλ· Ἐκ Ναζαρὲτ δύναταί τι ἀγαθὸν εἶναι; λέγει αὐτῷ Φίλιππος· Ἔρχου καὶ ἴδε. ». Η Ναζαρέτ ήταν απομονωμένη στα αρχαία χρόνια επειδή κανένας εμπορικός δρόμος δεν περνά από την πόλη και γι’ αυτό δεν είχε καμιά οικονομική αξία (Πηγή: http://www.holylandnetwork.com/nazareth/nazareth.htm )


ΜΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΝΑΖΑΡΕΤ ΤΟΥ 1ου αιώνα μ.Χ.


«Παρά τον εξελληνισμό γενικά της περιοχής και την πιθανότητα το ότι τα ελληνικά ήταν γνωστά σε πολλούς ανθρώπους, είναι πιθανό το ότι η Ναζαρέτ έμεινε μια συντηρητική Ιουδαϊκή πόλη. Μετά τον πόλεμο των Ιουδαίων με τους Ρωμαίους το 66-70 μ.Χ. ήταν απαραίτητος ο επαναποικισμός με Ιουδαίους Ιερείς και οικογένειες. Τέτοιες ομάδες θα εγκαθίσταντο σε μη αναμιγμένες πόλεις, δηλαδή σε πόλεις χωρίς Εθνικούς.
Σύμφωνα με μια επιγραφή που βρέθηκε το 1962 στην Καισάρεια Marittima οι ιερείς της τάξης του Elkalir έθεσαν ως σπίτι τους την Ναζαρέτ. Αυτή, είναι η μόνη γνωστή αναφορά της αρχαιότητας στην Ναζαρέτ, εκτός των αναφορών των Χριστιανικών πηγών...

Μερικοί μελετητές έφτασαν στο σημείο να πιστεύουν ότι η Ναζαρέτ ήταν μια φανταστική επινόηση των πρωτοχριστιανών· η επιγραφή όμως από την Καισάρεια Marittima αποδεικνύει το αντίθετο» (Πηγή: Paul Barnett, Behind the Scenes of the New Testament, IVP:1990, σελ. 42 - http://www.geocities.com/metagetics/Nazareth.html)
(Η  αναφορά  χρειάζεται  τεκμηρίωση.  Οι  περισσότερες  τέτοιες  αναφορές  είναι  κατασκευασμένες  από  ευσεβείς  πόθους).


ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΝΑΖΑΡΕΤ


Ακόμη και ο Ιουδαιο-χριστιανός ιστορικός Ηγήσιππος (τέλος του 2ου αιώνα) μαρτυρεί αυτούς τους πλησίον εις τους συγγενείς του Κυρίου όταν μιλά για ένα διωγμό των Χριστιανών από τον αυτοκράτορα Δομητιανό (81 - 96 μ.Χ.) και αυτά τα γραπτά σημειώνονται από τον Ευσέβιο (4ος αιώνας μ.Χ.) στην εκκλησιαστική του Ιστορία (ΙΙΙ, 19.20, 1-6). Ο Ιούλιος ο Αφρικανός (250 μ.Χ.) αναφέρει πως οι ακόλουθοι του Ιησού ήταν ζηλωτές στο να κρατούν ζωντανή την μνήμη των πατέρων τους (ένα εδάφιο σημειωμένο από τον Ευσέβιο εις την εκκλησιαστική ιστορία του Ι,7, 13-14). Κατά την διάρκεια του διωγμού της Μικρά Ασία του αυτοκράτορα Δεκίου (249 - 251) ένας χριστιανός μάρτυρας, ο Κώνων, οδηγήθηκε σε δίκη και διαμαρτύρεται εις τον δικαστή: «Είμαι από την Ναζαρέτ της Γαλιλαίας, είμαι ακόλουθος του Ιησού εις τον οποίο δίδω λατρεία από την εποχή των προπατόρων μου». Τα απόκρυφα γραπτά επίσης μεγαλύνουν αυτή την άποψη του πλησίον εις τους συγγένειας του Κυρίου. Συγκεντρώνουν τις προφορικές παραδόσεις της πρώτης Εκκλησίας, για την οικογένεια του Ιησού, ιδίως για τα παιδικά του χρόνια, την καθημερινή ζωή της Μαρίας και του Ιωσήφ με τον Ιησού ανάμεσά τους.

Εξαιτίας της Ναζαρέτ «ο Χριστός ονομάσθηκε Ναζωραίος και από τον οποίο, εμείς που σήμερα ονομαζόμαστε Χριστιανοί, άλλοτε μας ονόμασαν Ναζωραίους» (Ευσέβιος της Καισαρείας, αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ.)

Ο Ιώσηπος φαίνεται να καταγράφει μια στρατιωτική επιχείρηση που πέρασε από αυτή την περιοχή και ποτέ δεν έκανε λόγο για ένα μικρό ανάχωμα στον δρόμο που δεν είχε σημασία για την επιχείρηση. Αυτό είναι με δυσκολία απόδειξη για οτιδήποτε. (Πηγή: Φραγκισκανική αναφορά http://christusrex.org/www1/ofm/san/TSnzarc2.html)

(Αναφορά  που  καταρρίπτεται  εύκολα.  Ο  Ιουδαίος  επίσκοπος  Ευσέβιος  έγραψε  τερατολογίες).


ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΝΑΖΑΡΕΤ

Ο Δρ. Nakhle Bishara, Ιατρικός Διευθυντής του Νοσοκομείου της Ναζαρέτ, ήθελε από παλιά να χτίσει ένα κέντρο επισκεπτών στην Ναζαρέτ που να εστιάζεται στην ζωή του Ιησού Χριστού. Με οδηγό το αρχαιολογικό προφίλ, ο Δρ. Bishara κάλεσε το CSEC ώστε να ενσωματώσει το όραμά της για ένα αυθεντικό χωριό του 1ου αιώνα μ.Χ., στο προτεινόμενο κέντρο επισκεπτών. Το CSEC με συμβόλαιο έγινε ο ακαδημαϊκός σύμβουλος του έργου που παραχώρησε την βασική έρευνα για την δημιουργία μιας εικόνας της ζωής μιας πόλης της Γαλιλαίας του πρώτου αιώνα μ.Χ.

Η μεθοδολογική βάση της έρευνας βασίστηκε πρωτογενώς πάνω σε λόγιες και αρχαιολογικές πηγές, όπως επίσης και δευτερογενώς πάνω σε εθνογραφικές και ανθρωπολογικές μελέτες. Ένα σύστημα τεσσάρων σταδίων Α, Β, Γ, Δ, βαθμολόγησης εφαρμόσθηκε σε όλα τα στοιχεία ώστε να εξασφαλισθεί η ιστορική τους ακρίβεια.  (Πηγή: http://www.uhl.ac/NazarethVillage/nazareth.html)

Σημειώσεις

1. Center for the Study of Early Christianity                              

Ανασκαφές στην Ναζαρέτ   (Πηγή: http://www.geocities.com/metagetics/Nazareth.html)


Παρά την σκοτεινότητα της Ναζαρέτ, η αρχαιολογία έχει επιβεβαιώσει πως το χωριό αυτό ήταν κατοικημένο από τον 7ο αιώνα π.Χ., παρόλο που έζησε μια επανίδρυση τον 2ο αιώνα π.Χ. (A Marginal Jew--Rethinking the Historical Jesus, vol. 1, John P. Meier, Doubleday: 1991, σσ.300-301) (Πηγή: Meyers and Strange, Archeology, the Rabbis, and Early Christianity, Abingdon:1981. σσ.56-57)


Τι βεβαιότητα υπάρχει γύρω από την Ναζαρέτ του 1ου αιώνα μ.Χ.; Στους πρώτους 2 αιώνες μ.Χ. η Ναζαρέτ ήταν ένα μικρό χωριό χτισμένο πάνω σε βραχώδες έδαφος, σε μια κοιλάδα μακριά από τις εμπορικές οδούς [αυτό πριν ανακαλυφθεί η Σάραπη]... Δύο ανασκαφές, μια από τον ther P. Viaud και η άλλη από τον Bagatti οδήγησαν στην ανακάλυψη της γνήσιας περιοχής του ευαγγελισμού της Παναγίας (!) και το μέρος όπου ο Ιησούς συνήθιζε να μεγαλώνει... ευρήματα επιγραφών ήσαν οι χονδρές μαρτυρίες μιας Ιουδαϊκής λατρείας της Παναγίας από τα πρώτα χρόνια» (Galyaah Cornfeld, Archaeology of The Bible Book by Book, NY: Harper and Row 1976, σελ. 284) Μερικές από αυτές τις επιγραφές πηγαίνουν πίσω στο μισό του 1ου αιώνα π.Χ. και αναγνωρίζουν το μέρος ως το σπίτι της παιδικής ηλικίας του Ιησού (Πηγή: http://www.geocities.com/metagetics/Nazareth.html)


Ο δρόμος στο κέντρο της πόλης οδηγεί στην μεγάλη βασιλική του ευαγγελισμού που χτίσθηκε από τους Ρωμαίους Καθολικούς και διατηρεί ως Αγία Τράπεζα την σπηλιά του 1ου αιώνα μ.Χ. που ήταν το σπίτι της Παναγίας και τα θεμέλια της είναι χτισμένα πάνω σε απειράριθμα σπήλαια - κατοικίες. Έχουν ένα μικρό αρχαιολογικό Μουσείο με κειμήλια που βρέθηκαν εκείνη την περίοδο. Πάνω στον λόφο υπάρχει η Εκκλησία του Ιωσήφ που χτίσθηκε πάνω σε σπήλαια που ισχυρίζονται πως χρησιμοποιούνται ως ξυλουργεία.  Διασχίζοντας τον δρόμο βρίσκεται ο ξενώνας από τις Αδελφές της Ναζαρέτ που είναι χτισμένος πάνω σε ένα τάφο του 1ου, ή πιο πριν αιώνα, με μια μεγάλη κυλιόμενη πέτρα ακόμη στην θέση της. Ένα «τετράγωνο πιο κάτω» η Ελληνική Εκκλησία στην αγορά είναι κτισμένη δίπλα από την αρχαία συναγωγή όπου ο Ιησούς διάβασε την Τορά και από όπου θέλησαν να τον πετάξουν κάτω από τον λόφο που ήταν χτισμένη η πόλη (Πηγή: http://www.answering-islam.org/Bible/nazareth.html, γράμμα από τον Mayer της Ναζαρέτ)

Η  ΝΑΖΑΡΕΤ  ΕΙΧΕ  35  ΣΠΙΤΙΑ

Η Ναζαρέτ ήταν μικρή, με δύο ή τρεις πατριές που ζούσαν σε 35 σπίτια που ήταν διεσπαρμένα σε 2.5 εκτάρια, είπε ο Pfann. Τα σπίτια αργότερα ισοπεδωθήκαν από επιδρομείς: ότι απομένει είναι σπήλαια των θεμελίων, δεξαμενές και σιλό που ανακαλυφθήκαν σε ανασκαφές το 1950 κατά την διάρκεια της αναδόμησης της Εκκλησίας του Ευαγγελισμού.

Καθώς ο Pfann περπατούσε κατά μήκος των ανώμαλων πεζουλιών του Νοσοκομείου της Ναζαρέτ νωρίτερα κατά την διάρκεια αυτού του έτους, έπεσε πάνω σε ένα αρχαίο θεμέλιο, όπου χρησίμευε για την παραγωγή κρασιού· ένα επίπεδο μήκους κρεβατιού ήταν κομμένο μέσα στον ασβεστόλιθο όπου συνθλίβονταν τα σταφύλια· σε μια δεξαμενή κατώτερα γίνονταν η συλλογή των τρεχούμενου χυμού (Πηγή: Πανεπιστήμιο των Αγίων Τόπων, Νέα ανασκαφή ρίχνει φως στα παιδικά χρόνια του Ιησού, Δεκέμβριος 1997, Karin Laub, http://www.csec.ac.uk/nazareth.html )


Η Εκκλησία της Συναγωγής βρίσκεται πάνω από το νοτιότερο τέλος του αρχαίου χωριού. Εξετάζοντας το χώρο που καταλαμβάνονταν από την εκκλησία του 1730, το έξωθεν περίγραμμα της εκκλησίας των σταυροφόρων έγινε πιο καθαρό. Στο βορειότερο μέρος του ναού οι σταυροφόροι άφησαν την βραχώδη ανύψωση της σπηλιάς και μεταξύ δύο πίλαστρων έφτιαξαν μια σκάλα προς το ιερό. Οι ανασκαφές του 1955 αποκάλυψαν το σχέδιο του Βυζαντινού ναού. Προσανατολισμένο όπως και αυτό των σταυροφόρων, είχε 3 σηκούς, με μια γυναικεία μονή στο νότο και ένα atrium στα δυτικά. Ήταν 40μ. μήκος. Σκάβοντας κάτω από την Βυζαντινή κατασκευή οι φραγκισκανοί αρχαιολόγοι βρήκαν σοβατισμένες πέτρες με σύμβολα και επιγραφές, που βεβαίως αποτελούσαν το μέρος ενός προϋπάρχοντος κτηρίου στο μέρος της ανασκαφής.

Η συναγωγή

Τα υπολείμματα που βρέθηκαν κάτω από το Βυζαντινό οικοδόμημα οδήγησαν τους Φραγκισκανούς αρχαιολόγους να συμπεράνουν το ότι πριν αυτή την περίοδο οι Χριστιανοί είχαν κατασκευάσει ένα μέρος λατρείας σε αυτό το σημείο. Οι ανασκαφές επίσης έφεραν στο φως μια πρώιμη πηγή βαπτίσματος, ένα μωσαϊκό πάτωμα και ένα σύνολο επτά σκαλοπατιών που οδηγούσαν κάτω στο σπήλαιο. Δίπλα από το μνημείο, στα δυτικά του, ακόμη ένα σπήλαιο μεταμορφώθηκε σε ένα μέρος αφιέρωσης.

Αυτό το σπήλαιο, γνωστό ως του διακόνου Κώνων (από το όνομα που ήταν χαραγμένο σε ένα μωσαϊκό που βρέθηκε εκεί), αποκάλυψε όχι μόνο μερικά γραφήματα στους τοίχους αλλά και ένα διακοσμημένο σοβά. Τέσσερα ή έξι στρώματα σοβά κάλυπταν τους τοίχους. Ευτυχώς στο τρίτο στρώμα του σοβά οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα νόμισμα των μέσων του 4ου αιώνα. Ο βαθύτερος σοβάς ανήκει στα πρώιμα κτήρια του χώρου, πάντοτε νωρίτερα των μέσων του 4ου αιώνα. Οι διακοσμημένοι και σοφαντισμένοι τοίχοι παρίσταναν λουλούδια και φυτά τα οποία ο Frs Bagatti και ο Testa αναγνωρίζουν ως αλληγορικές αναπαραστάσεις του παραδείσου, αυτή την φορά ενός ανώνυμου μάρτυρα που τύχαινε τιμής στον χώρο. Μια μεγάλη εγγράμματη επιγραφή, βαμμένη στα κόκκινα, λέει: «Κύριε, Χριστέ, βοήθησε την δούλη σου Βαλέρια.. και δώσε την νίκη επί του πόνου.. Αμήν». Άλλα γραφήματα είναι μεγάλες μαρτυρίες για την χριστιανική αφιέρωση πριν τις σταυροφορίες. Μία από αυτές λέει: «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, βοήθησε τον Geno και τον Ελπίσιο, Αχιλλέα, Ελπίδιο, Παύλο, Αντώνιο... δούλους του Ιησού»

Επιπλέον, αρχιτεκτονικά στοιχεία και διακοσμήσεις υποθέτουν την κατασκευή ενός «δημόσιου» κτιρίου, που οι αρχαιολόγοι ταυτίζουν με μια εκκλησία - συναγωγή. Ανάμεσα σε αυτά τα αρχαιολογικά κατάλοιπα οι αρχαιολόγοι βρήκαν διάφορα γραφήματα, ανάμεσα στα οποία ένα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Λαξευμένο στην βάση μιας κολώνας εμφανίζονται τα γράμματα ΧΕ ΜΑΡΙΑ (Χ(αι)ρε Μαρία). Φέρνοντας στην μνήμη τον χαιρετισμό του Αγγέλου στην Παρθένο Μαρία, αυτή η επιγραφή είναι η αρχαιότερη που είναι γνωστή σε εμάς. Γράφτηκε πριν την Σύνοδο της Εφέσου (431) όπου η λατρεία της Παναγίας έλαβε την πρώτη παγκόσμια ώθηση. Άλλα γραφήματα, που όλα με ζήλο διαφυλάσσονται στο διπλανό μουσείο, επιβεβαιώνουν την αφιέρωση του μνημείου εις την Παναγία. Ένα στην αρμενική γράφει «όμορφο κορίτσι» (αναφερόμενο εις την Παναγία) και ένα άλλο στα Ελληνικά αναφέρει «στο άγιο μέρος της Π(αναγίας) έγραψα» (Πηγή: Ανασκαφές στην Ναζαρέτ, Ναζαρέτ, το χωριό του Ιησού, Παναγία και Ιωσήφ, Franciscan cyerspot, http://christusrex.org/www1/ofm/san/TSnzarc2.html)


Τον Νοέμβριο του 1996 ο Stephen Pfann του Κέντρου Μελέτης του Πρώιμου Χριστιανισμού (Center for the Study of Early Chistianity - CSEC) αναγνώρισε ένα αρχαίο πιεστήριο κρασιού και αγροκτήματα στα χώματα του νοσοκομείου της Ναζαρέτ και στο έδαφος δίπλα από αυτό. Θραύσματα αγγείων βρέθηκαν στα εδάφη και χρονολογούνταν σε διάφορους περιόδους, από την πρώιμη μέχρι την αργότερη ρωμαϊκή περίοδο.

Μια αρχαιολογική εξερεύνηση του εδάφους που κείτονταν δίπλα από το Νοσοκομείο της Ναζαρέτ έγινε τον Φεβρουάριο από τους Ross Voss, R. Michael Rapuano, Stephen Pfann, και Jan Karnis, όλοι του CSEC. Δύο ξεχωριστές περιοχές αναγνωρίσθηκαν που περιγράφονται από τον τύπο του εδάφους που βρέθηκε εκεί.

Η πρώτη περίοδο της ανασκαφής έλαβε μέρος στις 22 Απριλίου μέχρι στις 6 Μαΐου 1997 κάτω από την επιτήρηση του CSEC και κάτω από την συμβαλλόμενη διεύθυνση του Ross Voss και του Stephen Pfann. Επόμενες περίοδοι ανασκαφών πραγματοποιήθηκαν κάθε άνοιξη από τότε, με μια πρόσθετη μικρή περίοδο τον Οκτώβριο του 1998.

Περιοχή: Η νότια και ανατολική πλαγιά του υψώματος κάτω από το νοσοκομείο. Τα διαζώματα ήταν κτισμένα πάνω από μια πέτρινη πλαγιά. Αυτή είχε κοπή νωρίτερα από επιφανειακές λατομήσεις που φαίνεται, κυρίως, ότι σχεδιάστηκαν στο να σχηματίσουν επίπεδες πλατφόρμες για τα κτήματα και για να παρέχουν πέτρα για οικοδομήματα ή για πέτρινους πύργους. Οι πέτρινοι τοίχοι ήταν χτισμένοι από ωοειδή τμήματα ασβεστόλιθου μεγέθους αμερικάνικης μπάλας ποδοσφαίρου και μικρότερα. Η ανώμαλη επιφάνεια τις κάθε πέτρας υπέδειχνε ότι αυτές δεν κουβαλήθηκαν από κοντινούς ξεροπόταμους (πέτρες που συνήθως έχουν μικρότερη επιφάνεια). Αυτό σημαίνει πως πιθανότατα οι πέτρες λατομήθηκαν και λαξεύτηκαν από ένα το ντόπιο ασβεστόλιθο με εργαλεία κρούσης (ίσως σφυριά και τσεκουράκια).

Τα διαζώματα εδώ είναι σε φτωχή κατάσταση συντήρησης οφειλόμενη, κατά μέρος, στον τύπο των πέτρινων τοίχων που κατασκευάστηκαν. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι τα διαζώματα κατασκευάστηκαν φτωχά ή με λίγη φροντίδα, όπως οι ακόλουθοι παράγοντες μαρτυρούν: (1) Σπουδαία προσπάθεια ασκήθηκε στο να γίνει η επιφάνεια της πέτρας επίπεδη για το χτίσιμο του κάθε διαζώματος. (2) Φροντίδα λήφθηκε να παραχθεί ένα ομοιογενές ωοειδές σχήμα και μέγεθος στις πέτρες. Αυτό εξασφάλιζε μια ορισμένη ομοιογένεια στην κατασκευή του τοίχου των διαζωμάτων όπως επίσης και ένα ομοιόμορφο διάστημα μεταξύ των πετρών ώστε να αφεθεί κατάλληλος αερισμός και αποστράγγιση του εδάφους του ίδιου του διαζώματος - κτήματος.

Τέτοιοι τοίχοι που φτιαχτήκαν από πέτρες που ταίριαζαν μεταξύ τους κατά τον αυτό τρόπο τείνουν να χρειάζονται περισσότερη συντήρηση από αυτούς με πέτρες που κόβονται και ταιριάζονται (όπως σε ένα «υγρό αγρόκτημα»). Αυτό θα μπορούσε να δείξει ότι ο τύπος του αγροκτήματος που υπήρχε εδώ ήταν ένα μη αρδευτικό «στεγνό αγρόκτημα». Αυτός ο τύπος αγροκτήματος κείτεται πάνω σε βρόχινα ύδατα και υγρασία που συμπληρώνεται από χειρονακτική ενυδάτωση με νερό της βροχής. Το βρόχινο νερό με κανάλια διοχετεύονταν σε μικρές λιμνούλες (και ίσως σε δεξαμενές;) που βρέθηκαν ανάμεσα στα διαζώματα.

Το έδαφος των διαζωμάτων (μόνο τμήματα σώζονται) φαίνεται, σε αυτό το πρώιμο στάδιο της μελέτης μας, ότι στρώθηκαν με χώμα δύο τουλάχιστον ειδών (όπως σημειώθηκε και σε διαζώματα αγροκτημάτων γύρω από την Ιερουσαλήμ - του G. Edelstein). Ο μέσος όρος του βάθους του εδάφους στο μεγαλύτερο τμήμα αυτής της περιοχής είναι σχετικά ρηχό. Αυτό δείχνει ότι τα σταφύλια ήταν το κύριο φυτό για καλλιέργεια σε αυτά τα διαζώματα. Όμως ορισμένα διαζώματα ήταν αρκετά βαθιά ώστε να καλλιεργηθούν ελαιόδεντρα και ορισμένα από αυτά ακόμη ζουν μέχρι σήμερα.

Κλασσικά χωράφια του στεγνού αγροκτήματος θα ήταν ελαιόδεντρα, σταφύλια, σύκα, αμύγδαλα, σιτάρι και κριθάρι.

Αξιοσημείωτες κατασκευές στο χώρο: πρέσα κρασιού, βάση παρατηρητηρίου, λιμνούλες με κανάλια, πεζούλια αγροκτημάτων και λατομείο πέτρας. 1 σωληνωτό τύμπανο για το σπάσιμο πέτρας.

Περιοχή: Στα νοτιοδυτικά και συνεχόμενα από την πρώτη περιοχή, αλλά χωρισμένη από μικρή φθαρμένη από το νερό κοιλάδα που συνέχιζε κατά μήκος της πλαγιάς που αντίκριζε την πρώτη περιοχή (διακοπτόμενη κατά μέρος από νεοκατασκευασμένα σπίτια). Είναι μια ομοιογενής περιοχή χτισμένη με διαζώματα γερής κατασκευής. Τα τείχη των διαζωμάτων είναι σχηματισμένα από ημι-καλυμένες πέτρες τοποθετημένες προσεκτικά μαζί με ραγισμένες πέτρες. Οι τοίχοι ήταν κεκλιμένοι ελαφρώς προς τα πίσω και μέσα στο έδαφος των διαζωμάτων.

Αυτός ο τύπος κατασκευής κανονικά υποστηρίζει αυτό που τυπικά θα ήταν μια «υγρή φάρμα», που αρδεύονταν κατευθείαν από πηγές ή λιμνούλες. Αυτό επιτρέπει στα διαζώματα να αντέξουν το βάρος του νερού με το οποίο ήταν φορτωμένο το έδαφος με τις καλλιέργειες που απαιτούσαν άρδευση. Τυπικές καλλιέργειες περιλάμβαναν όσπρια και φυλλωτά λαχανικά.

Τα περισσότερα από αυτά τα επίπεδα ήταν αρκετά βαθιά ώστε να επιτρέπουν την καλλιέργεια μεγαλύτερων δέντρων (π.χ. τα δέντρα «carob» που υπάρχουν εκεί και που πιθανότατα είναι μια νέα καλλιέργεια σε αυτή την πλαγιά)

Τα ερείπια από τρεις πύργους παρατήρησης υπερνικά τα τείχη των τριών αυτών ξεχωριστών επιπέδων.

Κατασκευές: Τρείς πύργοι παρατήρησης, αγροτικά επίπεδα. Πιθανώς αγρόκτημα, υδραγωγεία, πάτωμα άλεσης και τάφος (όλα προς εξερεύνηση). Μια κρουστική πέτρα σχήματος τυμπανοειδούς σωλήνα.

Περιοχή Γ: Ένα άλλο μέρος του στεγνού αγροκτήματος.

Πάνω και στα δυτικά της περιοχής Α κείτεται μια σειρά από στεγνά αγροκτήματα - επίπεδα που αρχικά ανεβαίνουν στην κορυφή του λόφου. Νωρίτερες κατασκευές από ιδιωτικές κατοικίες, η νεότερη κατασκευή ενός δρόμου και η πρόσφατη κατασκευή κατοικιών έχε καλύψει ή έσβησαν πολλά από τα διαζώματα που σχετίζονταν με την περιοχή. Τρία από τα εναπομείναντα διαζώματα ερευνήθηκαν.

Μάθαμε από αυτά τα διαζώματα την μακριά ιστορία των επίπεδων αγροκτημάτων του χωριού της Ναζαρέτ. Αγγεία βρέθηκαν του 1ου και 3ου αιώνα όπως του 11ου και 12ου αιώνα μ.Χ.. Οι ντόπιοι κάτοικοι θυμούνται φασόλια, φακές και carobs σε σοδειές μόλις πριν δεκαετίες.

Περιοχές Α, Β και Γ σε περίληψη.

Η κοιλάδα μαζί με τις πλαγιές της πιθανόν περιλαμβάνει την ιδιοκτησία ενός αγροκτήματος μιας οικογένειας που παρήγαγε ποικίλες καλλιέργειες. Αυτό ισχύει για τις περιοχές Α, Β και Γ. Το κέντρο του αγροκτήματος πρέπει να ταυτιστεί με τους πύργους παρατήρησης, τα διαζώματα και το σύστημα διανομής του νερού. Η μεγαλύτερη έκταση του αρχικού αγροκτήματος γι’ αυτό έχει σχεδόν διατηρηθεί εξ’ ολοκλήρου. Αυτό το αγρόκτημα παραμένει το πιο σημαντικό, και ίσως ο μοναδικός μάρτυρας της ζωής και τον προς τα ζην των αρχαίων Ναζωραίων. Παραμένει σήμερα το τελευταίο υπόλειμμα του αυθεντικού αγροκτήματος που είναι απ’ ευθείας συνδεμένο με το αρχαίο χωριό της Ναζαρέτ.

Οι πύργοι παρατήρησης που φύλασσαν πράγματα, ζώα και εξοπλισμό χρειάζονταν για να προστατεύουν τις παρακείμενες καλλιέργειες. Από δω ήταν που οι αναπτυσσόμενες καλλιέργειες μπορούσαν να παρατηρούνται προσεκτικά από ένα μέλος της οικογένειας, έναν υπηρέτη ή ένα μισθωτό. Τον καιρό του θερισμού οι διάφορες οικογένειες θα μπορούσαν να καταφύγουν εδώ από την ζέστη του μεσημεριού, και κατά την διάρκεια του βραδιού, οι ήχοι μιας ιστορίας, μουσική και τραγούδια χωρίς αμφιβολία θα μπορούσαν να ακουστούν.

Σε αυτές τα διαζώματα βρίσκονταν ο ήχος των τραγουδιών των οικογενειών, στα κλήματα τον καιρό της σοδειάς. Ο ήχος της φλογέρας αντιλαλούσε καθώς οι εργάτες πατούσαν τα σταφύλια στα πατητήρια.

Εδώ ήταν που τα περίεργα παιδιά έπαιζαν και παρατηρούσαν την ζωή στα διαζώματα. Εδώ ήταν που ένα συγκεκριμένο αγόρι, ο Ιησούς, του χωριού της Ναζαρέτ σχημάτισες πολλές εικόνες. Αυτές ήταν οι εικόνες που αργότερα θα του έρχονταν στο νου καθώς μιλούσε με τις παραβολές που αφορούσαν την σχέση του Θεού με τον άνθρωπο και για την μεγάλη ελπίδα του βασιλείου Του.

Περεταίρω  αρχαιολογικές και εργασίες συντήρησης θα χρειαστούν για να προσδώσουν στην ιστορία παραπάνω στοιχεία και μια καλύτερη κατανόηση της εξοχικής ζωής του χωριού της αυθεντικής Ναζαρέτ. Αν η διατήρηση αυτού του αγροκτήματος παγώσει την ιστορία στον χρόνο και παρέχει για τον κάτοικο και τον επισκέπτη ένα σημαντικό σύνδεσμο της πόλης της Ναζαρέτ με το πλούσιο βιβλικό της παρελθόν.

====================================

Η παράδοση περιγράφει τον κόσμο του Ιησού σαν ένα ειρηνικό και βουκολικό μέρος, που διοικούνταν από τους αρχαίους ρυθμούς του χωραφιού και του αγροκτήματος. Αλλά πρόσφατες αρχαιολογικές αποδείξεις φανέρωσαν ένα διαφορετικό περιβάλλον, ένα επηρεασμένο από την ζωή της πόλης και σημαδεμένο από την πολιτική αναταραχή και διαμαρτυρία.

Αυτές οι ανακαλύψεις άρχισαν να αναδύονται 25 χρόνια νωρίτερα, όταν μια ομάδα από αρχαιολόγους, που περιλάμβαναν τους  Eric και Carol Meyers, άρχισαν να σκάβουν μια πόλη τοποθετημένη λιγότερο από 4 μίλια από την Ναζαρέτ, εύκολα προσβάσιμη σε βάδην μιας ώρας. Η πόλη είναι η  Σέφορης. Καταστράφηκε σε πολιτική βεντέτα το 4 περίπου π.Χ. -η κατά προσέγγιση ημερομηνία γεννήσεως του Ιησού Χριστού-, και ξαναχτίσθηκε τον καιρό που ο Ιησούς μεγάλωνε εκεί κοντά. Γνωστή ως το «κόσμημα της Γαλιλαίας», η Σέφορης ήταν υγιείς, αποτελεσματική και κυρίως Ιουδαϊκή. Ένα περίτεχνο σύστημα από υδροδότηση κρατούσε τους κατοίκους εφοδιασμένους με φρέσκο νερό· χωριά δορυφόροι όπως η Ναζαρέτ πιθανόν να της παρείχαν τρόφιμα.
ΤΕΛΙΚΑ  ΒΡΗΚΑΝ,  ΑΝΤΙ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΕΒΡΑΪΚΗ  ΝΑΖΑΡΕΤ,  ΜΙΑ  ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΠΟΛΗ  ΤΟΥ  ΔΙΟΝΥΣΟΥ (!)
Ανάμεσα στα περισσότερο εντυπωσιακά ευρήματα ήταν μια μεγάλη ρωμαϊκή βίλα με ένα εντυπωσιακό κυρίως δωμάτιο που πιθανόν χρησιμοποιούνταν για δείπνα και διασκέδαση. Το πάτωμα είναι καλυμμένο με ένα περίτεχνο μωσαϊκό, ή «έγχρωμο χαλί», που παριστάνει σκηνές από την ζωή του Διονύσου, του Έλληνα θεού του κρασιού και του θεάτρου. Αλλά η πιο εντυπωσιακή παράσταση είναι αυτή μιας νεαρής γυναίκας γνωστή ως η «Μόνα Λίζα» εξαιτίας της ασύλληπτης ομορφιάς και του αινιγματικού της χαμόγελου.
ΤΩΡΑ  ΛΕΝΕ  ΟΤΙ  Ο  ΙΗΣΟΥΣ  ΜΙΛΟΥΣΕ  ΤΡΕΙΣ  ΓΛΩΣΣΕΣ
Τι επιρροή είχε η εγγύτητα της Σέφορης στην ζωή του Ιησού; Οι μελετητές διαφωνούν. Η παράδοση περιγράφει αυτόν ως ένα ξυλουργό ή οικοδόμο. Αν έτσι, τότε ο Ιησούς μπορεί να απασχολήθηκε με το νέο κτίσιμο της πόλης. Ο Meyers υποθέτει ότι μια τέτοια απασχόληση θα είχε ως ανάγκη τον Ιησού να μιλά Ελληνικά, εκτός των Εβραϊκών και των Αραμαϊκών. «Ο Ιησούς μιλούσε τρεις γλώσσες» λέει. «Δεν θα μπορούσες να κλείσεις συμφωνίες και να τριγυρνάς, είτε στον χώρο εργασίας ή στην αγορά χωρίς να γνωρίζεις αρκετά καλά Ελληνικά. Και μπορώ δύσκολα να φανταστώ κάποιον που θα άξιζε τον μισθό του χωρίς να ξέρει μερικά Ελληνικά»

L. Michael White:

Καθηγητής Κλασσικών και διευθυντής του προγράμματος θρησκευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Όστιν του Τέξας

Που μεγάλωσε ο Ιησούς και πως αυτό επηρέασε τον κόσμο του;

Ο Ιησούς μεγάλωσε στην Ναζαρέτ, ένα χωριό στην Γαλιλαία. Τώρα, η Γαλιλαία, κυρίως με τις παραδοσιακούς λογαριασμούς, ήταν πάντα περιγραφόμενη ως ενός είδους βουκολικής στασιμότητας... αγγελικοί χωρικοί στις πλαγιές του λόφου. Και όμως, οι πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις έδειξαν ότι δεν είναι αυτή η περίπτωση. Η Ναζαρέτ, από μόνη της, είναι ένα χωριό... ένα μικρό χωριό. Αλλά, βρίσκεται λιγότερο από 4 μίλια από ένα κύριο αστικό κέντρο, την Σέφορη. Τώρα, βλέπουμε τον Ιησού να μεγαλώνει, όχι σε μια βουκολική στασιμότητα, όχι... σε μια αγροτική απομόνωση, αλλά, στα περιθώρια μιας σφύζουσας αστικής ζωής. 

Και τι είδους πόλης ήταν η Σέφορης;

Η Σέφορης ιδρύθηκε ως η πρωτεύουσα της Γαλιλαίας. Και έτσι, ήταν πραγματικά ντυμένη, πολύ ομοίως με την Καισαρεία Maritima, με όλα τα στολίδια της Ελληνικής και Ρωμαϊκής αστικής ζωής ως ένα κύριο κέντρο πολιτικής δραστηριότητας για εκείνη την περιοχή της χώρας. Ως αποτέλεσμα, στις ανασκαφές της Σέφορης ανακαλυφθήκαν εκτεταμένα οικοδομήματα, θέατρα, αμφιθέατρα, και όλα αυτά, σαν την Καισάρεια. Αυτό που μας λέει για την ιστορία του Ιησού, όμως, είναι ότι ο Ιησούς δεν ήταν τελείως απόμακρος από την σφύζουσα τομή της ελληνικής κουλτούρας, από το ένα χέρι, και την παραδοσιακή κουλτούρα της πατρίδας του από το άλλο.

Πόσο κοσμοπολίτικη ήταν η Σέφορης; Ήταν πολύγλωσση;

Η Σέφορης φαίνεται να ήταν μια πολύ κοσμοπολίτικη πόλη. Γνωρίζουμε ότι ήταν τουλάχιστον τρίγλωσση και ίσως πολύγλωσση. Αυτό είναι σαν να λέμε ότι μιλούσαν Αραμαϊκά, η τοπική γλώσσα τον περισσότερων ανθρώπων της Ιουδαίας, αλλά η Ελληνική ήταν εξίσου χαρακτηριστική. Μερικοί άνθρωποι πιθανόν να χρησιμοποιούσαν τα Λατινικά, αν και όχι τόσοι πολλοί, θα έλεγε κάποιος. Και ίσως να υπήρχαν και άλλες γλώσσες που τριγύριζαν στην άμεση εγγύτητα, εξαιτίας των διαφορετικών ειδών ανθρώπων που περνούσαν από την Σέφορη. η Σέφορη στέκονταν ακριβώς εις την κυρίας χερσαίας οδού μεταξύ Καισάρειας Maritima (παραλιακής), και την θάλασσα της Γαλιλαίας.

Το αποτέλεσμα αυτού του κοσμοπολίτικου κέντρου εμπορίου, της Σέφορης, μπορεί να κατανοηθεί από το γεγονός ότι ζύγια βρέθηκαν, πιθανόν ανήκουν στην αγορά. Στην μια πλευρά το ζύγι, ανάγραφε στα Αραμαϊκά, ενώ στην άλλη πλευρά, στα Ελληνικά. Αυτό δείχνει πως ο κόσμος το διάβαζε ανάλογα σε πια παράδοση ανήκε.
_____________________________________________________

Η σημασία της συζήτησης αυτής εις την ιστορικότητα του Ιησού είναι πως ακόμη και αν ο Ιησούς μεγάλωσε σε ένα αγρόκτημα μιας οικογένειας, εξακολουθούσε να ζούσε 4 μίλια από μια πόλη. Έτσι αυτό δεν είναι κάποιου είδους απόδειξη ότι ποτέ δεν υπήρξε. Τόσο παράξενο να λέγεται όσο και να λέγεται ότι ο κόσμος της εξοχής δεν υπήρξε.

ΤΕΛΙΚΑ  ΟΛΑ  ΤΑ  ΠΑΡΑΠΑΝΩ,  ΕΚΤΟΣ  ΑΠΟ  ΕΥΣΕΒΕΙΣ  ΠΟΘΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ  ΜΑΛΛΟΝ  ΚΡΑΧΤΕΣ  ΓΙΑ  ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ.  ______________________________________________________

ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ MEYER ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΖΑΡΕΤ

Επιστολή από τον Mayer της Ναζαρέτ

http://www.answering-islam.org/Bible/nazareth.html

Μερικές φορές μερικοί Μουσουλμάνοι αρπάζουν μια πολύ παλιά αθεϊστική κριτική ότι η Ναζαρέτ δεν υπήρχε καν την εποχή του Ιησού. Εδώ ακολουθεί μια απάντηση από έναν κάτοικο της Ναζαρέτ, Φεβρουάριος 1998  (!)

Ίσως ο Μουσουλμάνος «μελετητής» να αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν υπήρχε Χριστιανική Εκκλησία μέχρι η βασίλισσα Ελένη, η μάνα του Κωνσταντίνου να περάσει από την Ναζαρέτ κατά το διάσημο ταξίδι της στους Αγίους Τόπους τον 4ο αιώνα μ.Χ. όπου έκτισε την μικρή βασιλική πάνω από το φρεάτιο της Παναγίας ώστε να σημαδέψει το μέρος του Ευαγγελισμού από τον αρχάγγελο Γαβριήλ. Πρόσφατα επιδιόρθωναν τον δρόμο μπρος από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Βρήκαν ακόμη νωρίτερα ερείπια κατά την διαδικασία, και έτσι τώρα όλο το μέρος μπρος από την Εκκλησία είναι ένας αρχαιολογικός χώρος και δεν μπορείς να περάσεις με το αυτοκίνητο.

Ακολουθώντας τον δρόμο στο κέντρο της πόλης η μεγάλη Βασιλική εις τον Ευαγγελισμό χτισμένη από τους Ρωμαιοκαθολικούς διατηρεί ως τράπεζά της, το σπήλαιο σπίτι της Παρθένου Μαρίας και τα θεμέλια της είναι χτισμένα πάνω από πολλά σπήλαια - κατοικίες. Έχουν ένα μικρό αρχαιολογικό μουσείο με ευρήματα που βρέθηκαν εκείνη την περίοδο. Πάνω στον λόφο είναι η Εκκλησία του Ιωσήφ χτισμένη πάνω από σπήλαια που υποστηρίζεται ότι χρησιμοποιούνταν ως ξυλουργεία. Από την άλλη πλευρά του δρόμου το άσυλο των Αδελφών της Ναζαρέτ είναι χτισμένο πάνω από ένα τάφο του 1ου αιώνα ή νωρίτερου με την μεγάλη του πέτρα - πόρτα ακόμη στην θέση του. Ένα τετράγωνο παρακάτω (σύγχρονος όρος) η Ελληνική Εκκλησία στην αγορά είναι χτισμένη δίπλα από μια αρχαία συναγωγή όπου ο Ιησούς ανέγνωσε την Βίβλο και ο κόσμος τον οδήγησε έξω για να τον πετάξει κάτω από τον λόφο πάνω στον οποίο η πόλη ήταν χτισμένη.

 Έτσι, οποιοσδήποτε με μάτια που βλέπουν δεν χρειάζεται καμιά απόδειξη της ύπαρξης της Ναζαρέτ τον 1ο αιώνα και πολλούς αιώνες νωρίτερα! Η Ναζαρέτ ήταν γνωστή ως μια πόλη - καταφύγιο, μαζεμένη σε μια ορεινή κοιλάδα πάνω από την κοιλάδα του Meggido ή του Esdraelon. Ήταν ένα μικρό και ήσυχο βύθισμα μικρότερο από 2 - 3 μίλια από την μητρόπολη της Zippori, από όπου η μάνα της Παναγίας κατάγονταν. Η Zippori ανασκάφηκε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο Duke και τώρα είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μέρη στην χώρα που δείχνει συναγωγές του 1ου αιώνα αλλά και νωρίτερες και σπίτια με όμορφα μωσαϊκά ακόμη ανέπαφα.

Υπάρχει συζήτηση για την τοποθεσία της Κανάς της Γαλιλαίας, περίπου πέντε μίλια ακολουθώντας τον δρόμο από την Ναζαρέτ προς την Τιβεριάδα. Η παρούσα Κανά μπορεί να μην είναι εκείνη του 1ου αιώνα. Η πόλη μετακινήθηκε στους πρώτους Χριστιανικούς αιώνες διότι η αρχική (Τελ Κανά) ήταν απρόσβατη το χειμώνα όταν η Κοιλάδα της Natofa γέμιζε με χειμερινές βροχές. Η σημερινή πόλη περιέχει ευρήματα από την πρώιμη Ρωμαϊκή περίοδο. Αλλά η αυθεντική, εις την οποία ένας τοπικός Μουσουλμάνος φίλος μου με οδήγησε, είναι περίπου 3 μίλια διασχίζοντας την Κοιλάδα της Natofa στην Τελ Κανά, η οποία είναι επίσης ένα δίκτυο από σπήλαια - κατοικίες

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι ντόπιοι Μουσουλμάνοι που μένουν σε αυτές τις περιοχές και χρησιμοποιούν πολλά από τα σπήλαια ως στάβλους τους δεν αμφιβάλλουν για την αυθεντικότητά τους!

Δόκτωρ. Ray Register (που έζησε στην Ναζαρέτ για 25 χρόνια) (Πηγή: http://www.geocities.com/metagetics/Nazareth.html)

 ΟΥΔΕΝ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΝΑΖΑΡΕΤ




ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΣΠΙΤΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΗ ΝΑΖΑΡΕΤ (2009)

Σκαπάνη αποκάλυψε έναν τοίχο, μια κρυψώνα, μιας αυλή και ένα σύστημα συλλογής νερού

Λίγες μόνο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, αρχαιολόγοι στο Ισραήλ ανακάλυψαν για πρώτη φορά τα ερείπια ενός σπιτιού που πιθανότατα βρισκόταν στην ίδια γειτονιά όπου μεγάλωσε ο Ιησούς.

«Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα μέρος με το οποίο ήταν εξοικειωμένοι ο Ιησούς και οι σύγχρονοί του. Ο νεαρός Ιησούς ίσως έπαιζε γύρω από αυτό το σπίτι με τους ξαδέλφους και τους φίλους του. Είναι μια λογική υπόθεση» εκτιμά η Γιαρντένα Αλεξάντρ, διευθύντρια ανασκαφών στην Εφορεία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.

Η ομάδα της Αλεξάντρ έφερε στο φως τα ερείπια ενός τοίχου, μια κρυψώνας, μιας αυλής και ενός συστήματος υδροδότησης που συνέλεγε το βρόχινο νερό από τη στέγη. Μέχρι στιγμής έχουν αποκαλυφθεί 80 τετραγωνικά μέτρα του κτίσματος, η πραγματική του έκταση όμως ίσως ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Οι αρχαιολόγοι βεβαιώθηκαν ότι πρόκειται για οικία εβραϊκής οικογένειας όταν ανακάλυψαν αγγεία κατασκευασμένα από πηλό και κιμωλία -οι εβραίοι της Γαλιλαίας είναι γνωστό ότι θεωρούσαν πως η κιμωλία εξάγνιζε το νερό και τα τρόφιμα που φυλάσσονταν σε αυτά τα σκεύη.

Επιπλέον, τα θραύσματα χρονολογούνται στην εποχή του Ιησού, από τον 1ο αιώνα π.Χ μέχρι τον 1ο αιώνα μ.Χ.

Η απουσία γυάλινων σκευών και εισαγόμενων προϊόντων υποδηλώνει ότι οι ιδιοκτήτες του σπιτιού ήταν μάλλον απλοί άνθρωποι. Πράγματι, η Ναζαρέτ εκείνης της εποχής ήταν ένα φτωχικό χωριουδάκι των 50 οικογενειών, το οποίο ήταν μάλλον αδιάφορο για τους Ρωμαίους και γλίτωσε έτσι τις επιθέσεις.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πάντως την καμουφλαρισμένη είσοδο μιας σπηλιάς που προοριζόταν πιθανώς για καταφύγιο, όπως συνέβαινε με αντίστοιχες κρυψώνες στο γειτονικό βιβλικό χωριό της Κανά, όπου οι εβραίοι συγκρούονταν με τους Ρωμαίους.

Την εποχή που χτίστηκε το σπίτι δεν υπήρχαν βέβαια ούτε χριστιανοί ούτε μουσουλμάνοι. Στη σημερινή Ναζαρέτ των 65.000 κατοίκων, τη μεγαλύτερη αραβική πόλη στο βόρειο Ισραήλ, οι μουσουλμάνοι είναι διπλάσιοι από τους χριστιανούς.

Μέχρι σήμερα, τα μόνα ευρήματα από την εποχή του Ιησού στην πόλη ήταν λίγες ταφικές σπηλιές που έδιναν μια εικόνα για τον πληθυσμό της αρχαίας κοινότητας, ανέφερε η Αλεξάντρ.

Τα νέα ευρήματα θα μείνουν ανοιχτά για το κοινό ως τμήμα ενός νέου χριστιανικού κέντρου της γαλλικής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας το οποίο χτίζεται ίδιο σημείο -το αρχαίο σπίτι ανακαλύφθηκε κατά τις εργασίες θεμελίωσης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

 ΤΕΛΙΚΑ  ΜΟΝΟ  ΛΙΓΕΣ  ΣΠΗΛΙΕΣ  ΥΠΑΡΧΟΥΝ.  ΟΛΑ  ΤΑ  ΑΛΛΑ  ΕΙΝΑΙ  ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ  ΑΠΑΝΘΙΣΜΑΤΑ  ΓΙΑ  ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ  ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ. 


Παρά την σκοτεινότητα της Ναζαρέτ, η αρχαιολογία έχει επιβεβαιώσει πως το χωριό αυτό ήταν κατοικημένο από τον 7ο αιώνα π.Χ., παρόλο που έζησε μια επανίδρυση τον 2ο αιώνα π.Χ. (A Marginal Jew--Rethinking the Historical Jesus, vol. 1, John P. Meier, Doubleday: 1991, σσ.300-301) (Πηγή: Meyers and Strange, Archeology, the Rabbis, and Early Christianity, Abingdon:1981. σσ.56-57)

Με άλλα λόγια όχι μόνο η Ναζαρέτ υπήρξε σαφώς ως πόλη κατά τους π.Χ. αιώνες αλλά σήμερα έχουν γίνει και επιστημονικές προσπάθειες αναπαράστασης της πόλης  (!)  ως αυτή είχε τον 1ο αιώνα μ.Χ.
ΟΙ  ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ  ΑΠΟΛΟΓΗΤΕΣ  ΔΙΕΡΩΤΩΝΤΑΙ:  ΠΩΣ  ΗΤΑΝ  ΝΑΖΙΡΑΙΟΣ  Ο  ΙΗΣΟΥΣ  ΑΦΟΥ  ΕΠΙΝΕ  ΚΡΑΣΙ; 
 ΝΑΖΙΡΑΙΟΣ  ΗΤΑΝ  ΟΜΩΣ  ΓΙΑ  ΟΡΙΣΜΕΝΟ  ΔΙΑΣΤΗΜΑ.  ΟΤΑΝ  ΒΑΦΤΙΣΤΗΚΕ  ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ  ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΑΦΙΕΡΩΣΗ,  ΣΥΜΦΩΝΑ  ΜΕ  ΤΟΝ  ΝΟΜΟ.
 Ο Ιησούς Χριστός έπινε κρασί και μάλιστα αυτό ευλόγησε εις τον Μυστικό Δείπνο: (Κατά Ματθαίον, Κεφ. Κστ΄  «27 καὶ λαβὼν τὸ ποτήριον καὶ εὐχαριστήσας ἔδωκεν αὐτοῖς λέγων· Πίετε ἐξ αὐτοῦ πάντες· 28 τοῦτο γάρ ἐστι τὸ αἷμά μου τὸ τῆς καινῆς διαθήκης τὸ περὶ πολλῶν ἐκχυνόμενον εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν. 29 λέγω δὲ ὑμῖν ὅτι οὐ μὴ πίω ἀπ' ἄρτι ἐκ τούτου τοῦ γεννήματος τῆς ἀμπέλου ἕως τῆς ἡμέρας ἐκείνης, ὅταν αὐτὸ πίνω μεθ' ὑμῶν καινὸν ἐν τῇ βασιλείᾳ τοῦ πατρός μου.»).   Οι  Ναζηραίοι δεν άγγιζαν καν τον οίνο: «Το τάμα των Ναζηραίων, οι οποίοι για ένα ορισμένο διάστημα ή για ολόκληρη τη ζωή τους αφιερώνονταν ολοκληρωτικά στον Θεό, περιλάμβανε επίσης την απόλυτη εγκράτεια όσον αφορά το κρασί και άλλα ποτά που προξενούν μέθη.» (Πηγή: Η Ιατρική στην αρχαιότητα, Ελλάδα - Ρώμη - Βυζάντιο. Η ιατρική στην βίβλο και το Ταλμούδ, Kurt Pollak, μετάφραση Αιμίλιος Δημ. Μαυρούδης, Εκδόσεις Δημ. Ν. Παπαδήμα, Αθήνα 2005, σελ. 448).-

Αυτά  είναι  όλα  κι  όλα,  τα  παραπάνω,  η  επιχειρηματολογία  των  χριστιανών,  για  την ύπαρξη  της  Ναζαρέτ.  Όπως  καταλαβαίνει  κάθε  καλόπιστος  παρατηρητής,  ουσιαστικά  δεν  υπάρχουν  καθόλου  στοιχεία  για  την  ύπαρξη  ενός  τέτοιου  χωριού  ή  πόλης,  όπως  θέλετε  να  την  πείτε.-

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...