Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, REAL ESTATE ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ: Φουντώνει το ενδιαφέρον ξένων funds για την Ελλάδα



Του Γιώργου Μανέττα
gmanettas@pegasus.gr

Πληθαίνουν τα επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού που αναζητούν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά. Στελέχη που έρχονται σε επαφή με κορυφαίους επενδυτές από διάφορα μέρη του κόσμου επιβεβαιώνουν στην «Η» ότι το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί κατακόρυφα το ενδιαφέρον των διεθνών funds για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και πλέον εξετάζουν πολύ πιο προσεκτικά τις προοπτικές να επενδύσουν στη χώρα μας. 
«Μας πλησιάζουν πολλοί ιδιοκτήτες μεγάλων funds και μας ρωτάνε εάν υπάρχει κάποια καλή ευκαιρία και ποια είναι αυτή.
Το ενδιαφέρον τους πλέον είναι πραγματικό, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως θα αρχίσουν να βάζουν αμέσως χρήματα», λέει χαρακτηριστικά άνθρωπος που
γνωρίζει από πρώτο χέρι πράγματα και καταστάσεις. Οπως εξηγεί ο ίδιος, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία καθώς και η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αρχίσει και πάλι η χρηματοδότηση προς τις υγιείς επιχειρήσεις, ξαναβάζουν την χώρα μας πιο έντονα στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη. Σημαντικό ρόλο, όπως υποστηρίζει, φαίνεται πως έχουν παίξει και τα θετικά δημοσιεύματα στον ελληνικό και διεθνή Τύπο για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στον τομέα εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της.
Τα βλέμματα στρέφονται κυρίως στους κλάδους του τουρισμού και του real estate λόγω των δυνατοτήτων που έχουν ανεξαρτήτως της οικονομικής κατάστασης της χώρας αλλά και της κατακόρυφης πτώσης στις αποτιμήσεις των επιχειρήσεων τα τελευταία τρία χρόνια. Επιπλέον, ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης και την τραπεζική πίστωση να σπανίζει στην ελληνική αγορά, ακόμη και εύρωστοι επιχειρηματίες είναι πρόθυμοι να δώσουν ποσοστό σε στρατηγικούς επενδυτές, οι οποίοι θα ενισχύσουν την εταιρεία τους με πολύτιμα νέα κεφάλαια. Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα αγροτικά προϊόντα της ελληνικής γης, όπως το ελαιόλαδο, η φέτα αλλά και τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, και έχουν το απαιτούμενο μέγεθος για να είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο ρόλος της BlackRock
Ενδιαφέρον και μάλιστα μεγάλο υπάρχει για τα «προβληματικά δάνεια» των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, Αμερικάνοι, Ευρωπαίοι αλλά και Κινέζοι επενδυτές έχουν αρχίσει να βολιδοσκοπούν τις προθέσεις των Ελλήνων τραπεζιτών, χωρίς ωστόσο να τύχουν -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- της ανάλογης ανταπόκρισης. Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν τη διστακτικότητα των τραπεζιτών να αξιοποιήσουν άμεσα τα «προβληματικά» δάνεια που έχουν συσσωρεύσει στο χαρτοφυλάκιό τους στο γεγονός ότι περιμένουν να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι της BlackRock, ώστε να προσδιορίσουν επακριβώς το μέγεθος τους και τον αντίκτυπο που θα είχε ενδεχόμενη αξιοποίησή τους στους ισολογισμούς τους.
Η διάθεση που δείχνουν οι ξένοι να τοποθετηθούν στην Ελλάδα δεν είναι καινούρια, αλλά έγινε πιο έντονη από τότε που απομακρύνθηκαν οι φόβοι για Grexit. Αυτό φάνηκε και στο roadshow στη Νέα Υόρκη που διοργάνωσαν τον Ιούνιο το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, όπου η προσέλευση των ξένων funds (πάνω από εκατό) αλλά και η παρουσία πολλών αναλυτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ανάμεσα στα funds που έδωσαν το «παρών» ήταν οι Federal Reserve Bank of New York, Morgan Stanley, Templeton, Highfields Capital, Ziff Brothers Investments, Lazard, Columbia Wanger AM, Contrarian Capital Management, Baupost, Discerene Value Advisors, Dupont, Fintech Advisors, Blackrock, Prudential, Paulson & Co., Neon Liberty, Argonaut και Pyramis Global Advisors.
Τα μέχρι τώρα deals
Αξίζει να σημειωθεί ότι μια σειρά από διεθνή funds έχουν κάνει... πράξη το ενδιαφέρον τους και έχουν αποκτήσει θέση και ποσοστό σε εγχώριες εταιρείες.
Από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι η συμφωνία μεταξύ της Eurobank Properties και του καναδικού fund Fairfax Financial Holdings, βάσει της οποίας το τελευταίο θα αυξήσει τη συμμετοχή στο 42% από 19% προηγουμένως, η είσοδος του αμερικανικού Third Point με 60 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο της Energean Oil & Gas (Καβάλα Oil) αλλά και η εξαγορά από το καναδικό συνταξιοδοτικό fund PSP Investments του μεριδίου της Hochtief στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
«Κλειδί» οι γερμανικές εκλογές
Καθοριστικό ρόλο για την προσέλκυση των διεθνών funds όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης εκτιμάται πως θα παίξουν τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, οι οποίες αναμένεται να λάβουν χώρα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στις διεθνείς συναλλαγές επισημαίνει στην «Η» ότι αυτή τη στιγμή, στα γραφεία των διεθνών οίκων, το βασικό ερώτημα που πλανάται είναι τι θα πράξει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σχετικά με την επίλυση της κρίσης χρέους μετά τις εκλογές, καθώς όπως ο ίδιος λέει το επόμενο διάστημα εκτός από την Ελλάδα, χρηματοδοτική στήριξη θα χρειαστούν τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ισπανία. «Είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδος για την Ευρώπη.
Το γεγονός πως δεν γνωρίζουμε ακόμη τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει η Γερμανία αυτή τη νέα πρόκληση, θολώνει το τοπίο και κάνει τους επενδυτές να είναι πολύ πιο επιφυλακτικοί έως ότου ξεκαθαρίζουν όλα αυτά», λέει χαρακτηριστικά.
Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...