Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia) Μέρος 12ον : Κατάνη - Γέλα

Αργυρό τετράδραχμο της Κατάνης - 440 π.Χ
Κατάνη
Όπως περιγράφει ο ιστορικός Θουκυδίδης, η ίδρυση της πόλης της Κατάνης (σήμερα Catania) χρονολογείται το 729 π.Χ.,  από Χαλκιδείς υπό τον Εύαρχο ,που κατευθύνθηκαν εκεί από την Νάξο της Σικελίας. Οι Χαλκιδείς κατέλαβαν λέγεται δια της βίας έναν οικισμό των Σικούλων με το όνομα Κατάνε και εκεί ίδρυσαν την πόλη. Χτισμένη κοντά στη θάλασσα ,στους πρόποδες της Αίτνας, ήταν αποικία αγροτική και συγχρόνως εμπορική. Αυτό της εξασφάλιζε μεγάλη οικονομική ευημερία, αλλά ταυτόχρονα εξάπτει τον πόθο της γειτονικής και πανίσχυρης πόλης των Συρακουσών να την κατακτήσουν.

Η ιστορία της Κατάνης συμβαδίζει βήμα με βήμα με την ιστορία της Αίτνας, που η ύπαρξή της και η συμβίωση έχουν διαμορφώσει και διαπλάσει τους κατοίκους της.
Σεισμοί, ρήσεις και λάβες έχουν καταστρέψει πολλές φορές την Κατάνη και σε αυτά όλα έρχεται η καταστροφή διαμέσου των εχθρών. Όλα αυτά μαρτυρούν τον περιορισμένο αριθμό αρχαιολογικών ευρημάτων, που έχουν γίνει από την αρχή της ίδρυσής της. Στις πολιτικές και κοινωνικές εξεγέρσεις του 7ου και 6ου αιώνα π.Χ διασώθηκε η πόλη από ένα εμφύλιο πόλεμο διαμέσου της γραπτής καταγραφής Νομοθεσίας, του κώδικα του Χαρώνδα , που στην αρχαιότητα απολάμβανε τον ίδιο σεβασμό, όπως η Νομοθεσία του Σόλωνα ή του Λυκούργου, και είχε παραλειφθεί από το Ρήγιο και άλλες πόλεις.

Αττική λήκυθος που βρέθηκε στην Κατάνη - 510 π.Χ
Το 476 π.Χ., την εποχή που τύραννος των Συρακουσών ήταν ο Ιέρων ο Α' ,  καταλαμβάνει την πόλη και μαζί με τους ηττημένους Νάξιους τους εκτοπίζει στη πόλη των Λεοντίνων, θα εκδιώξει όλους   τους κατοίκους της Κατάνης,και θα την εποικίσει ξανά με δωρικής καταγωγής αποίκους από τις Συρακούσες και την Πελοπόννησο και θα  αλλάξει ακόμα και το όνομα: και από Κατάνη θα ονομαστεί Αίτνα, αν και η μετονομασία της θα αποδειχθεί πέρα για πέρα εφήμερη, αφού το καινούργιο όνομα δε θα κατορθώσει ποτέ να σβήσει το παλιό.
Το 461 π.Χ. κατορθώνουν οι παλιοί κάτοικοι να ανακαταλάβουν πάλι αυτήν την νέα πόλη, που της ξανάδωσαν το αρχικό της όνομα, Κατάνη.
Στο ξέσπασμα των εχθροπραξιών μεταξύ Αθηνών και Συρακουσών στη συνέχεια της σικελικής αποστολής συμμάχησε η Κατάνη με την Αθήνα. Αν και αρχικά αρνήθηκαν να παρέχουν βοήθεια στους Αθηναίους  , παρά την φλογερή ομιλία του Αλκιβιάδη για πόλεμο εναντίον των Συρακουσών, στην συνέχεια αναγκάστηκαν λόγω ότι ο Αθηναϊκός στρατός είχε μπει στην πόλη όπου και χρησίμευσε στην συνέχεια ως βάση για τις επιχειρήσεις εναντίον των Συρακουσών τα έτη  415-413 π.Χ..
Το 409 π.Χ στη διαμάχη μεταξύ Κατάνης και Συρακουσών οι Καρχηδόνιοι με την άφιξή τους θα σώζουν την Κατάνη. Το 403 π.Χ. ο Διονύσιος εκδικείται την Κατάνη για την συμμαχία μεταξύ Κατάνης και Αθηνών, προξενώντας μεγάλες καταστροφές στην Πόλη πουλώντας αρκετούς  κατοίκους ως σκλάβους και αφήνοντας στην Πόλη μισθοφόρους στρατιώτες από την περιοχή της Καμπανίας.
  Το 345 π.Χ. κατά την εκστρατεία του Τιμολέων του Κορίνθιου στην Σικελία ,που είχε σκοπό να ρίξει τον τύραννο των Συρακουσών Διονύσιο Β' και να αντιμετωπίσει τους Καρχηδόνιους που πολιορκούσαν τις Συρακούσες μαζί με τον τύραννο των Λεοντίνων Ικέτη  , ο Μάμερκος, ο τύραννος της Κατάνης, τάχθηκε προσωρινά με τον Τιμολέοντα και η Κατάνη έγινε αρχηγείο του τελευταίου. O Μάμερκος στην συνέχεια τάχθηκε με το μέρος των Καρχηδονίων με αποτέλεσμα να επέμβει ο Τιμολέων ,να τον εκδιώξει , και να αποκαταστήσει την δημοκρατία στην Κατάνη.
Το 279 π.Χ ο Πύρρος της Ηπείρου ,κατά την σικελική εκστρατεία του ενάντια στους Καρχηδόνιους που απειλούσαν τις Ελληνικές πόλεις , αποβιβάζεται στην Κατάνη και γίνεται δεκτός με μεγάλη μεγαλοπρέπεια .

Το αρχαίο Ρωμαϊκό θέατρο της Κατάνης μέσα στην σύγχρονη πόλη. Χτίστηκε επάνω υπάρχον αρχαίο Ελληνικό.
Κατά τους Καρχηδονικούς πολέμους η Κατάνη υπήρξε μία από τις πρώτες πόλεις της Σικελίας που περιήλθε στα χέρια των Ρωμαίων το 263 π.Χ . Η κατάστασή τους όμως για τους κατοίκους δεν καλυτέρευσε, όταν στον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ Καίσαρος και Πομπέιου, συντάχθηκαν στην πλευρά του ηττημένου Πομπέιου . Η Πόλη συνέχιζε όμως να ακμάζει ,τόσο που ο Κικέρων την χαρακτήριζε ως πάρα πολύ πλούσια.
Το 121 π.Χ την πόλη θα συνταράξει η έκρηξη του ηφαίστειου της Αίτνας με αποτέλεσμα να γίνουν μεγάλες καταστροφές .


Γέλα

Η πόλη της Γέλα, όπως μας αναφέρει ο Θουκυδίδης, ιδρύθηκε γύρω στο 688 π.Χ, κατά την διάρκεια του δεύτερου ελληνικού αποικισμού, από τον Αντίφημο και τον Έντιμο, αποίκους από την Ρόδο και την Κρήτη. Η πόλη αναπτύχθηκε γρήγορα και μετά από έναν αιώνα περίπου, το 580 π.Χ, ίδρυσε την αποικία του Ακράγαντα, η οποία όμως σύντομα αποσχίστηκε από τη Γέλα.
Κεραμικός Στάμνος αρχαϊκής εποχής από την Γέλα.- 6ος αι. π.Χ
Οι αναφορές για την πόλη είναι ελάχιστες μέχρι τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. Την περίοδο αυτή αναφέρεται πως την Γέλα κυβερνούσε ο τύραννος Κλέανδρος ο οποίος διατηρήθηκε στην εξουσία μεταξύ του 505 και 498 π.Χ. Μετά τον θάνατό του τον διαδέχτηκε ο αδελφός του Ιπποκράτης ο οποίος επέκτεινε την κυριαρχία της πόλης καταλαμβάνονταν τους Λεοντίνους, την Ζάγκλη και την Νάξο. Μόνο οι Συρακούσες με την βοήθεια των συγγενικών τους πόλεων της Κορίνθου και της Κέρκυρας αντιστάθηκαν. Το 492 π.Χ. μετά την επανάσταση της πόλης Καμάρινας που ήταν αποικία των Συρακουσών ο Ιπποκράτης παρενέβη και εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον των Συρακουσών. Έχοντας κερδίσει τους Συρακουσίους στον Έλωρο ποταμό πολιόρκησε τις Συρακούσες αλλά τελικά πείστηκε να αποσυρθεί διατηρώντας την κατοχή της Καμαρίνας. Τον Ιπποκράτη διαδέχτηκε ο Γέλων ο οποίος τελικά κατέλαβε τις Συρακούσες το 484 π.Χ. και μετέφερε την έδρα της διακυβέρνησής του εκεί. Στη Γέλα είχε αφήσει να κυβερνούν οι αδελφοί του Ιέρων και Θρασύβουλος.  Ο Γέλων αντιμετώπισε επιτυχώς τους Καρχηδόνιους μαζί με τον τύραννο του Ακράγαντα Θήρωνα, στην μάχη της Ιμέρας το 480 π.Χ.
Τα επόμενα χρόνια η ιστορία της Γέλας συνδέεται με την ιστορία των Συρακουσών αφού οι δύο πόλεις έχουν κοινή διοίκηση. Κέντρο όμως γίνονται οι Συρακούσες και η Γέλα εξασθενεί για να αποκτήσει και πάλι την ανεξαρτησία της το 466 π.Χ.

Κίονας από τον ναό της Αθηνάς στην Γέλα - Κτίσμα  πιθανόν του 480-470 π.Χ.
  Μετά την κατάλυση των τυραννικών καθεστώτων και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Γέλα, στις Συρακούσες και στον Ακράγαντα, επακολούθησαν αιματηροί πόλεμοι μεταξύ των ελληνικών πόλεων της Σικελίας. Ακολούθησαν ειρηνικά έτη, την ησυχία όμως αυτή διατάραξε ο Πελοποννησιακός πόλεμος (431 π.Χ.), που αναζωπύρωσε το φυλετικό μίσος ανάμεσα στους Ίωνες και τους Δωριείς της Σικελίας. Όταν όμως ο αθηναϊκός στόλος έπλευσε στη Σικελία, με αρχηγό τον Ευρυμέδοντα (424), ο επιφανής Συρακούσιος πολιτικός Ερμοκράτης κάλεσε τους Έλληνες της Σικελίας σε καθολική σύνοδο στη Γέλα και κατόρθωσε να τους συμφιλιώσει. Στο συνέδριο αυτό, ο Ερμοκράτης καλλιέργησε επιδέξια το πανσικελιωτικό πνεύμα και έπεισε όλους ότι οι Δωριείς και οι Ίωνες κινδύνευαν εξίσου από τους Αθηναίους που μοναδικός στόχος τους ήταν να υποτάξουν το νησί.
Η Γέλα δέχθηκε επίθεση το 405 π.Χ. από τους Καρχηδόνιους που είχαν εισβάλει στην Σικελία, με αρχικό σκοπό να υπερασπιστούν την πόλη Έγεστα και παρά την επέμβαση του Διονυσίου του Πρεσβύτερου, τυράννου των Συρακουσών, οι Καρχηδόνιοι κατέστρεψαν τα τείχη και την πόλη.  Όσοι επιβίωσαν κατέφυγαν στις Συρακούσες και επέστρεψαν στην Γέλα το 397 π.Χ.

Αργυρό τετράδραχμο της Γέλα - 480 - 475 π.Χ
Την περίοδο του Αγαθοκλή μεταξύ 317 και 289 π.Χ. η Γέλα συνταράχτηκε από συγκρούσεις μεταξύ λαού και της αριστοκρατίας. Το 282 π.Χ, οι Μαμερτίνοι κατέστρεψαν την πόλη και ο Φιντίας, τύραννος του Ακράγαντος μετέφερε το 280 π.Χ όλους τους κατοίκους σε μια νέα πόλη, την Φιντιάδα, στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται η πόλη Licata.
Η πόλη, στη συνέχεια εξαφανίστηκε από τα χρονικά. Υπό ρωμαϊκή κυριαρχία, ένας μικρός οικισμός υπήρχε ακόμη. Αργότερα ήταν ένα μικρό βυζαντινό κέντρο. Σύμφωνα με τους Άραβες, ήταν γνωστή ως η «Πόλη των Στήλων".


Επιμέλεια Διόνυσος
ΠΗΓΕΣ :
kn-megalexandros.gr
el.wikipedia.org
sakketosaggelos.gr
en.wikipedia.org
wildwinds.com


Δείτε επίσης :
Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia). Μέρος 1ον
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2014/12/magna-grecia-1.html

Μεγάλη Ελλάδα.(Μagna Grecia) Μέρος 2ον. Κύμη - Νεάπολη
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2014/12/agna-grecia-2.html

Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia) Μέρος 3ον : Ελέα - Ποσειδωνία
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/01/magna-grecia-3.html

Μεγάλη Ελλάδα.(Μagna Grecia) Μέρος 4ον : Σύβαρις - Θούριοι
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/01/agna-grecia-4.html#more

Μεγάλη Ελλάδα.(Μagna Grecia) Μέρος 5oν: Κρότωνας
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/02/agna-grecia-5o.html

Μεγάλη Ελλάδα.(Μagna Grecia) Μέρος 6oν: Τάραντας
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/02/agna-grecia-6o.html#more

Μεγάλη Ελλάδα.(Μagna Grecia) Μέρος 7oν : Μεταπόντιο - Καυλωνία.
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/03/agna-grecia-7o.html#more

Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia) Μέρος 8oν :Συρακούσες
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/10/magna-grecia-8o.html

Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia) Μέρος 9ον : Επιζεφύριοι Λοκροί - Ρήγιον
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/10/magna-grecia-9.html#more


Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia) Μέρος 10ον : Μεσσήνη - Ιμέρα
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/10/magna-grecia-10.html

Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia) Μέρος 11ον : Νάξος - Ταυρομένιο
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/10/magna-grecia-11.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...