Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Το "σχέδιο Stealth" της Angela Merkel



Της Carol Matlack 
Business Week 
H Angela Merkel έχει ένα δίλημμα. H κρίση χρέους της Ευρώπης αναθερμαίνεται. Ωστόσο στις 22 Σεπτεμβρίου η Γερμανία πηγαίνει σε εκλογές και η δημοτικότητα της Merkel εξαρτάται από το αν οι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι η ηγεσία της βοήθησε να τεθεί η κρίση υπό έλεγχο. 

Τα σήματα κινδύνου από τις προβληματικές οικονομίες της ζώνης του ευρώ ήταν ηχηρά τελευταία, από τη ραγδαία αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων στην Πορτογαλία έως τη διογκούμενη «τρύπα» στα δημόσια οικονομικά της

ελληνικής κυβέρνησης. Το φορτίο χρέους της Ιταλίας έχει φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ, ενώ ένα σκάνδαλο διαφθοράς απειλεί να καταπιεί το κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού Mariano Rajoy. 

«Υπάρχει σαφής επιδείνωση της κατάστασης», λέει ο Nicholas Spiro, διευθύνων σύμβουλος της Spiro Sovereign Strategy στο Λονδίνο. 

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γερμανοί ψηφοφόροι είναι «ήρεμοι» και η πιθανότητα να χαρίσουν στη Merkel μια τρίτη θητεία ως Καγκελάριο ολοένα πιο πιθανή, λέει ο Andreas Beckmann, πολιτικός αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων Bohnen Kallmorgen & Partner στο Βερολίνο. Η Merkel, λέει, έχει σιωπηλά χρησιμοποιήσει την οικονομική και πολιτική επιρροή της Γερμανίας για να κρατήσει την κατάσταση υπό έλεγχο και έχει «θωρακίσει το γερμανικό λαό από τη συνειδητοποίηση του τι συμβαίνει». 

Ακολουθεί ένας οδηγός για κάποιες από τις στρατηγικές που χρησιμοποιεί η Merkel για να αποφύγει μια νέα έκρηξη της κρίσης την πιο ακατάλληλη στιγμή. 

1. Πιστωτική επέκταση 

Η Merkel έχει χρησιμοποιήσει τη γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα KFW για τη διανομή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με χαμηλό επιτόκιο χρηματοδότησης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Πρόσθετες ενισχύσεις για την Ελλάδα ίσως προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο νέος πρόεδρος της οποίας, Werner Hoyer, είναι Γερμανός. 

2. Ξελασκάρει τις βίδες 

Ενώ κάποτε πίεζε για λιτότητα, η Merkel έχει σιωπηλά κάνει πίσω, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει δώσει στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία περισσότερο χρόνο για να πετύχουν τους στόχους μείωσης του ελλείμματος. Συμφώνησε επίσης με τη χαλάρωση των όρων ορισμένων πακέτων διάσωσης. 

3. Καταπίνει τη γλώσσα της 

Η Merkel δεν προέβαλε αντιρρήσεις όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διοχέτευσε ρευστότητα στις ιταλικές τράπεζες που επλήγησαν σοβαρά από την έκρηξη του δημόσιου χρέους της χώρας. Αυτό ισοδυναμεί με «έμμεση χρηματοδότηση του ιταλικού δημοσίου μέσω των ιταλικών τραπεζών» χωρίς να συνοδεύεται από αίτημα για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, λέει ο Beckmann. Είναι το είδος της διάσωσης «από την πίσω πόρτα» που η Merkel δεν θα δεχόταν ποτέ στο παρελθόν, λέει. 

Η Merkel έχει πάρει επίσης μια ανάσα από την υποχώρηση της απειλής μετάδοσης της κρίσης χρέους, λέει ο Spiro. Η πρόσφατη άνοδος των πορτογαλικών ομολόγων είχε μικρή επίδραση στα κόστη δανεισμού στην Ιταλία και την Ισπανία. 

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, από την πλευρά της, επιμένει ότι δεν κρύβει τίποτα από τους συμπατριώτες της για το τι έχει δαπανηθεί προκειμένου η κρίση να παραμένει υπό έλεγχο. «Εμείς δεν αφήνουμε κανέναν στο σκοτάδι σχετικά με το τι πρέπει να γίνει και θα συνεχίσουμε να κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», είπε σε συνέντευξη που έδωσε στις 14 Ιουλίου στο γερμανικό κανάλι ARD. 

Ωστόσο, η Γερμανία, ως ο βασικός πιστωτής της Ευρώπης, είναι βέβαιο ότι θα πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού για τυχόν μελλοντικές διασώσεις. Το ευτύχημα για την Merkel και το Χριστιανοδημοκρατικό μπλοκ της είναι ότι ο λογαριασμός αυτός δεν θα λήξει πριν από τις 22 Σεπτεμβρίου. 


Πηγή: Κεφάλαιο 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...