Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Οι Μοίρες

Υπάρχουν τρεις αδιαίρετες Μοίρες, ντυμένες στ’ άσπρα, τις οποίες απέκτησε ο ‘Έρεβος από τη Νύχτα: η Κλωθώ, η Λάχεσις και η Άτροπος.  Απ’ αυτές, η Άτροπος είναι η μικρότερη σε ανάστημα άλλά η πιο τρομερή (1).
β. Ο Ζευς, πού ζυγίζει τις ζωές των ανθρώπων και πληροφορεί τις Μοίρες για τις αποφάσεις του, μπορεί λέγεται, να αλλάξει γνώμη και να επέμβει για να σώσει όποιον θέλει, όταν η κλωστή της ζωής, κλωσμένη από το αδράχτι της Κλωθους και μετρημένη με το μέτρο της Λάχεσις, είναι έτοιμο να κοπεί από τη μεγάλη ψαλίδα της ‘Ατρόπου. Και μάλιστα, οι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι και οι ίδιοι μπορούν ως ένα βαθμό να ελέγχουν τη μοίρα τους αποφεύγοντας τούς περιττούς κινδύνους. Έτσι, οι νεότεροι θεοί κοροϊδεύουν τις Μοίρες, και μερικοί λένε ότι κάποτε ο ‘Απόλλων τις μέθυσε με πονηριά για να γλιτώσει το φίλο του ‘Άδμητο από το θάνατο (2).
γ. ‘Άλλοι αντίθετα υποστηρίζουν ότι και τον ίδιο τον Δία τον κυβερνούν οι
Μοίρες, όπως είχε ομολογήσει κάποτε σε κάποιο χρησμό η Πύθια γιατί οι Μοίρες δεν είναι παιδιά του ΔΙα, άλλά παρθενογενεις κόρες της Μεγάλης Θεάς , της Ανάγκης, πού ούτε καν οι θεοί δεν την αντιμάχονται και πού ονομάζεται «Κραταιή Μοίρα» (3).
δ. Στους Δελφούς λατρεύονταν μόνο δύο Μοίρες, της Γέννησης και του Θανατoυ ,και στην  Αθήνα η πρωτότοκοι από τις τρεις αποκαλείται Αφροδίτη Ουράνια

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...