Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΒΑΛΕΡΙ ΠΛΕΗΜ ΕΓΙΝΕ ΤΑΙΝΙΑ. Η ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΗΣ CIA, ΠΟΥ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ «ΕΛΛΗΝΕΣ» ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ CIA.


 Διαβάστε  και  το  άρθρο:

ΤΟ  ΕΒΡΑΪΚΟ  ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ  ΣΤΕΝΑ  ΤΟΝ  ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΛΑΟ  ΚΑΙ  ΠΙΘΑΝΩΣ,  ΤΟΥΣ  "ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ  ΕΛΛΗΝΕΣ".
ΜΙΑ  ΦΕΤΙΝΗ  ΤΑΙΝΙΑ  ΜΕ  ΘΕΜΑ  ΤΗΝ  ΠΛΕΗΜ,  ΠΟΥ  ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΕ  ΣΤΗΝ  CIA  ΕΛΛΗΝΕΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ  ΚΑΙ  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ.   

ΟΛΟΙ  ΟΙ  «ΕΛΛΗΝΕΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ  ΚΑΙ  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ»,  ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ  ΤΗΣ  CIA,  ANAMENONTAI  ΣΤΗΝ  ΠΡΕΜΙΕΡΑ  ΤΗΣ  ΤΑΙΝΙΑΣ.  ΘΑ  ΤΟΥΣ  ΥΠΟΔΕΧΘΕΙ  Ο  ΚΙΣΣΙΝΓΚΕΡ.




Η ταινία «Fair Game» περιγράφει την ιστορία της  Βάλερι Πλέιμ (Naomi Watts), μιας special agent– Μάτα Χάρι  της CIA, η οποία και εκτέθηκε ανεπανόρθωτα απο τα αφεντικά της στον Λευκό Οίκο, μόνο και μόνο  για να εκδικηθούν τον άντρα της Τζόζεφ Γουίλσον (Sean Penn).  Η  ταινία  τελικά  είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πολιτικό θρίλερ  στο στιλ των παλιότερων καλών ταινιών του είδους («Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου»),με δυνατές ερμηνείες από τους Σόν Πέν και την Ναόμι Γουότς.

Ο Γουίλσον  ένας πρώην αμερικανός διπλωμάτης, είχε αναλάβει την ειδική αποστολή  να αποκαλύψει ικανά επιβαρυντικά στοιχεία  για τον Σαντάμ Χουσείν ώστε να δικαιολογηθεί ή εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ,  το  οποίο  απειλούσε  το  Ισραήλ.


Οι Αμερικανοί τον έστειλαν στον Νίγηρα να βρει πληροφορίες για την αγορά ουρανίου απο τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, αλλά εκείνος όχι μόνο δεν ανακάλυψε τίποτα, αλλά φρόντισε τα ευρήματά του να τα δημοσιοποιήσει με μια επιστολή του στους  New York Times  του  εβραίου  ιδιοκτήτη  Σουλτσμπέργκερ.


Όταν οι Αμερικανοί εισέβαλαν στο Ιράκ με την  δικαιολογία ότι ο Σαντάμ κρύβει όπλα  μαζικής καταστροφής, οι μυστικές υπηρεσίες στράφηκαν ενάντια στη Βάλερι Πλέημ,  την  γυναίκα  του  Ουίλσον, αφήνοντας  έντεχνα να διαρρεύσει η ιδιότητά της στον Τύπο.  Η πράκτορας  της  CIA  Βάλερι Πλέιμ   είχε  φύγει  από την Ελλάδα το 1996 για τις Βρυξέλλες και το 1997 γνώρισε και παντρεύτηκε τον Αμερικανό διπλωμάτη Τζόζεφ Γουίλσον.


Η αποκάλυψη του ονόματος μυστικού πράκτορα της CIA, θεωρείται στις ΗΠΑ βαρύτατο αδίκημα,  επειδή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του πράκτορα  και την εθνική ασφάλεια  και ό νόμος φέρεται πολύ αυστηρά σε όσους σπάσουν το απόρρητο. 


Η οργή όμως της κυβέρνησης Μπούς για τον δικό τους αξιωματούχο και σύζυγο της Βάλερυ Πλέημ ήταν τέτοια, που δεν δίστασαν να δώσουν στοιχεία σε δημοσιογράφους και άφησαν να διαρρεύσει η πραγματική ταυτότητα της γοητευτικής ξανθιάς κατασκόπου στον τύπο.


ΤΟ  ΒΙΒΛΙΟ  ΤΗΣ  ΠΛΕΗΜ 
  

 Η αυτοβιογραφία της Βάλερι Πλέιμ παρουσιάζει μεγάλο  ελληνικό ενδιαφέρον δεδομένου ότι η κατάσκοπος της CΙΑ ξεκίνησε την «καριέρα» της στην Ελλάδα.
 
Αν και η συγγραφέας σκόπευε να αναφερθεί στην αθηναϊκή εμπειρία της, εν τούτοις το σχετικό κεφάλαιο είναι το πλέον λογοκριμένο.
Η δουλειά της εν Ελλάδι ήταν να εντοπίζει και να στρατολογεί συνεργάτες για τη CΙΑ, ενώ κύριο ενδιαφέρον της ήταν οι ελληνικές πολιτικές εξελίξεις.

Oπως συχνά συμβαίνει με τέτοια βιβλία, η  εκδοθείσα αυτοβιογραφία της διάσημης πρώην κατασκόπου της CΙΑ Βάλερι Πλέιμ, με τίτλο «Fair Game» (σε ελεύθερη μετάφραση «Θεμιτή λεία», ή «Νόμιμο κυνήγι»), έχει περισσότερο ενδιαφέρον για αυτά που… δεν λέει, παρά για αυτά που λέει. Ιδίως για τους έλληνες αναγνώστες, οι οποίοι μάταια θα αναζητήσουν στο αγρίως λογοκριμένο από τη CΙΑ βιβλίο κάποιες αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για τον ρόλο της φλογερής ξανθιάς πράκτορος στην «καυτή» Αθήνα των αρχών της δεκαετίας του ΄90.

Βέβαια η πρωταγωνίστρια του σκανδάλου «Πλεϊμγκέιτ» σκόπευε όντως να αποκαλύψει κάποια πράγματα για την αθηναϊκή εμπειρία της  αφιερώνοντας ένα ολόκληρο κεφάλαιο, το τρίτο, στην πρώιμη ελληνική «επικίνδυνη αποστολή» της. Ωστόσο η υπηρεσία προφανώς είχε άλλη γνώμη, με αποτέλεσμα το εν λόγω κεφάλαιο να είναι το πλέον λογοκριμένο του βιβλίου.

Το εύρος των «υπηρεσιακών» περικοπών είναι τέτοιο ώστε συχνά το αποτέλεσμα είναι κωμικό- ιδίως για όσους παρακολουθούν εδώ και χρόνια τις διάφορες αποκαλύψεις για την καριέρα της κυρίας Πλέιμ, που ξεκίνησαν το 2002 με τη διαρροή της μυστικής ιδιότητάς της από τον ίδιο τον Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να «τιμωρηθεί» ο ενοχλητικός για την κυβέρνηση Μπους σύζυγός της, ο αμερικανός διπλωμάτης Τζόζεφ Γουίλσον.

Είναι αστείο να προσπαθεί η «Κόμπανι» να αποκρύψει από τους αναγνώστες ποια ήταν… περικεκομμένη χώρα της Νότιας Ευρώπης στην οποία «ψήθηκε» ως νεαρή πράκτορας η Πλέιμ, τη στιγμή που οι πάντες γνωρίζουν πως ήταν η Ελλάδα. Η ειρωνεία άλλωστε είναι πως, ενώ η ίδια η αυτοβιογραφία της «σφάχτηκε» από τους λογοκριτές των πρώην εργοδοτών της, δεν συνέβη το ίδιο και με τον επίλογο του βιβλίου, ο οποίος υπογράφεται από τη δημοσιογράφο Λόρα Ρόζεν και αναφέρεται εκτενώς στην «ελληνική εμπειρία» της κυρίας Πλέιμ. Σωστά γράφει η «Washington Ρost», στην κριτική της για το «Fair Game», πως οι αναγνώστες καλά θα κάνουν να αρχίσουν το διάβασμα από το… τέλος, ώστε να μη χαθούν στην «εξαρθρωμένη αφήγηση» της συγγραφέως.

Τι γύρευε όμως η όμορφη ξανθιά στη χώρα μας; Το 1985, μόλις στα 21 της χρόνια, η κυρία Πλέιμ στρατολογήθηκε από τη CΙΑ. Υστερα από δύο χρόνια «μαθητείας» και σκληρότατης (παρα)στρατιωτικής εκπαίδευσης, υπηρέτησε για περιορισμένο χρονικό διάστημα στο Τμήμα Ελληνικών Υποθέσεων. Τότε έκανε και μαθήματα ελληνικών. Αμέσως μετά απεστάλη στην Αθήνα,  που  κυβερνούσε  ο  μεγάλος  πράκτορας  Παπανδρέου, δήθεν σαν υπάλληλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.  Εκείνη την εποχή, Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα ήταν ο Μάικλ Σωτήρχος και σταθμάρχης (ο άμεσος προϊστάμενος της Πλέιμ) ο Νταγκ Σμιθ.

Η πρώτη δουλειά της εδώ, επισήμως, ήταν στο τμήμα έγκρισης αιτήσεων για βίζα, ως προξενική υπάλληλος. Η πραγματική όμως δουλειά της ήταν να εντοπίζει και να στρατολογεί έλληνες και ξένους συνεργάτες για την «Κόμπανι», υπό τις οδηγίες του τότε «σταθμάρχη» Νταγκ Σμιθ.  Κύριο ενδιαφέρον της λέγεται πως ήταν οι εσωτερικές ελληνικές εξελίξεις σε μια ταραγμένη περίοδο για την ελληνική πολιτική σκηνή: όμως η προλείανση του πολέμου στον Περσικό επεξέτεινε την «γκάμα» των ενδιαφερόντων της και στα μεσανατολικά ζητήματα.

Οπως έχει γράψει η εφημερίδα «Chicago Τribune», αρκετοί Αμερικανοί - και όχι μόνο- διπλωμάτες γνώριζαν από τότε τον διπλό ρόλο της, ο οποίος αποκαλύφθηκε πλήρως με την επίσκεψη του πατρός Τζορτζ Μπους στην Ελλάδα και στην Τουρκία το 1991. Μάλιστα η κυρία Ρόζεν γράφει πως «η Πλέιμ ζούσε με τον καθημερινό φόβο της “17 Νοέμβρη”, αφού κατοικούσε στα νότια προάστια, σε περιοχή ιδανική για ενέδρα». Ερχόταν  σε επαφή με όσους θεωρούσε ενδιαφέροντες και φρόντιζε να επικοινωνεί μαζί τους στα διάφορα καφέ του Κολωνακίου. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια τoυ «Οbserver» στην Αθήνα, Ελενα Σμιθ, η φιλόδοξη Πλέιμ διακρίθηκε ιδιαίτερα στην πρώτη αποστολή της, χρησιμοποιώντας την ομορφιά της για να… «ψήσει» τους «στόχους» της. «Ηταν τόσο καλή στη δουλειά της ώστε,αν και κατ΄ ιδίαν επεδείκνυε εκπληκτική επιδεξιότητα με το αυτόματο Καλάσνικοφ, ήταν σε θέση δημοσίως να αξιοποιεί τη γοητεία της για να διατηρεί το ενδιαφέρον ενός πιθανού νεοσύλλεκτου» γράφει σε παλαιότερη ανταπόκριση. Ένας πρώην συνάδελφος της κυρίας Πλέιμ υποστήριζε μάλιστα πως ήταν διατεθειμένη να παίξει ακόμη και τον ρόλο της «χαζής ξανθιάς» στα διάφορα πάρτι που διοργάνωνε η πρεσβεία.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η Πλέιμ «αναβαθμίσθηκε» με την ιδιότητα του «νοκ»- του μυστικού πράκτορα χωρίς επίσημη κάλυψη, από το ακρωνύμιο ΝΟC ( δηλαδή Νon-Οfficial Cover). Οσοι υπηρετούν με την ιδιότητα αυτή- γράφει το περιοδικό «Νation»- είναι οι πιο επίλεκτοι,  «προωθημένοι» αξιωματούχοι, στην πρώτη γραμμή της CΙΑ, υπεύθυνοι για τις πιο παράνομες,  βρώμικες   (most  clandestine) επιχειρήσεις. Από τη «σειρά» τής Πλέιμ στην «Κόμπανι», που αριθμούσε 50 πράκτορες καριέρας, μόνο οι τρεις έγιναν ΝΟC. Η ίδια πέρασε μάλιστα από ειδικό «πλυντήριο» κάνοντας μεταπτυχιακά στη London School of Εconomics αλλά και στο Πανεπιστήμιο του Μπριζ, στο Βέλγιο. Αυτοπαρουσιαζόταν ως ειδικός δήθεν σε θέματα ενεργείας, με εργοδότη την εταιρεία συμβούλων Βrewster-Jennings- έχει πια κλείσει, αφού μέσα από το «Πλεϊμγκέιτ» έγινε διάσημη ως εταιρεία «βιτρίνα» της CΙΑ.

Η κύρια αποστολή της νεαρής «νοκ», που το διάστημα αυτό φαίνεται πως ξαναήρθε επανειλημμένως στην Ελλάδα, παρέμεινε η ίδια με πριν: η στρατολόγηση καταλλήλων ατόμων για «συνεργασία» με τη CΙΑ. Τελικά όμως το μεγαλύτερο «λαβράκι» ήταν ο μετέπειτα σύζυγός της Τζόζεφ Γουίλσον, τον οποίο γνώρισε σε μια δεξίωση στις Βρυξέλλες. Πέρασαν αρκετοί μήνες προτού του αποκαλύψει την αληθινή ιδιότητά της και τελικά τον παντρευτεί. Ετσι κι αλλιώς η «undercover» περίοδος της ζωής της είχε φτάσει στο τέλος της, αφού η «Κόμπανι» αναγκάστηκε να την ανακαλέσει στις ΗΠΑ και στο αρχηγείο της υπηρεσίας, στο Λάνγκλεϊ, φοβούμενη πως το όνομά της είχε γίνει γνωστό στους Ρώσους από τον διπλό πράκτορα Ολντριτς Εϊμς.

Τα υπόλοιπα λίγο- πολύ είναι γνωστά- έστω και αν θα δυσκολευθείτε να βγάλετε άκρη από το κουτσουρεμένο «Fair Game»: η Πλέιμ τοποθετήθηκε στον κλάδο της CΙΑ που παρακολουθεί τη διάδοση των πυρηνικών όπλων ανά τον κόσμο, και με αυτή την ιδιότητά της ενεπλάκη σε διάφορες έρευνες, με σημαντικότερη την αποκάλυψη του κυκλώματος επιστημόνων και λαθρεμπόρων που δημιούργησε την ατομική βόμβα του Πακιστάν, υπό τον δρα Αμπντούλ Καντίρ Καν.


ΓΙΑΤΙ  ΤΗΝ  ΚΥΝΗΓΗΣΕ  Ο  ΜΠΟΥΣ

Την αποκάλυψη  της  Πλέημ, ανέλαβε τον Ιούλιο του 2003  σε άρθρο του ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Νόβακ.  Ο Νόβακ έγραψε πως η Πλέημ ήταν αυτή που έπεισε τη CIA να αναλάβει ο Γουίλσον την αποστολή στον Νίγηρα.
Ο Νόβακ υποστήριξε ότι δύο αξιωματούχοι στο Λευκό Οίκο -ο Λιούις «Σκούτερ» Λίμπι, προσωπάρχης του αντιπροέδρου Ντικ Τσένι και ο Καρλ Ρόουβ, σύμβουλος του προέδρου Μπους-, κατονόμασαν την Πλέιμ, τονίζοντας ότι ήταν εκείνη που επηρέασε το σύζυγό της, καθώς εξέφραζε μια ομάδα μέσα στην Υπηρεσία Πληροφοριών που δεν επιθυμούσε την πολεμική  εκστρατεία στο Ιράκ.
Από  εκείνη την  στιγμή ο διπλωμάτης και ή όμορφη πρακτόρισα ξεκίνησαν έναν μεγάλο δικαστικό αγώνα για να αποκαλύψουν τη σκευωρία που έστησε εναντίον τους το παρακράτος  Μπούς  προσπαθώντας να δικαιωθούν.






ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΤΟΥ ΧΟΛΛΥΓΟΥΝΤ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΑΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ 

 ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΤΡΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...