Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia) Μέρος 10ον : Μεσσήνη - Ιμέρα

Αργυρό δίδραχμο της Ζάγκλης - 500 π.Χ


Μεσσήνη (Ζάγκλη)
Η Μεσσήνη είναι γνωστή περιοχή από τα αρχαία χρόνια. Τα ομώνυμα στενά (Στενά της Μεσσήνης) ήδη στην Οδύσσεια του Ομήρου αναφέρονται ως τόπος διαμονής των θαλάσσιων τεράτων Σκύλλα και Χάρυβδη.
Αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν την ύπαρξη ενός χωρίου στην περιοχή από την εποχή του Χαλκού. Στον ίδιο χώρο ιδρύθηκε γύρω στα  730 π.Χ. μια από τις πρώτες ελληνικές αποικίες στη Σικελία. Το αρχικό όνομά της πόλης ήταν Ζάγκλη, το οποίο εικάζεται ότι οφειλόταν στο σχήμα του κόλπου στον οποίο ήταν χτισμένη, καθώς ζάγκλον στα αρχαία ελληνικά σημαίνει δρεπάνι .

 Σύμφωνα με τον ιστορικό Θουκυδίδη, Έλληνες άποικοι ήρθαν από τη χαλκιδική αποικία της Κύμης στην Μεγάλη Ελλάδα (με επικεφαλής τον Περιήρη, γιο του Αιόλου και της Εναρέτης) και από την ίδια τη Χαλκίδα στο νησί της Εύβοιας (με επικεφαλής τον Κραταιμένη), μητρόπολη και της ίδιας της Κύμης. Σύμφωνα με τον γεωγράφο Στράβωνα, οι έποικοι είχαν έρθει από τη Νάξο, την πρώτη χαλκιδική αποικία στο νησί της Σικελίας. Η πόλη ήταν χτισμένη κοντά στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, σε στρατηγική θέση υψίστης σημασίας. Λίγο μετά, η Χαλκίδα ίδρυσε μια άλλη αποικία στην άλλη πλευρά των στενών, το Ρήγιο,  αποκτώντας τον έλεγχο της σημαντικής θαλάσσιας διόδου.  Μετά την περσική κατάκτηση της Ιωνίας, οι υπάρχοντες πληθυσμοί της πόλης δέχθηκαν και αφομοιώθηκαν με άλλους αποίκους από το νησί της Σάμου και άλλα μέρη της περιοχής. Στις αρχές του πέμπτου αιώνα π.Χ. οι Σάμιοι εκδιώχθηκαν από τον Αναξίλαο, τύραννο του Ρηγίου, ο οποίος εξουσίαζε τις δύο πλευρές των Στενών και έδωσε στην πόλη το όνομα Μεσσήνη, από το όνομα της πατρίδας των προγόνων του της Μεσσηνίας στην Ελλάδα.
  Το 396 π.Χ. η πόλη καταστράφηκε στη μάχη της Μεσσήνης από τους Καρχηδονίους, υπό την ηγεσία του Αμίλκα, αλλά ο τύραννος των Συρακουσών, Διονύσιος την ξανάχτισε και την επανεποίκησε με νέους εποίκους. Ελευθερώθηκε από την κυριαρχία των Συρακουσών από τον Τιμολέοντα και στη συνέχεια ανακαταλήφθηκε από τον Αγαθοκλή.
Αργυρό τετράδραχμο της Μεσσήνης - 420 π.Χ

  Το 288 π.Χ πολιορκήθηκε και κατακτήθηκε από τους Μαμερτίνους, μισθοφόρους από την Καμπανία. Οι Μαμερτίνοι κατέλαβαν την πόλη από προδοσία, σκοτώνοντας όλους τους άνδρες και πήραν τις γυναίκες ως συζύγους τους .Οι Μαμερτίνοι κράτησαν την πόλη για είκοσι χρόνια. Επειδή εξαπέλυαν επιδρομές κατά των γειτονικών πόλεων, ο τύραννος των Συρακουσών Ιέρων εκστράτευσε εναντίον τους, τους νίκησε στους Μύλους και στην συνέχεια πολιόρκησε την Μεσσήνη. Η Καρχηδόνα βοήθησε τους  Μαμερτίνους λόγω της μακροχρόνιας διαμάχης με τις Συρακούσες για την κυριαρχία στη Σικελία. Όταν ο  Ιέρων επιτέθηκε για δεύτερη φορά το 264 π.Χ για βοήθεια οι Μαμερτίνοι στράφηκαν και στη Ρώμη με την ελπίδα για πιο αξιόπιστη προστασία. Αν και αρχικά η Ρώμη ήταν απρόθυμη να βοηθήσει τελικά δέχτηκε κυρίως γιατί δεν ήθελε τους Καρχηδονίους να εξαπλωθούν περαιτέρω στην Σικελία και να καταπατούν την Ιταλία. Το 264 π.Χ., ρωμαϊκά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στη Σικελία, και για πρώτη φορά  ένας ρωμαϊκός στρατός ενήργησε εκτός της ιταλικής χερσονήσου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει ο πρώτος Καρχηδονιακός πόλεμος.
Οι Ρωμαίοι τελικά επικράτησαν και απέκτησαν τον έλεγχο της πόλης που παρέμεινε Ρωμαϊκή μέχρι την πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Ιμέρα
Η Ιμέρα ιδρύθηκε από Ίωνες αποίκους της Ευβοϊκής Ζάγκλης -μετέπειτα Μεσσήνη  στα μέσα του έβδομου αιώνα π.Χ. Ευρισκόταν στην βόρεια ακτή του νησιού στις όχθες του ομώνυμου ποταμού.Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης τοποθετεί την ίδρυση της πόλης 240 χρόνια πριν την καταστροφή της από τους Καρχηδόνιους κάτι που σημαίνει πως ιδρύθηκε το 648π.Χ .
Αργυρό δίδραχμο της Ιμέρας .483 - 472 π.Χ
Για την πρώτη περίοδο της πόλης λίγα είναι γνωστά σήμερα. Από μία αναφορά του Αριστοτέλη φαίνεται πως η πόλη βρέθηκε κάτω από την κυριαρχία του τυράννου του Ακράγαντα, Φάλαρη. Στην συνέχεια ακολούθησε ένα σύντομο διάστημα στο οποίο βρέθηκε κάτω από την κυριαρχία του τυράννου της Ζάγκλης Σκύθη και ακολούθησε η άνοδος στην εξουσία του τυράννου Τήριλλου .
Ο Τήριλλος για να διατηρηθεί στην εξουσία συμμάχησε με τον Καρχηδόνιο βασιλιά Αμίκλα. Όταν εκδιώχθηκε από τον τύραννο του Ακράγαντα Θύρωνα ο Αμίκλας εκστράτευσε στην Σικελία για να τον βοηθήσει.
Η επέμβαση του Αμίκλα οδήγησε στην πρώτη μεγάλη σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Καρχηδόνιων στην Σικελία. Ο Αμίκλας με έναν πολυάριθμο στόλο και στρατό κατευθύνθηκε στην δυτική Σικελία και από εκεί στην Ιμέρα που την υπερασπιζόταν ο Θύρωνας. Σύμφωνα με αναφορές της εποχής ο στρατός των Καρχηδονίων έφτανε τους 300.000 άντρες. Με τον Θύρωνα συμμάχησε ο Τύραννος των Συρακουσών Γέλων, ο οποίος έσπευσε στην Ιμέρα για να τον ενισχύσει. Ο Γέλων επέδειξε πολεμικές αρετές και κάτω από τις οδηγίες του ο ελληνικός στρατός νίκησε τον Καρχηδονιακό που υπερτερούσε αριθμητικά. Κατά την διάρκεια της μάχης σκοτώθηκε ο Αμίκλας και οι Καρχηδόνιοι υποχώρησαν. Η μάχη της Ιμέρας διεξήχθη το 480 π.Χ. και σύμφωνα με τις αναφορές της εποχής συνέβη την ίδια ακριβώς μέρα με την ναυμαχία της Σαλαμίνας.


O Δωρικός "Ναός της Νίκης" στην Ιμέρα .  Χτίστηκε με εντολή του Γέλωνα των Συρακουσών προς τιμήν της νίκης των Ελλήνων εναντίον των Καρχηδονίων. 

Τα επόμενα χρόνια η Ιμέρα παρέμεινε κάτω από την εξουσία του Θήρωνα, ο οποίος ανέθεσε την διακυβέρνηση της στον γιο του Θρασύδαιο. Ο Θρασύδαιος κυβέρνησε αυταρχικά και αποξενώθηκε από τους πολίτες του. Μετά τον θάνατο του πατέρα του το 472 π.Χ. εκδιώχτηκε από τον τύραννο τον Συρακουσών Ιέρωνα. Την περίοδο μεταξύ του 461 και 408 π.Χ. η Ιμέρα γνώρισε ευημερία. Το 415 π.Χ. κατά την διάρκεια της εκστρατείας των Αθηναίων στην Σικελία, η Ιμέρα ήταν από τις πρώτες πόλεις που έσπευσαν να βοηθήσουν τις Συρακούσες.
Η περίοδος της ευημερίας της Ιμέρας τερματίστηκε απότομα από την εκστρατεία των Καρχηδόνιων στην Σικελία το 408 π.Χ. Οι Καρχηδόνιοι με αρχηγό τον Αννίβα εκστράτευσαν στην Σικελία με σκοπό να υπερασπιστούν την πόλη Έγεστα που βρισκόταν σε πόλεμο με τον Σελινούντα. Αφού κατέστρεψαν τον Σελινούντα κατευθύνθηκαν προς την Ιμέρα την οποία πολιόρκησαν. Η πόλη έλαβε μία μικρή βοήθεια από τις Συρακούσες αλλά δεν κατάφερε να αντισταθεί και τελικά κυριεύτηκε. Οι Καρχηδόνιοι κατέστρεψαν ολοσχερώς την πόλη. Οι κάτοικοι που επιβίωσαν ίδρυσαν δυτικότερα την πόλη Θερμαί Ιμέραι.
Λεοντοκεφαλές που χρησιμοποιούνταν ως υδρορροές στον "ναό της Νίκης" στην Ιμέρα.
Θερμαί Ιμεραίαι
Η πόλη Θερμαί Ιμεραίαι πήρε το όνομα της από τις θερμοπηγές που υπήρχαν στην περιοχή. Αναπτύχθηκε αρχικά κάτω από Καρχηδονιακό έλεγχο και έγινε σημαντική πόλη γι’ αυτούς με αποτέλεσμα να γίνει στόχος των Ρωμαίων κατά τον πρώτο Καρχηδονιακό πόλεμο. Οι Ρωμαίοι τελικά την κατέλαβαν το 260 π.Χ. Τα επόμενα χρόνια συνέχισε να ακμάζει, ενώ μετά την καταστροφή της Καρχηδόνας το 148 π.Χ. ο στρατηγός Σκιπίωνας επανέφερε σ’ αυτή τα αγάλματα που είχαν αφαιρέσει οι Καρχηδόνιοι από την Ιμέρα το 408 π.Χ.
Από την Ιμέρα καταγόταν ο λυρικός ποιητής Στησίχορος. Στις Θερμές Ιμέραι γεννήθηκε ο τύραννος των Συρακουσών Αγαθοκλής

ΠΗΓΗ : https://el.wikipedia.org

Δείτε επίσης :

Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia). Μέρος 1ον
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2014/12/magna-grecia-1.html

Μεγάλη Ελλάδα.(Μagna Grecia) Μέρος 2ον. Κύμη - Νεάπολη
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2014/12/agna-grecia-2.html

Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia) Μέρος 3ον : Ελέα - Ποσειδωνία
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/01/magna-grecia-3.html

Μεγάλη Ελλάδα.(Μagna Grecia) Μέρος 4ον : Σύβαρις - Θούριοι
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/01/agna-grecia-4.html#more

Μεγάλη Ελλάδα.(Μagna Grecia) Μέρος 5oν: Κρότωνας
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/02/agna-grecia-5o.html

Μεγάλη Ελλάδα.(Μagna Grecia) Μέρος 6oν: Τάραντας
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/02/agna-grecia-6o.html#more

Μεγάλη Ελλάδα.(Μagna Grecia) Μέρος 7oν : Μεταπόντιο - Καυλωνία.
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/03/agna-grecia-7o.html#more

Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia) Μέρος 8oν :Συρακούσες
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/10/magna-grecia-8o.html

Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia) Μέρος 9ον : Επιζεφύριοι Λοκροί - Ρήγιον
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/10/magna-grecia-9.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...